Przegrzewanie silnika 2.5 TCi

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

anzelm-74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Przegrzewanie silnika 2.5 TCi

Post autor: anzelm-74 » śr sie 03, 2016 9:35 pm

Elo elo,

Ja przegrzałem silnik podczas zwykłej jazdy. W efekcie głowica pęknięta w 3 miejscach, nie do spawania. Cała naprawa zamknęła się w kwocie 3600pln.
Głowicę zakupiłem ze sklepu internetowego z częściami do pajero. Ktoś tu powiedział coś w stylu , że właściciele galloperów dzielą się na tych co jeszcze nie robili silnika i tych co już robili ;)
Teoria mechanika jest taka: samochód sprowadzony niedawno z południa francji i tam jeździł na wodzie w układzie chłodzenia.Po zakupie zalałem płyn chłodniczy, który sukcesywnie wypłukiwał osad i korozję do momentu zapchania się kanałów i przegrzania.
Jedno co mogę powiedzieć to to , że jakiś czas po zakupie ( i wymianie płynów w tym chłodniczego) w zbiorniczku wyrównawczym zaczął pojawiać się brązowy osad i było go coraz więcej. Kto wie, może gdybym szybko zareagował i przepłukał porządnie cały układ nic by się nie wydarzyło.

Czy Wy tez macie takie momenty że jest tylko jedna myśl, sprzedać i mieć spokój :) Ja nawet mam folder ze zdjęciami do ogłoszenia, ale jakoś do tej pory tego nie zrobiłem.

Pozdro.

PS.
właśnie przy tej naprawie nakłady na samochód w ciągu 2 lat zrównały się z cena zakupu.
Galloper

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr sie 03, 2016 9:53 pm

anzelm-74 pisze: Czy Wy tez macie takie momenty że jest tylko jedna myśl, sprzedać i mieć spokój :) Ja nawet mam folder ze zdjęciami do ogłoszenia, ale jakoś do tej pory tego nie zrobiłem.

Pozdro.

PS.
właśnie przy tej naprawie nakłady na samochód w ciągu 2 lat zrównały się z cena zakupu.
I co kupisz następnego paździerza w którym poprzedni właściciel pudrował wszystkie niedomagania :)21 .

Też mam taki folder, nawet ostatnio dodałem do niego zdjęcia z Rumunii :lol: , ale ja nie wystawiam. Nie tak dawno przeszedłem wypalenie offrołdowe, czyli zrobiłem już w samochodzie wszystko to co mogłem chyba zrobić (chodzi o przeróbki) i że jestem już na końcu po którym pozostaje tylko sprzedaż i zmiana.
Ale tak po głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku po uj zaczynać wszystko od nowa, skoro w ten samochód znam na wylot, wiem co go boli, co było zrobione a co jeszcze można zrobić. Znam go tak że wiem kiedy mi dzieciaki pod blokiem piasku i trawy w tłumik napchały bo znam na wylot każdy dźwięk tego samochodu. Poza tym niczego tak naprawdę mu nie brak - prócz wyglądu :)21 . Dlatego jestem niemal w 100% przekonany że Gallop zostanie i w przyszłym roku jak dobrze pójdzie dostanie dwie blokady albo i sztywny most z przodu choć to już podobno kalectwo będzie.
Może pomaluję, może okleję sam nie wiem, ale wiem jedno nie stać mnie na coś dobrego i niewymagającego dużych dokładek.

PS: mi chodzi po łbie dokupienie longa :)21 . Niedużo brakowało żebym pojechał do Ełku oglądać takiego z uszkodzoną uszczelką pod głowicą :)21 , cena 4700zł :)2 .

anzelm-74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: anzelm-74 » śr sie 03, 2016 10:10 pm

I co kupisz następnego paździerza w którym poprzedni właściciel pudrował wszystkie niedomagania :)21 .
W głównej mierze to mnie własnie powstrzymuje. Tyle że nie jestem pewien jeżdżąc nim i pod kopułką kołata się taka myśl - co jeszcze i kiedy?
I to w zasadzie jedyna rzecz, która odbiera mi pełną przyjemność z jazdy.
Galloper

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw sie 04, 2016 8:24 am

Jeśli silnik ogarnąłeś tak jak trzeba to wróżę długą, monotonną i bezawaryjną jazdę. Nie pałować na zimnym, zmieniać dobry olej częściej niż zalecenia i będzie git.

