olej 5W30
Moderator: Mroczny
olej 5W30
Witam!
Do mojego motoru (2,9 CRDi) producent zaleca castrola 5W30.
czy jest sens lać 5W40?
Czy w cieplejszych klimatach z tym 30 może być jakiś problem?
Byłbym wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości
Ir
czy jest sens lać 5W40?
Ir
Już bez terka http://www.terracan.pl
Re: olej 5W30
30-ki bym nie wlał do silnika (żadnegomigawki pisze:Witam!
czy jest sens lać 5W40?
Ir

30-ka to olej "ekologiczny" nastawiony na mniejsze zużycie paliwa. Przy dużym obciążeniu i temperaturach mogą być problemy ze smarowaniem.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Masmo pisze:30-ki bym nie wlał do silnika (żadnegomigawki pisze:Witam!
czy jest sens lać 5W40?
Ir).
30-ka to olej "ekologiczny" nastawiony na mniejsze zużycie paliwa. Przy dużym obciążeniu i temperaturach mogą być problemy ze smarowaniem.
pieprzysz jak potłuczony
skoro moga być problemy ze smarowaniem to połowa producentów pojazdów się myli, a jedyna prawdę na temat tego oleju znasz ty
Czwarte serce 

2 zyliony procen racjigebels pisze:Masmo pisze:30-ki bym nie wlał do silnika (żadnegomigawki pisze:Witam!
czy jest sens lać 5W40?
Ir).
pieprzysz jak potłuczony
skoro moga być problemy ze smarowaniem to połowa producentów pojazdów się myli, a jedyna prawdę na temat tego oleju znasz ty

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Poczytaj sobie jakie problemy się zaczynają jak się kręci silniki... Pewnien rodzimy tuner doświadczył "dobrodziejstw" ekologicznych olejów: Kręcona tubina zrywała film olejowy i traciła kompresje. Po wymianie oleju na "od zawsze" zalecany dla naszego klimatu 5W40 problemy się skończyły.gebels pisze:Masmo pisze:30-ki bym nie wlał do silnika (żadnegomigawki pisze:Witam!
czy jest sens lać 5W40?
Ir).
pieprzysz jak potłuczony
Producenci dostosowują zalecania do "średniego" klienta i wymogów "ekologów". Zapytaj się czy ktoś w sporcie samochodowym używa olejów "30"

Mnie to zastanawia, dlaczego użytkownicy chcą być mądrzejsi od producenta silnika..
Nawet 0W20 używają..Masmo pisze:Zapytaj się czy ktoś w sporcie samochodowym używa olejów "30"
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Idąc tym tropem powinniśmy jeździć na seryjnym zawieszenieniu i szosówkach o nominalnym rozmiarze....TomaszRT pisze:Mnie to zastanawia, dlaczego użytkownicy chcą być mądrzejsi od producenta silnika....
Nie, to nie jest ten trop.
Tu nikt nie mówi, że seryjne zawieszenie szkodzi i jest samym złem.
łoś też człowiek
No to ja twierdzę że zalanie olejem 5W40 zamiast 5W30 tej samej klasy jakościwej (lub lepszej) nie szodzi....Wiechu pisze:Nie, to nie jest ten trop.
a może pomóc

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Masmo pisze:No to ja twierdzę że zalanie olejem 5W40 zamiast 5W30 tej samej klasy jakościwej (lub lepszej) nie szodzi....Wiechu pisze:Nie, to nie jest ten trop.
a może pomóc![]()
. Ale jak lubicie łekoligię to Wasze auta.
znowu pitolisz
miałem 3 zaczipowane diesle do których lałem 5W30, wszystkie dostawały niemiłosiernie w dupe i nic im nie było jeżdża do dziś u innych i żadnego problemu z silnikami nie ma, pierwszy z nich ma już ponad 0,5 mln km. na liczniku
a do sportu wyczynowego to panie stosuje się jak się ma kasę oleje wyczynowe i zmienia co rajd czy wyścig
najlepiej to sobie nalej Castrola TWS motorsport 10W60

