Oświadczenie Zarządu Głównego PZM z dnia 29 marca 2008 roku
Moderator: Pasza
W związku z rozpoczęciem sezonu sportów motorowych Zarząd Główny PZM oświadcza, że jest zdecydowanym przeciwnikiem wszelkiego typu nielegalnych zawodów motorowych.
Uważamy za absolutnie niedopuszczalne nielegalne uliczne wyścigi czy dzikie rajdy po terenach leśnych czy górskich.
Zdecydowanie przypominamy wszystkim naszym licencjonowanym zawodnikom i sędziom, że udział w takich imprezach jest dla członków PZM absolutnie niedozwolony i pociągnie za sobą zdecydowaną reakcję władz Związku. Klubom, sędziom, osobom funkcyjnym czy zawodnikom za stwierdzony udział w takich nielegalnych zawodach będzie zawieszona lub cofnięta licencja PZM.
Przypominamy także zarządom okręgowym, że przed wydaniem zgody na imprezę motorową i zatwierdzeniem jej regulaminu opracowanego na podstawie wzorcowych regulaminów w danej dyscyplinie sportów motorowych, muszą sprawdzić posiadanie przez organizatora:
- ważnej licencji klubu w danej dyscyplinie sportów motorowych,
- ważnej licencji toru lub homologacji trasy, na której mają odbyć się zawody,
- polisy potwierdzającej ubezpieczenie imprezy,
- zgód administracyjnych na jej przeprowadzenie.
Wydanie zgody bez sprawdzenia spełnienia ww. warunków skutkować będzie sankcjami wobec zarządów okręgowych.
Jednocześnie zapraszamy wszystkich miłośników motoryzacji i rywalizacji sportowej do zrzeszania się w klubach motorowych i realizowania swoich pasji zgodnie z prawem. Zapewniamy, że wspólnie z PZM można zrealizować każdy pomysł a dodatkowo zdobywać kwalifikacje sportowe i tytuły mistrzowskie.
Informacje na stronie www.pzm.pl
W związku z rozpoczęciem sezonu sportów motorowych Zarząd Główny PZM oświadcza, że jest zdecydowanym przeciwnikiem wszelkiego typu nielegalnych zawodów motorowych.
Uważamy za absolutnie niedopuszczalne nielegalne uliczne wyścigi czy dzikie rajdy po terenach leśnych czy górskich.
Zdecydowanie przypominamy wszystkim naszym licencjonowanym zawodnikom i sędziom, że udział w takich imprezach jest dla członków PZM absolutnie niedozwolony i pociągnie za sobą zdecydowaną reakcję władz Związku. Klubom, sędziom, osobom funkcyjnym czy zawodnikom za stwierdzony udział w takich nielegalnych zawodach będzie zawieszona lub cofnięta licencja PZM.
Przypominamy także zarządom okręgowym, że przed wydaniem zgody na imprezę motorową i zatwierdzeniem jej regulaminu opracowanego na podstawie wzorcowych regulaminów w danej dyscyplinie sportów motorowych, muszą sprawdzić posiadanie przez organizatora:
- ważnej licencji klubu w danej dyscyplinie sportów motorowych,
- ważnej licencji toru lub homologacji trasy, na której mają odbyć się zawody,
- polisy potwierdzającej ubezpieczenie imprezy,
- zgód administracyjnych na jej przeprowadzenie.
Wydanie zgody bez sprawdzenia spełnienia ww. warunków skutkować będzie sankcjami wobec zarządów okręgowych.
Jednocześnie zapraszamy wszystkich miłośników motoryzacji i rywalizacji sportowej do zrzeszania się w klubach motorowych i realizowania swoich pasji zgodnie z prawem. Zapewniamy, że wspólnie z PZM można zrealizować każdy pomysł a dodatkowo zdobywać kwalifikacje sportowe i tytuły mistrzowskie.
Informacje na stronie www.pzm.pl
To jakby nic nowego a tylko przypomnienie.
Wszelkie legalne imprezy z pomiarem czasu powiny odbywać się za zgodą PZM,kwestia ustawowo regulowana.Powszechnie wiadomo,że licencjonowanym zawodnikom oraz sędziom nie wolno w "nielegalnych" imprezach brać udziału.Celem przykładu służyć może "Kryterium Kamionki" gdzie kilku uczestnikom zawieszono licencje. Takie życie,przepisy-jaki jest tego sens? Trzaba znać temat by komentować.
Wszelkie legalne imprezy z pomiarem czasu powiny odbywać się za zgodą PZM,kwestia ustawowo regulowana.Powszechnie wiadomo,że licencjonowanym zawodnikom oraz sędziom nie wolno w "nielegalnych" imprezach brać udziału.Celem przykładu służyć może "Kryterium Kamionki" gdzie kilku uczestnikom zawieszono licencje. Takie życie,przepisy-jaki jest tego sens? Trzaba znać temat by komentować.
...to je reli...
...były pilot...

...były pilot...

