Proszę o opinię

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Proszę o opinię

Post autor: marcus » pt paź 02, 2015 8:05 pm

Marcin - odwołanie przyjęte, ale przy następnym takim odwołaniu będzie niezbędny załącznik! Inaczej nie przejdzie :wink:
A teraz na poważnie; Sprzedający po zimie tego roku zalał wodę do układu chłodzenia. Można założyć, że w historii tego samochodu to był jednorazowy wybryk. Może jakichś tam szkód ten manewr nie narobił....A, właśnie - zapomniałem dodać, że woda w chłodnicy miała jasny mętny kolor. Nie wiem, czy to ważne, czy też nie. Panowie, skoro nie śnieg, nie woda, nie Obcy i nie opozycja to co zrobiło takie regularne okrągłe wklęśnięcie w chłodnicy? Może nieumiejętnie w przeszłości ściągali wiatrak przy okazji wymiany sprzęgła wiskotycznego? Hmmm...... Panowie, chłodnica i tak pójdzie do wymiany, może bijemy nie potrzebnie pianę. Pytanie, czy nie problem z chłodnicą nie narobił problemów w silniku.....
pozdrawiam
M.P.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt paź 02, 2015 9:13 pm

Woda nie powinna być mętna...... :roll: .

Co mogła wyrządzić w układzie chłodzenia oprócz trochę osadu z kamienia jeśli samochód kilka razy był dobrze rozgrzany.

Sam nie wiem co Ci tu radzić, zobaczysz sam jak kupisz :)21 .

PS: na allegro i olx pojawił się srebrny króciak ze zdjęć w zdrowym stanie tylko po lekkiej stłuczce. Kosztuje 3900zł, zastanawiam się nad nim więc w razie czego będę miał silnik :lol: . O ile kupię :)21 .

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » sob paź 03, 2015 6:14 am

Jeszcze przed kupnem trzeba się będzie co do paru rzeczy w tym samochodzie upewnić i rozpytać Sprzedającego... Łeb mi pęka od tego myślenia kupić - nie kupić. Chyba czas zażyć jakieś antidotum dzisiaj wieczorem, żeby zresetować na twardo umysł :wink: :lol:

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob paź 03, 2015 8:08 am

Jeżeli chcesz wydać na to oszczędności życie to nie kupuj. Jeżeli zakup i doprowadzenia takiego auta to mało zauważalny wydatek w budżecie to sprawdź jak się w nim czujesz. Jeżeli jakiś wewnętrzny głos podpowiada Ci, żebyś go kupił to go kup. Ale uwaga, wewnętrzy głos się często myli.
Pamiętaj
"Mężczyzna jest dwa razy zadowolony z samochodu, jak go kupi i jak go sprzeda."
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » sob paź 03, 2015 6:52 pm

Radosławie - nie są to moje oszczędności życia, ale nie są też trzy lub cztery wypłaty. Czuje się w nim autentyczne dobrze. Kopsnąłem się nim po lesie to to jest to. Duża przestrzeń, power no i nie muszę w trakcie jazdy uważać, czy dołek na drodze nie jest za głęboki, albo czy korzeń nie wystaje z ziemi zbyt wysoko. Maszyna w sam raz na podlaskie drogi ;-) No nic, jutro jest niedziela, trzeba trochę wrzucić na luz z tym myśleniem. W poniedziałek zacznie się nowy tydzień i zdzwonię się ze sprzedającym i zobaczymy co wyjdzie.
pozdrawiam
M.P.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob paź 03, 2015 7:08 pm

No to widocznie jedt Ci pisany...

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » pn paź 05, 2015 8:10 am

jednak życie nie jest proste......

http://olx.pl/oferta/hyundai-galloper-l ... 39c40fee6f

wizualnie ciut lepiej wygląda niż ten z Broku - a ponadto komplet opon felgami w pakiecie.....