Czwarte serce 

I cóż z tego? Też jeździłem służbową Corollą 1,4 D4D na 5W30 (bo taki mieli w ASO) z boxem i z gazem w podłodze i przeżyła....gebels pisze:...miałem 3 zaczipowane diesle do których lałem 5W30, wszystkie dostawały niemiłosiernie w dupe i nic im nie było jeżdża do dziś u innych i żadnego problemu z silnikami nie ma, ...
Ale gdyby to była prywatna to napewno byłby 5W40.
Moja Vitarka jeździła na 10W60 ...gebels pisze:najlepiej to sobie nalej Castrola TWS motorsport 10W60
Moim zdaniem nie ma co kombinować...
Mam na liczniku 235 kkm i od początku auto jeździ na 5W30. Pytałem podczas przeglądu czy nie pomyśleć o przejściu na inny ale usłyszałem, żeby nic nie zmieniać dopóki silnik nie bierze oleju. Ostatnio zmieniam olej częściej (co 15 kkm) bo na autostradach silnik pracuje pod dużymi obciążeniami przez długi czas, ale do 200 kkm wymiana była robiona co 30 kkm i nie ubywało ani kropli.
Po co na siłę ulepszać.... ?
Mam na liczniku 235 kkm i od początku auto jeździ na 5W30. Pytałem podczas przeglądu czy nie pomyśleć o przejściu na inny ale usłyszałem, żeby nic nie zmieniać dopóki silnik nie bierze oleju. Ostatnio zmieniam olej częściej (co 15 kkm) bo na autostradach silnik pracuje pod dużymi obciążeniami przez długi czas, ale do 200 kkm wymiana była robiona co 30 kkm i nie ubywało ani kropli.
Po co na siłę ulepszać.... ?
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 11:45 pm przez chera, łącznie zmieniany 1 raz.
- gebels
-
bo Masmo zna się lepiej niż inżynierowie w Audi
ps. Masmo wszystkie auta były moje nie służbowe, a co zrywania filmu to przestań czytać te komiksy i palić zioło, następnie polecam postudiuj trochę "trybologię" - to dział nauki dotyczący olejów i smarowania ogółem (i inne zagadnienia z tym związane)
ps.2 odradzam w tym temacie wikipedię bo tam pierdoły zasłyszane ludzie piszą
ps. Masmo wszystkie auta były moje nie służbowe, a co zrywania filmu to przestań czytać te komiksy i palić zioło, następnie polecam postudiuj trochę "trybologię" - to dział nauki dotyczący olejów i smarowania ogółem (i inne zagadnienia z tym związane)
ps.2 odradzam w tym temacie wikipedię bo tam pierdoły zasłyszane ludzie piszą

Czwarte serce 

Dzięki, dzięki za uznaniegebels pisze:bo Masmo zna się lepiej niż inżynierowie w Audi
:

Dobre zioło nie jest złegebels pisze:ps. Masmo wszystkie auta były moje nie służbowe, a co zrywania filmu to przestań czytać te komiksy i palić zioło, następnie polecam postudiuj trochę "trybologię" - to dział nauki dotyczący olejów i smarowania ogółem (i inne zagadnienia z tym związane)...

- gebels
-
w bibliotece na Politechnice znajdziesz odpowiednie periodyki, a najlepiej to się zapisz na ten kierunek studiów

Czwarte serce 

Gdbym jeszcze raz wybierał kieunek to kto wiegebels pisze:w bibliotece na Politechnice znajdziesz odpowiednie periodyki, a najlepiej to się zapisz na ten kierunek studiów![]()

To jak masz przed nosem te periodyki to nam powiec: co się zmieni i jak ja zastosujemy 5W40 zamiast zalecanego 5W30.
gdzies w necie ktos napisal ze zbyt duze cisnienie oleju moze spowodowac zerwanie filmu. moim zdaniem to niemozliwe. wie ktos cos na ten temat ? dyskusja byla o podkrecaniu zaworu na pompie olejowej.