Podsumowanie sezonu 2007

Rajdowe Mistrzostwa Polski Samochodów Terenowych

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
Biga

Podsumowanie sezonu 2007

Post autor: Biga » pn paź 08, 2007 5:56 pm

Zapraszam nowego Mistrza do napisania podsumowania.

Jak bylo na poszczegolnych rundach, gdzie trasy OK, gdzie do doopy, jak z sedziowaniem, jak z zapleczem, jakis ranking rund moze.

Chyba warto te srajdy podsumowac ?? A moze nie ??
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » pn paź 08, 2007 6:29 pm

To może, by zacząć od mistrza klasy O2...

z tego co wiem, mistrzowie przebywają na forum :lol:

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pn paź 08, 2007 6:38 pm

a na gieldzie wysyp rmpstowych rajdowek :)21

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn paź 08, 2007 7:20 pm

Nie kasztancie od razu tematu. Jest cel i jak sie wypowiedza zawodnicy to bedzie baza do zmian. Ja chce zmian i prosze zawodnikow o komentarze. Byle szybko. Mam pomysloplana zrobic nieformalna IX runde.

Dlatego jeszcze raz zapraszam Mistrza do podsumowania. Oczywiscie wszyscy startujacy tez sa mile widziani, ale prosze tylko o komentarz a nie kasztanienie.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
bystry

Kontaktowanie:

Post autor: bystry » pn paź 08, 2007 8:30 pm

Dobrze Biga ze poruszyłeś ten temat. Za dużo nie pojeździłem ale na sześciu rundach byłem więc się wypowiem. Zacznę od tego że do braku kibli i zupy z trupa się już przyzwyczaiłem i nie jest to dla mnie problem nr jeden. Problemem nr jeden jest niereformowalność organizatorów którzy nie potrafią lub nie chcą wyciągać wniosków z lat poprzednich i popełniają te same błędy np. Gdów (rok temu było to samo co teraz ). Kolejną sprawa są dojazdówki po asfalcie często po mieście. Dlaczego organizatorzy nie dążą do robienia jednego długiego oesu jechanego np. 4 razy. Dla zawodników plus bo więcej czasu na serwis, dla organizatorów mniejsza ilość sędziów, wyselekcjonowanych, takich którzy umieją wypełniać karty i znają regulamin. No i najważniejsze impreza bardziej widowiskowa dla publiki która nie musi gonić za zawodnikami z oesu na oes kończąc fajną imprezę z rodzinką w macdonaldzie lub wesołym miasteczku gdzie jest wszystko na miejscu no i stara nie bręczy o zmarnowane paliwo. Można tak pisać i pisać a i tak się nic nie zmieni, a my będziemy jeżdzić i marudzić bo nie mamy innej alternatywy.

Awatar użytkownika
mirek_to

Post autor: mirek_to » pn paź 08, 2007 8:36 pm

Moim zdaniem:
- najlepsze trasy były w Mszczonowie i Wałbrzychu :)2
- organizacyjnie najlepiej przygotowana Runda w Łasku i Olszynie :)2
- Gorzów i Gdów :)3
- formuła h-2 nie za bardzo przypadła mi do gustu, bardziej do RMPST pasowało mi 20 okrążeń na czas w Łasku

Podsumowując: trochę krótkie te nasze rajdy, za dużo to nam organizatorzy pojeździć nie dali :cry:
T2 optymista

"Gdyby Bóg był zwolennikiem przedniego napędu, to chodzilibyśmy na rękach"

Awatar użytkownika
Maciek Skura

Post autor: Maciek Skura » pn paź 08, 2007 9:20 pm

No i mnie Biga ubiegł z tematem.
Ja też proszę o sugestie bo jest duża szansa że w przyszłym roku się sporo zmieni na plus ( długośc odcinków, nowe rundy w nowych miejscach itd. )

Swoje przemyślenia można tez kierować do mnie na e-mail.