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw sie 04, 2016 11:26 am

Powiem szczerze patrząc na moje uszkodzenia tego silnika to najchętniej bym lał full syntetyk i jeszcze dodatek Mo2S :)21 i zmieniał co miesiąc.
Zrobie go na chwile żebym mógł graty pozwłóczyć ale potem mówię gudbaj 4d56 .Silnik za słaby i za delikatny . :)21
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw sie 04, 2016 2:38 pm

Może masz coś z turbem, albo masz longa :)21 . Ja nie narzekam, że świateł ostatni nie ruszam a i na długim dystansie przelotowki po 110-120KM/H to też żadne wyzwanie.

Generalnie jakby nie przygoda z uszczelką to ten samochód jest całkowicie bezawaryjny.

Myślę że dużo też zależy po kim się samochód kupi.
Jak ktoś wcześniej kutwił na naprawy, dobre części i przyciągał wymiany to później to niestety wychodzi. No i ogrom tych samochodów latało jako holowniki co też później się odbija.

Maras

Post autor: Maras » pn sie 08, 2016 7:40 am

Również założyłem czujnik temperatury w miejscu korka spustowego w bloku i teraz mam zagwozdkę. Czy jadę 70 czy 90, czy stoję w korku zawsze pokazuje mi między 100-105°C. Oryginalny wskaźnik oczywiście między kropkami. Wiskoza dmucha ładnie, termostat wymieniony. Czy taka temperatura przy 4 cyl. jest normalna?
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn sie 08, 2016 7:53 am

Oj coś chyba nie tak.
Mam niemal cały czas pomiędzy 85 a 90. Po włączeniu klimatyzacji troszkę więcej ale nieznacznie.
Aby przekroczyła 100C muszę jechać ponad 120km/h i to dość długo lub mocno pałować na jakimś terenie.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn sie 08, 2016 9:20 am

Ja od zimy mam napisane ogloszenie.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

anzelm-74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: anzelm-74 » pn sie 08, 2016 11:54 am

jradek pisze:Ja od zimy mam napisane ogloszenie.
Jesteś o krok przede mną. :)21
Galloper

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn sie 08, 2016 4:13 pm

Maras pisze:Również założyłem czujnik temperatury w miejscu korka spustowego w bloku i teraz mam zagwozdkę. Czy jadę 70 czy 90, czy stoję w korku zawsze pokazuje mi między 100-105°C. Oryginalny wskaźnik oczywiście między kropkami. Wiskoza dmucha ładnie, termostat wymieniony. Czy taka temperatura przy 4 cyl. jest normalna?
Pewnie zyebany ten czujnik-wyjmij i sprawdż czy prawidłowo czyta/czujnik i zegar/.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn sie 08, 2016 4:34 pm

vandall1 pisze:
Pewnie zyebany ten czujnik-wyjmij i sprawdż czy prawidłowo czyta/czujnik i zegar/.
Jak piszesz i oryginalnym czujniku to ja wymieniłem, i cały czas tak samo.

Dodatkowe czujniki od wody i oleju sprawdzałem zanurzając je w wodzie, w której był też czujnik z miernika i podgrzewając tą wodę.

Oryginalny wskaźnik to jest bo jest :)21 .

Maras

Post autor: Maras » pn sie 08, 2016 7:26 pm

vandall1 pisze:Pewnie zyebany ten czujnik-wyjmij i sprawdż czy prawidłowo czyta/czujnik i zegar/.
Po przeglądzie całego układu chłodzenia, wymianie termostatu sprawdzeniu wiskozy i przepłukaniu chłodnicy też wpadłem na ten pomysł. Efekt 100°C na wskaźniku na termometrze 82°C :)11 . Przynajmniej układ chłodzenia mam przejrzany przed wyjazdem do Rumuni. Tak to jest jak się działa pod wpływem impulsu.
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn sie 08, 2016 8:13 pm

Maras pisze:
vandall1 pisze:Pewnie zyebany ten czujnik-wyjmij i sprawdż czy prawidłowo czyta/czujnik i zegar/.
Po przeglądzie całego układu chłodzenia, wymianie termostatu sprawdzeniu wiskozy i przepłukaniu chłodnicy też wpadłem na ten pomysł. Efekt 100°C na wskaźniku na termometrze 82°C :)11 . Przynajmniej układ chłodzenia mam przejrzany przed wyjazdem do Rumuni. Tak to jest jak się działa pod wpływem impulsu.
Termostat dobrze włożyłeś :)21 , i piszę to poważnie bo nawet w instrukcji pokazują rysunkowo jak poprawnie go zamontować.

