Dziwne te auta

Rajdowe Mistrzostwa Polski Samochodów Terenowych

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
Jersey
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Dziwne te auta

Post autor: Jersey » pn wrz 05, 2005 2:11 pm

Witam
Na poczatek chcial bym powiedziec ,ze jestem wiernym fanem RMPST i bardzo podziwiam kierowcow startujacych w tych zawodach.Jednak zastanawia mnie to dzlaczego budujecie takie okropne samochody w ktorych nie wiadomo gdzie jest przod a gdzie tyl. Nie bede wymienial ktore to samochody ale jest ich znaczna wiekszosc w rmpst poza wyjatkami takimi jak samochody Pana Andrzejewskiego,Stanislawa Lisowskiego,Pawla Oleszczaka(zreszta Pawel Oleszczk jest wedlug mnie najlepszym konstruktorem takich pojazdow) i pare pozostalych ktore swa sylwetka nawiazuja do jakiegos znanego pojazdu.Najbardziej denerwuje mnie nagmine ucinanie tylow.Co prawda moze nie mam duzego pojecia o budowie takich samochodow ale po to jest forum aby wyrazic swoja opinje.Na ostatnich zawodach zaciekawil mnie pojazd domatora jest to bardzo ciekawa konstrukcja lecz bardo malo estetyczna, jezeli dolozy do tego jakies sensowne letkie nadwozie moze byc to jeden z lepszych samochodow a napewno ciekawszych pojazdow w tym serialu.
Przepraszam jezeli ktos poczul sie urazony, bo nie to bylo moim celem a jedynie lekka krytyka z ktorej mozna wyciagnac wnioski, bo milo by bylo widziec ladne i rownie szybkie auta w tych najbardziej widowiskowych zawodach samochodowych. :)2

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Post autor: domator » pn wrz 05, 2005 2:30 pm

Dyskusja na podobny temat toczy sie w watku obok.... (runda V).
Jestem tworca i kierowca 12 -tki.
Zapewniam cie ze bardzo bym chcial miec tak piekne nadwozie jak ORCA. albo przynjamniej jak ktos inny z moich kolegow.
Jest tylko kilka problemow:
1. Nie umiem pracowac "w plastiku"
2. Nie natrafilem na SENSOWNEGO podwykonawce plastikow
3. Patryk Loszewski (Orca) opowiedzial mi o swoich problemach z wykonaniem nadwozia i mnie ptrzestraszylo.
4. Nie widze sensu w pakowaniu kasy i energi w estetyke na tym etapie.

Samochod musi sie sprawdzic. Dlatego chcialem koniecznie te 3 rundy jesienne wystartowac. Jak sie okaze ze bledy usuniemy, zacznie jezdzic albo daj boze - wygrywac :-) to dostanie nadwozie. A jak sie okaze ze nie? To po co czas tracic.
To nie jest z mojej strony jakas niechec do ladnych nadwozi tylko po prostu "niemoc" pewna.
Na tym etapie auto ma funkcjonowac i kropka. ladne nadwozie nie poprawiloby mojego wyniku z ostatniej rundy :)3
pozdrawiam

domator

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » pn wrz 05, 2005 2:50 pm

w zasadzie rempsty nigdy konkursem pieknosci nie byly ;)
i auta mniej lub bardziej pokraczne sie w nich przewijaja. A brak nadwozia oznacza nizsza mase...
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Jersey
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jersey » pn wrz 05, 2005 2:50 pm

obiecalem ze nie bede wyminial tu samochodow ktore mi sie nie podobaja.Jenak przypomniala mi sie jedna historia 8) gdy ogladajac realacje z rajdu chyba w Górze Kalwari nie mogłem sie nadziwic jak oto ten pojazd:
http://rajdy4x4.pl/rajdy/2005/5_rmpst/i ... rdow16.jpg
szybko pomykał "tylem" pod górke :o takie było złudzenie. Jak ktos nie wierzy niech sprawdzi przez kilka sekund tak ten samochod oszukuje wzrok.
Niezły ma wsteczny :lol:

Awatar użytkownika
Jersey
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jersey » pn wrz 05, 2005 2:55 pm

Albert _N brak nadwozi nie koniecznie
np:
http://rajdy4x4.pl/rajdy/2004/6_runda_r ... c_0634.jpg
http://rajdy4x4.pl/rajdy/2003/4_rmpst_g ... zdj040.jpg
i wydało sie kto jest moim idolem
Oleś wróć !!

Awatar użytkownika
Voytass
Kontaktowanie:

Post autor: Voytass » pn wrz 05, 2005 2:58 pm

Jersey pisze:obiecalem ze nie bede wyminial tu samochodow ktore mi sie nie podobaja.Jenak przypomniala mi sie jedna historia 8) gdy ogladajac realacje z rajdu chyba w Górze Kalwari nie mogłem sie nadziwic jak oto ten pojazd:
http://rajdy4x4.pl/rajdy/2005/5_rmpst/i ... rdow16.jpg
szybko pomykał "tylem" pod górke :o takie było złudzenie. Jak ktos nie wierzy niech sprawdzi przez kilka sekund tak ten samochod oszukuje wzrok.
Niezły ma wsteczny :lol:
Wszystko OK, ale on akurat ma nadwozie, w dodatku IMO estetyczne, wiec kiepski to przyklad - a czyja to wina, ze dales sie oszukac? Przeciez tutaj zaloga siedzi prawie dokladnie w srodku auta, nie jakos na przedzie, czy cos... Po prostu - silnik jest, AFAIR, centralnie umieszczony, ot i cala tajemnica...
kiosk na AT
www.wawa4x4.pl
Only at... Jeep.org.pl

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » pn wrz 05, 2005 3:03 pm

Jersey, ten samochod co jezdzi tylem to jest bardzo ciekawa konstrukcja. Byl 2gi w generalce na ostatniej rundzie.
Pawel buduje bardzo dobre auta wg. klasycznej metody, zas Domatorowozy i auto Wojtka jest ze szkoly eksperymentalnej.
V runde w klasie O1 wygral np. tylnonapedowiec, wiec jak widac wynalazki radza sobie doskonale.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

koko

Post autor: koko » pn wrz 05, 2005 3:04 pm

Mi sieosobiscie badziej podobaja wydumki takie niż samochody z łądnym nadwoziem. Samochody te mają jeździca nie wyglądać

Awatar użytkownika
Jersey
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jersey » pn wrz 05, 2005 3:20 pm

Może zle sie wyraziłem gdyz "nie podoba" to moze za mocne sformułowanie, nie podwazam umiejetnosci kierowcy gdyz uwazam ze jest to bardzo dobry kierowca , własnosci mechanicznych tez uwazam ze sa na wysokim poziomie aczkolwiek nadwozie, tu chyba dotknolem kwesti gustu chiałem podzielic sie tylko tym złudzeniem, wiec sorry wiecej przykładów nie bedzie !!

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » pn wrz 05, 2005 3:30 pm

co sie komu podoba... Orca jest bardzo ladna, inne sa dziwaczne, wazne ze bardzo ladnie jezdza ;)
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

koko

Post autor: koko » pn wrz 05, 2005 3:37 pm

Moje auto do rmpst nawet jakby miało być najbrzydsze na świecie a jeździć bardzo dobrze to byłbym bardzo zadowolony :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „RMPST”