Co otym sądzicie

Rajdowe Mistrzostwa Polski Samochodów Terenowych

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
Jersey
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Co otym sądzicie

Post autor: Jersey » śr gru 28, 2005 2:33 pm

Znalazłem w necie coś takiego jest to filmik do obejżenia online:
http://video.google.com/videoplay?docid ... ff+road%22
Filmik przedstawia pewien amerykański wynalazek z niezalnym zawieszeniem, który bardzo pięknie jeździ i skacze. Widziałem juz wcześniej pojazdy takiego typu ale tylko w stanach. Jestem ciekaw czemu w polsce nie zrobiono jeszcze takiego pojazdu który by startował w RMPST moze jedynie Pan Domownik " domator" zbudował coś podobnego.
Czy takie rozwiązanie nie sprawdziło by się w naszych rajdach ??
PS. Filmik troche przerywa i trzeba poczekać aż się załaduje no i jakieś dobre łacze by się przydało. Pozdrowionka dla całego towarzystwa RMPST'owego

Awatar użytkownika
Nicoxxx

Kontaktowanie:

Re: Co otym sądzicie

Post autor: Nicoxxx » śr gru 28, 2005 5:27 pm

Jersey pisze:z niezalnym zawieszeniem,
Nie jestem ekspertem ale troszkę się tymi maszynami interesowałem
Więc jeśli się nie mylę ma to napęd tylko na tylni most który jest sztywny
Przednie zawieszenie jest niezależne to fakt
Maszyny te SA szybkie jednak ciężko je skłonić do zakręcania wyginają się strasznie na zakrętach z nawierzchnią o dużej przyczepności dlatego ze mają właśnie taki duży skok tylniego zawieszenia
Nadają się na długie i proste odcinki pokonywane przy maksymalnej prędkości
A jeśli się nie mylę w RMPST takich raczej jest mało
Ale jestem ciekawy opinii startujących w rajdach
Zapraszam do odwiedzania http://WWW.Hardtrucks.pl Poświęconej ciężarówkom terenowym

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Post autor: domator » śr gru 28, 2005 6:31 pm

Jest dokladnie jak napisal Nicoxxx. To typowy amerykanski pre-runner ktorejs tam klasy. Oczywiscie 2wd. Te samochody sa do jazdy na wprost. Startowac nimi w rmpst to troche jakby sie scigac na plasko samochodami zrobionymi na 1/4 mili... Inny sport, inne potrzeby...
One po prostu nie skrecaja. W wyscigach Baja w USA jada np. 1000 mil na wprost (prawie). Tu mozna sporo o nich obejrzec i poczytac: http://www.off-road.com/race/
Wiem ze od kilku lat sa proby "podbicia" dakaru za pomoca tych samochodow ale dosc nieskuteczne. Chyba Bruno Saby sie dal skusic na jazde pre-runnerem.
Co do rmpst to wogole jest niepodobny do czegokolwiek dlatego trudno znalezc zloty srodek jesli chodzi o auto.

pozdrawiam
domator
www.rally4x4.pl

Awatar użytkownika
elektryczny

Post autor: elektryczny » ndz sty 08, 2006 12:20 pm

domator mam nadzieje że ta flaga zostanie w środowisku rajdowym trzymam kciuki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » ndz sty 08, 2006 12:45 pm

Te samochody w wyscigach Baja tna przez pustynie nawet czesto grubo ponad 180km/h, mam gdzies nawet caly film o tych wynalazkach. Niezle jest rozwiazany odbojnik - podobno jaka zmota na elastomerze i gazie. Kiedys chcialem nawet za takie cos sie zabrac ale stwierdzilem w koncu -po co mi to :lol:
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

ODPOWIEDZ

Wróć do „RMPST”