Wal napedowy i krzyzak.

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Wal napedowy i krzyzak.

Post autor: Jogi4x4 » sob cze 04, 2016 6:32 am

Czesc, no i dalem d... wczoraj przy wymianie krzyzaka niedokladnie zaznaczylem polozenie tylnego walu, efekt wiadomy ok 60km/h zaczynaja sie wibracje. Sa tam jakies fabryczne znaki zeby to poskladac czy mozolne przestawianie walu na wieloklinie? Czy w Galloperach wystepowaly rozne wymiary krzyzaka tylnego walu? Help...
Galloper LWB - turysta

қzh

Re: Wal napedowy i krzyzak.

Post autor: қzh » sob cze 04, 2016 6:23 pm

dopiero co wczoraj radkowi pisalem zeby nie spie rdolil se walu w ten sposob :)21
niestety masz lipe, tylko przestawienie a kombinacji masz 16 (chyba ze jestes pewien pozycji samych czesci walu to masz 4 mozliwosci, czyli pozostaly ci 3)
sprawdz czy dobrze dokreciles srubki. ja za pierwszym razem wymienialem krzyzaki majac wyiebane na polozenie i o dziwo nic nie bilo.
Nie siedzę na forum i NIE KORZYSTAM Z ŻADNEGO INNEGO NICKA
NIE PISAĆ DO MNIE PW

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » ndz cze 05, 2016 10:11 am

W Ferozie jak zmieniałem sprzęgło też miałem wyrzucone wsadziłem wał i było ok, winny prawdopodobnie jest lipny krzyżak i wymiar różniący się o 1-2mm a nie wał, jutro zawiozę wał do speca niech dobierze mi nowy krzyżak i od razu sprawdzi wał, coś mi on Pajerem zalatuje. G
Galloper LWB - turysta

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » wt cze 14, 2016 10:02 pm

Są dwie możliwości. Generalnie wał trzeba złożyć tak, aby widełki z obu stron były w jednej płaszczyźnie. Tak jest prawie zawsze. Jedyny wyjątek jaki spotkałem to był jakiś stary Mercedes..
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

қzh

Post autor: қzh » sob lip 02, 2016 11:36 pm

w galopierdzie, zeby miec spokoj z krzyzakami (w sensie logistyczno-konsumenckim) to lepiej se zakupic waly od pajero. wtedy nie trzeba szukac krzyzakow uj wie gdzie. za niedlugo juz nigdzie ich nie kupicie, koncza sie powoli te zlomy niestety a i czesci w polsce zawsze bylo o rzad wielkosci mniej(lub dwa) niz do pajeruf.
NIE PISAĆ DO MNIE PW

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » ndz lip 03, 2016 7:45 pm

A uj prawda...np. krzyżak jest dostępny od 50zł za gównolit do 150zł tak jak do Pajero... a poza tym jak dbasz tak masz, w śród kolegów Pajero ma opinię szitu, teraz jak poprzesiadali się na Y61to płacz i zgrzytanie zębów...ale jak się kupuje najtańsze, zmęczone egzemplarze żeby tylko był Patrol no to powodzenia. Najważniejsze dbanie... z dostępnością części do Gallopera też nigdy nie miałem problemu. :)21
Galloper LWB - turysta

қzh

Post autor: қzh » pn lip 04, 2016 8:59 am

ale umisz czytac ze zrozumieniem? napisalem ze zaraz nie beda dostepne a nie ze juz nima. do mnie do dzisiaj wydzwaniaja ludzie z pytaniami o czesci bo powykruszaly sie hieny allegrowe, a ja juz od 4 lat nie diluje.

poza tym wskaz mi gdzie moge kupic np. nowy blotnik. albo lampe przednia.
NIE PISAĆ DO MNIE PW

marcin125p

Post autor: marcin125p » pn lip 04, 2016 7:19 pm

қzh pisze:ale umisz czytac ze zrozumieniem? napisalem ze zaraz nie beda dostepne a nie ze juz nima. do mnie do dzisiaj wydzwaniaja ludzie z pytaniami o czesci bo powykruszaly sie hieny allegrowe, a ja juz od 4 lat nie diluje.

poza tym wskaz mi gdzie moge kupic np. nowy blotnik. albo lampe przednia.
w serwisie.....
Jest-Galloper 99 3d 3.0v6 plus podtlenek LPg
Był-Y60 95 long 2.8td

қzh

Post autor: қzh » pn lip 04, 2016 7:22 pm

Obrazek
NIE PISAĆ DO MNIE PW

marcin125p

Post autor: marcin125p » pn lip 04, 2016 7:55 pm

siła argumentu?
Jest-Galloper 99 3d 3.0v6 plus podtlenek LPg
Był-Y60 95 long 2.8td

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn lip 04, 2016 9:28 pm

қzh pisze: poza tym wskaz mi gdzie moge kupic np. nowy blotnik. albo lampe przednia.
Faktycznie pewnych rzeczy nie ma od ręki, choć zdarzają się wyjątki.
Widziałem nowy oryginalny błotnik. Widziałem nowe drzwi i nową maskę, wszystko pojawiało się na allegro ale chcąc kupić np. teraz już, to nie ma. Na pocieszenie tak samo jest z błotnikami do Y61 :)21

Lampy są, i przednie (ok. 600zł/szt) i tylne górne (ok.400zł/szt, dolne po 100zł/szt), podobnie i kierunkowskazy (po 250zł/szt) :lol: . Ceny jak do klasy wyższej.

Z plusów można trafić wyprzedaże, choć już coraz rzadziej.

kzh, zwoź i diluj bo będzie coraz gorzej.

PS: u ruskich jak obserwuję drive2.ru to oni tam mają wszystko nowe i oryginalne. Ostatnio oglądałem jak gostek remontował Gallopa to i płaty podłogi cięte nowe wstawiał i tylne wewnętrzne nadkola :o .

қzh

Post autor: қzh » ndz lip 10, 2016 9:06 pm

Marcingalloper pisze: kzh, zwoź i diluj bo będzie coraz gorzej.
mam lepszy pomysl. pojedz ze mna za rok i sam se kupisz co ci trza. wyremontujesz se trupa w trasie. namawiam kal-garego zeby pojechal swoim i se turbine wymienil w almaty :)21
NIE PISAĆ DO MNIE PW

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”