Dobra to może o swoim żelazie napiszę.
No więc tak, Galloper LWB 2002r. 2.5TD + intercooler, wersja wyposażenia Exceed light bez poszerzeń ale za to z klimą, elektryką, pseudo drewnem itp.
Auto do wszystkiego od pracy po wycieczki. Nastawienie na turystykę 4x4 ale cięższym terenem też nie gardzę co widać po nadwoziu - parę wgniotek, rys i pęknięć plastików się znajdzie.
Auto kupiłem całkowicie seryjne bez przedniego napędu

nie byłem zdecydowany na Gallopera, w grę wchodziła praktycznie każda marka 4x4 liczyło się długie nadwozie nadające się do aranżacji turystycznej oraz jak najlepszy stan. Padło na Gallopera, wcześniej w rodzinie był króciak, wiec wiedziałem co to za żelazo.
Gallop dostał w pakiecie startowo-odszczurzającym nowe płyny z filtrami oraz rozrząd, konserwację, polibusze na całą zawiechę, manualne sprzęgi AVM. Sprawność amortyzatorów była minimalna więc od razu wymieniłem je na OME. Kolejno przyszedł czas na koła i snorkel. Oryginalne alu Hyundaia z oponami GT Radial Adventuro MT w rozmiarze 31x10.5" ( nie mam mani wielkości kół

), snorkel z LLDPE wraz z zabezpieczeniem przed wodą wszystkiego co jest niezbędne. Dodatkowo w okresie letnim zmieniam grzybek na cyklon. Do tego przednia listwa ledowa 72W na diodach Cree oraz tylne lampy 2x27W na diodach Epistar do oświetlania biwaku i cofania. Jak na razie taki pakiet jest wystarczający dla mnie jednak na wiosnę przymierzam się do zderzaków i windy
Z elektroniki to korzystamy z nawigacji Garmina - model Oregon 450 oraz tabletu Samsung Galaxy Tab 3 Lite (podstawowa mapa to UMP-pcPl), CB radio itp.
Zabudowa do spania z OSB + wykładzina samochodowa. Rozłożona daje doskonałą bazę pod materac dwuosobowy, pomimo tego że płyta nie nie jest po całej szerokości z dobrze napompowanym materacem nie wpada się w dół. Wąska szuflada podzielona jest w stosunku 2/3 przewozimy tam rzeczy eksploatacyjne do auta, kompresor, pompkę od materaca itp. , reszta zajmuje miejsce na wyposażenie biwakowe - małą patelnia, garnki, miski, talerzyki, sztućce itp. w szerokiej szufladzie mieścimy śpiwory, materac trochę rzeczy osobistych. Lewa strona między zabudową a ścianą jest wykorzystywana na skrzynkę z narzędziami, siekierę, zapas wody 10l, wodę do picia, torbę medyczną zapasową gaśnicę, taśmę kinetyczną oraz szekle pierwszej potrzeby (dodatkowe taśmy i szekle są w schowkach pod kanapą) Prawa strona natomiast przeznaczona jest na lodówkę, oraz skrzynkę z suchymi racjami. Na czas wyjazdów hi-lift i szpadel lądują na uchwycie przed kołem zapasowym. Zabudowa nie ogranicza w żaden sposób funkcjonalności tylnej kanapy. Na zabudowę podczas dalszych wyjazdów ląduje stolik turystyczny, fotele oraz plecaki z ubraniami itp. Dodatkowo do tyłu pociągnięta jest osobna instalacja 12v do lodówki oraz osobna do listwy 2x USB/2x wtyk do ładowania przydasiek w trakcie jazdy.
To w dużym skrócie