Teraz rozumiem dlaczego na wiekszosci rajdow (za wyjatkiem RMPST) sa zawodnicy, kibice, sponsorzy i media. Nielegalne wyscigi przyciagaja wszystkich.
Pytanie do licencjonowanych kierowcow.
1. Czy przy odbieraniu licencji podpisujecie jakies oswiadczenie lub zobowiazanie? Proboje znalezc cos takiego na stronie PZM i nie ma albo zle szukam.
2. Czy startujac w rajdach zagranicznych musicie uzyskac zgode PZM, zeby udzial w nich byl legalny?
Pytanie do licencjonowanych kierowcow.
1. Czy przy odbieraniu licencji podpisujecie jakies oswiadczenie lub zobowiazanie? Proboje znalezc cos takiego na stronie PZM i nie ma albo zle szukam.
2. Czy startujac w rajdach zagranicznych musicie uzyskac zgode PZM, zeby udzial w nich byl legalny?
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Regulamin uzyskiwania licencji rajdowej kierowcy stopnia „R” – 2008
1. Licencja rajdowa kierowcy stopnia „R” (wraz z certyfikatem) jest
dokumentem uprawniajacym posiadacza do startu w zawodach organizowanych
na terenie Polski pod nadzorem PZM, oraz w zawodach organizowanych na
terenie innych krajów po uzyskaniu zgody ZG PZM w konkurencjach:
rajdy samochodowe,
wyscigi górskie,
rajdy samochodów terenowych,
Wydawana jest przez Biuro Sportu ZG PZM
wg. mnie na starty zagraniczne trzeba miec zgode pzm
1. Licencja rajdowa kierowcy stopnia „R” (wraz z certyfikatem) jest
dokumentem uprawniajacym posiadacza do startu w zawodach organizowanych
na terenie Polski pod nadzorem PZM, oraz w zawodach organizowanych na
terenie innych krajów po uzyskaniu zgody ZG PZM w konkurencjach:
rajdy samochodowe,
wyscigi górskie,
rajdy samochodów terenowych,
Wydawana jest przez Biuro Sportu ZG PZM
wg. mnie na starty zagraniczne trzeba miec zgode pzm
Cięzko to stwierdzić. Kiedyś brat kolegi startował w mistrzostwach Niemiec w jakieś tam klasie w rallycrossie. Dostał pewnego dnia maila od pana z PZM z pytaniem czy ma na te starty pozwolenie od swojego macierzystego automobilklubu. Panem z PZM okazał się być znany doskonale w świecie RMPST Arkadiusz Sąsara.mirek_to pisze:Licencja jest międzynarodowa, więc chyba na rajdy organizowane za granicą przez organizacje pod FIA nie trzeba prosić o dodatkowe pozwolenie?
Koleś się nawet zastanawiał czy wobec tego nie wyrobić sobie licencji zagranicznej.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 06, 2008 10:18 am przez mototom, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie znam sprawy dokładnie. Ale, czy na pierwszy rzut oka PZM to nie jest taki sam zabytek jak PZD?
Qrna, licencje na wszystko, po kiego to komu? Ja rozumiem, że musi być ktoś, kto organizuje oficjalne mistrzostwa etc, ale jak gram w kosza prywatnie na podwórku, to się nie muszę obawiać, że mi mandat dowalą, albo zabronią grać w lidze... Nawet jak sobie/qmplowi przy okazji nogę złamię - bawiliśmy się na własną odpowiedzialność i co komu do tego... Jak nie będę uważał, to mogę najwyżej zostać przez qmpla później oskarżony o napaść na tle...
Oczywiście nie jestem zwolennikiem działań niezgodnych z prawem, ale żeby zrdowy facet nie mógł z gołą babą w windzie... Paranoja. Jeszcze się okaże, że jak startuję w amatorskim 'rajdzie' to muszę mieć zgodę pięciu prezesów
, a jak nie daj boziu dobrze mi pójdzie to mnie legalnie sprzedadzą za granicę, jak jakiegoś piłkopacza nie przymierzając.

PARANOJA!

Qrna, licencje na wszystko, po kiego to komu? Ja rozumiem, że musi być ktoś, kto organizuje oficjalne mistrzostwa etc, ale jak gram w kosza prywatnie na podwórku, to się nie muszę obawiać, że mi mandat dowalą, albo zabronią grać w lidze... Nawet jak sobie/qmplowi przy okazji nogę złamię - bawiliśmy się na własną odpowiedzialność i co komu do tego... Jak nie będę uważał, to mogę najwyżej zostać przez qmpla później oskarżony o napaść na tle...

Oczywiście nie jestem zwolennikiem działań niezgodnych z prawem, ale żeby zrdowy facet nie mógł z gołą babą w windzie... Paranoja. Jeszcze się okaże, że jak startuję w amatorskim 'rajdzie' to muszę mieć zgodę pięciu prezesów

PARANOJA!
From all the things I've lost,
I miss my mind the most...
I miss my mind the most...