Pozdrawiam
Maciek
Maciek Skura
609-500-811
Gadu-Gadu: 1394471 Skype: team4x4sport

Awatar użytkownika
Toroo

Kontaktowanie:

Post autor: Toroo » pn paź 08, 2007 9:36 pm

Maciek Skura pisze:No i mnie Biga ubiegł z tematem.
Ja też proszę o sugestie bo jest duża szansa że w przyszłym roku się sporo zmieni na plus ( długośc odcinków, nowe rundy w nowych miejscach itd. )

Pozdrawiam
Maciek
W przyszłym roku u nas będzie taka mała Poland Baja :)2
Wygrają najszybsi :)2

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn paź 08, 2007 9:37 pm

Maciek Skura pisze:No i mnie Biga ubiegł z tematem.

Pozdrawiam
Maciek
Bardzo przepraszam.

Naprawde nie chce w przyszlym sezonie jezdzic w takich Mistrzostwach !!

Moje uwagi:

Biorę pod uwagę załogi i serwis.

Runda I

Nie było nas, wiec nic nie mogę powiedzieć.

Runda II

Hałda, bardzo nam się podobała. Drugi odcinek do doopy. Zwyczajny kaloryfer. Organizacja Strefy Serwisowej dobra, miejsce na normalny serwis i czas na zjazd do niego. Zaplecze socjalne mniej niż średnie. Myślę, ze była to jedna z lepszych rund jeśli chodzi o trasy z uwagi na hałdę. Warunki bytowe nędza.

Runda III

Odcinki na zabicie auta, w szczególności jeden. Strefa serwisowa nie najgorsza, dzięki stacji benzynowej. Zaplecze socjalne dzięki stacji benzynowej OK. Warunki bytowe dzięki stacji benzynowej OK.

Runda IV uzupełniająca.

Niekompetentni sędziowie i szykany z ich strony o pierdoły. Formuła znana, ale nie przystająca do regulaminu. Problemy z liczeniem wyników. Strefa serwisowa OK. Zaplecze socjalne OK. Warunki bytowe słabe.

Runda V

Jako, ze był to eksperyment to formuła jazdy w kolko jakoś przeszła, ale nie była to dobrze zorganizowana runda. Organizator poszedł na łatwiznę, robiąc Hx. Warunki bytowe do zaakceptowania. Strefa serwisowa OK. Zaplecze socjalne OK.

Runda VI

Moim zdaniem najlepsze w sezonie trasy OS’ow, ale dojazdowki asfaltem przez środek miasta to porażka. Totalny brak zaplecza socjalnego, niekompetentni sędziowie. Lekceważenie regulaminu. Warunki bytowe urągające cywilizowanym ludziom.

Runda VII

Bez komentarza

Awatar użytkownika
Toroo

Kontaktowanie:

Post autor: Toroo » pn paź 08, 2007 9:51 pm

Biga pisze:
Bez komentarza
Biga chcesz w pyska :)21

Jesteście mistrzami Polski. Gratulacje :)2 :)2 :)2

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn paź 08, 2007 10:04 pm

Toroo pisze:
Biga pisze:
Bez komentarza
Biga chcesz w pyska :)21

Jesteście mistrzami Polski. Gratulacje :)2 :)2 :)2
Tak Toroo jestesmy mistrzami w O2, ale tylko dlatego ze mamy z Szarym blotne doswiadczenia i wiemy kiedy z linijka mierzyc czy wtopione auto sie jeszcze przesuwa centymetr na godzine, czyli jest szansa. To nie byl rajd szybkosciowy tylko przeprawa. Cos fajnego na weekend dla mojego auta, bez cisnienia ale nie dla RMPST.

Awatar użytkownika
mirek_to

Post autor: mirek_to » wt paź 09, 2007 11:07 am

Biguś, nie bądź taki skromny, pojechaliście koncertowo :)2
chylę czoła
T2 optymista

"Gdyby Bóg był zwolennikiem przedniego napędu, to chodzilibyśmy na rękach"

Awatar użytkownika
klos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: klos » wt paź 09, 2007 3:42 pm

Panowie najłatwiej krytykować a każdy z nas jest członkiem klubu i czy któryś z was zrobił coś w swoim klubie by było lepiej,lepsze trasy,organizacja itp. ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??
Jak nie to macie szansę w przyszłym sezonie!!!!!!!!