Poprzedni mój termostat był z dziurką. Teraz w zimę przy remoncie zamontowałem oryginalny i dziurki nie miał. Dziurkę też miał pierwszy termostat, który był zamontowany jak kupiłem samochód.
Sam nie wiem czy przy następnej wymianie nie kupić znów termostatu z dziurką :)21 .

Maras

Post autor: Maras » pn sie 08, 2016 9:05 pm

Termostat włożony zgodnie z obrazkiem. U mnie fabryczny ze znaczkiem hyundaia miał dziurkę, teraz mam założony bez :) . Są też takie z dziurką w której siedzi zaklepany kawałek drutu robiąc za zaworek.

Tak naprawdę dziurka ma ułatwiać odpowietrzenie układu.
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI

Maras

Post autor: Maras » pn sie 08, 2016 9:18 pm

Termostat włożony zgodnie z obrazkiem. U mnie fabryczny ze znaczkiem hyundaia miał dziurkę, teraz mam założony bez :) . Są też takie z dziurką w której siedzi zaklepany kawałek drutu robiąc za zaworek.

Tak naprawdę dziurka ma ułatwiać odpowietrzenie układu.
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » wt sie 30, 2016 9:56 am

Witam Wszystkich!
Podepnę się pod ten temat. Silnik mi się nie przegrzewa, ale mam inny problem z układem chłodzenia. Otóż po dłuższym postoju ugina się górny wąż doprowadzający płyn do chłodnicy. Gdy odpalę silnik - po kilku minutach pracy wszystko w nim praca do normy. Takie coś pojawiało mi się zarówno przed jak i po zmianie rozrządu ( łącznie z pompą wody). Sprawdziłem drożność węża łączącego chłodnicę ze zbiornikiem wyrównawczym, sprawdziłem drożność wężyków w samym zbiorniczku. Wszystko jest ok. Gdzie może tkwić problem?
Oto zdjęcie obrazujące problem:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/d9853483f70cc6da

Maras

Post autor: Maras » wt sie 30, 2016 2:09 pm

Najprawdopodobniej korek chłodnicy, są w nim 2 zawory. Jeden upuszcza płyn z układu chłodzenia do zbiorniczka wyrównawczego przy ciśnieniu powyżej 0,9 lub 0,6 bar. Drugi otwiera się gdy płyn stygnie i pozwala zassać go do chłodnicy.
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » śr sie 31, 2016 6:49 am

Dziękuję za informację, pozdrawiam.

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » sob wrz 03, 2016 7:35 pm

Witam, korek chodnicy zmieniony, a problem nadal występuje......

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » pt wrz 23, 2016 1:22 pm

Może masz zapchaną rurkę między idącą s chłodnicy do zbiorniczka z płynem.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » śr paź 12, 2016 11:19 pm

Zwalałem głowicę z kolektorami i turbem .Założyłem głowicę , kolektory ale turbo nie wiem czy da radę teraz przykręcić :oops:
Mam zwalać głowicę znowu ?

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw paź 13, 2016 9:31 am

Nie, wszystko można swobodnie odkręcić bez ściągania głowicy.

Wiadomo już co było?

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw paź 13, 2016 5:11 pm

Nie wiem co było i co będzie :)21 .ogólnie się zagotował , pękła dzwigienka zaworowa ,zbiorniczek wyrównawczy pękł ,potem 200km na rozcieńczajacym się oleju , na 3 garnkach ,wymiana dzwigienjki , 3 dni jazdy i zniszczony wałek rozrzadu , zatarte kółka na dzwigienkach .Głowica była krzywa , szczelna , uszczelka nie ruszona .Nowy wałek został wyosiowany , nowy wałek dżwigienek ,nowe dzwigienki ale słabo to mi wyglada bo tak wystrugali ze pastylki się na trzonkach zaworów trochę mijaja .Ogólnie juz nie wierze w ten silnik .Robie tylko po to żeby pozwozic graty i inny silnik będzie.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw paź 13, 2016 5:46 pm

A teraz sobie przypominam :)21 .
Zbiorniczek wyrównawczy nie ma możliwości pęknięcia od ciśnienia - bo tam jest układ już otwarty i nie ma prawa się wytworzyć ciśnienie.

Zamiast całego silnika nie lepiej Ci zamontować nową kpl. głowicę taką jak ja. Nawet wymontować silnik, pomierzyć wszystko, szlifnąć wał i dać nowe panewki jeśli cylindry OK. Wyjdzie i tak dużo taniej niż używka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”