Awatar użytkownika
case_ms
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: case_ms » wt paź 09, 2007 7:06 pm

Panowie - pomyslcie tez o kibicach !! W Gdowie przyjezdnych prawie nie bylo - wiekszosc z poblizkich miasteczek. Moze to i lepiej - ale juz chociaz wiem gdzie jest kibel i knajpa.

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Post autor: domator » wt paź 09, 2007 7:22 pm

klos pisze:Panowie najłatwiej krytykować a każdy z nas jest członkiem klubu i czy któryś z was zrobił coś w swoim klubie by było lepiej,lepsze trasy,organizacja itp. ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??
Jak nie to macie szansę w przyszłym sezonie!!!!!!!!
A ty jestes dzialaczem czy zawodnikiem? Skladke placisz? Wpisowe placisz? Chcesz jezdzic? To ci powinni zrobic rajd. A jak nie maja kasy to zrobic wpisowe 5 razy wyzsze. I tak wszyscy zaplaca.
Mam niejasne wrazenie ze na swiecie minely czasy gdzie "kluby" - na poziomie PZM czyli czlonka FIA o ile sie nie myle - faktycznie byly "klubami" ludzi o podobnych zainteresowaniach, ktorzy wspolnymi silami organizowali sobie przez pol roku jakas tam okolicznosciowa imprezke. I bardzo dobrze ze minely bo to juz nie dziala w dzisiajszych czasach na takim poziomie. W klubie powinni pracowac profesjonalni dzialacze za kase i ustawiac profesjonalne rajdy. A my powinnismy placic te profesjonalna kase i miec profesjonalny rajd. I tak to wszedzie wyglada.
Jakos w innych krajach sie da i nie trzeba szukac daleko...
Ja oczywiscie rozumiem ze jest wiele "klubow" dzialajacych po staremu jak wertep czy inne i to jest super! Tylko ze oni nie robia MISTRZOSTW POLSKI. Robia mnostwo fajnych imprez (czasem lepiej zorganizowanych) Ale ci co robia MP powinni jednak dzialac inaczej.
domator
PS. Przypominaja mi sie historie z lat mojego dziecinstwa gdzie w "klubie" zeglarskim trzeba bylo drapac omege przez zime zeby potem przez tydzien na niej poplywac.... To oczywiscie mialo swoj urok ale jakos sobie nie wyobrazam zeby dzisiaj jeszcze tak bylo. Idziesz do "klubu", placisz kase i plywasz, tak?

Awatar użytkownika
klos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: klos » wt paź 09, 2007 7:41 pm

Akurat w rundzie w Mszczonowie nikomu nie trzeba nic podpowiadać to według mnie najlepsza runda sezonu !! !! !!
Długie i fajne oesy, dojazdówki w miarę możności po szutrach,wyciągnięte wnioski z popełnionych drobnych błędów z poprzedniego roku,czas i miejsce na serwis,pamięć o kibicach , rozdanie pucharów plus nagrody rzeczowe.
Porównywalną była runda w Łasku, od razu widać że trasy układane przy pomocy zawodników.

Awatar użytkownika
Igor K

Post autor: Igor K » wt paź 09, 2007 8:54 pm

Klos, normalnie chciałem o Mszczonowie napisać to samo!!

Do postulatów dorzuciłbym:
-trasę MUSI układać ktoś kto ma pojęcie o RMPST, np.były zawodnik! W tym roku Mszczonów ustawiał Darek Andrzejewski i efekty było widać!
Jeśli się nie mylę to w Gdowie Romek Flaga powierzył tę czynność chłopakom z zacięciem przeprawówkowo-turystycznym. Efekty były i tu :cry:

-biuro prasowe powinno przed każdą rundą wysłać info o rajdzie z mapką dojazdu dla kibiców

-dyrektor rajdu (znający perfekt regulamin) powinien przed imprezą zebrać WSZYSTKICH sędziów i łopatologicznie im wytłumaczyć podstawowe przepisy RMPST!! Czym grozi np. przewrócenie chorągiewki lub ominięcie bramki!

-byłoby miło gdyby organizatorzy TAKŻE stosowali się do regulaminu, np.przepis o bramce widocznej z bramki właśnie przejeżdżanej itp

ODPOWIEDZ

Wróć do „RMPST”