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn paź 05, 2015 11:11 am

Niech się Marcin precyzyjniej wypowie, ale to chyba z Rosji.
Fotel zapadnięty, standard, ale przy przebiegu 200 powinien wyglądać lepiej. Naprawa to drobiazg.
Dodatkowe felgi to Pajero, ale to nic nie znaczy.
To nie jest silnik TDI tylko TD
W dziurze wygłuszenia maski jest korozja???
Fajnie wygląda, chałupa też wygląda nieźle, może nie oszczędzał na olejach.
Jedź i oglądaj.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn paź 05, 2015 1:05 pm

Wersja faktycznie dość dziwna.
Ma na błotniku lusterko (często są w Rosji i np. Hiszpanii - a te nie mają ogrzewania dla tyłu !! ), nie ma poduszki powietrznej (na 99% jest tak oryginalnie), nie ma zestawów dodatkowych wskaźników (cykorkulki i wysokościomierza jak i termometru - zegarek jest niżej). Ciekawe czy licznik jest do 160 czy do 180km/h bo może się okazać że samochód nie ma ABS !!. Dodatkowo nie ma anteny na lewym słupku (często w Rosji tak jest) a ma ją na błotniku prawym - zależnie od wersji elektrycznie bądź manualnie składana.

Poza tym prezentuje się ładnie i warto go obejrzeć jak masz blisko.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn paź 05, 2015 1:10 pm

Normalnie Książka Serwisowa jesteś.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn paź 05, 2015 1:26 pm

E tam, interesuje mnie tylko dlaczego np. w Polsce sprzedawane longi miały z tyłu te bagażnikowe szybki otwierane - bardzo często a już np. w Niemczech raczej rzadko.
Dlaczego w Hiszpanii dużo ich jeździ (wersji osobowych) z podniesionym dachem, takim jak w Polsce czy w Niemczech mają wersje ciężarowe.
Były też wersje 3d z szybkami nieotwieranymi, z tego co wyczytałem tylko i wyłącznie wychodziły na Wenezuelę co zaprzecza ten egzemplarz oferowany jakiś czas temu na allegro (szczerze wątpię by targał go ktoś aż z takiego wypiździewa).

Obrazek

Są też i 3d 3osobowe z siedzeniem pasażera z przodu dwumiejscowym, takim jakie montowane było w Wagonach 9 osobowych. Ale podobnie jak te ze światłami wyłącznie w słupkach tylnych nie miały homologacji na Polskę i sprzedawana były wyłącznie w Rosji.

Nigdy też nie widziałem 3d z klimatronikiem, w 5d 7osobowych w Rosji dość częste tak jak i malowanie dwukolorowe.

Jedno trzeba przyznać, Galloper to egzotyczny samochód :)21 .

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » pn paź 05, 2015 2:13 pm

Dziękuję za opinie Panowie. Wygląda na to, że jest to jakaś uboga wersja Gallopera. Mam blisko do Czarnej - ok 25 kilometrów, ale szczerze mówiąc nie wiem czy pojadę obejrzeć autko. Na plus jest komplet felg z oponami, manualne sprzęgiełka w przedniej osi i nieodrapane plastikowe poszerzenia samochodu. Ale braki o których napisał Marcin po prostu zniechęcają mnie do tego egzemplarza. Zostaje przy galloperze z Broku, zwłaszcza, że Sprzedający robi się coraz bardziej elastyczny co do ostatecznej ceny :-)

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn paź 05, 2015 3:10 pm

To nie jest uboga wersja, świadczy o tym welurowa tapicerka - najbardziej ubogie miały ją z takiego lipnego i szorstkiego materiału jak na wersalkach z PRL-u. Ta wersja jest moim zdaniem na jakiś inny niż Polski rynek. Galloper II powstawał od 1997 czy tam (zależnie od źródeł) 1998r i w "cywilizowanych" krajach europejskich musiały posiadać ABS i co najmniej jedną poduszkę powietrzną. Ale już na taką Rosję szły takie bez ABS i poduszek bo przepisy/homologacje kraju tego nie wymagały. Dodatkowe wyposażenie masz takie jak klimatyzacja - w najuboższych tego nie było nawet w opcji za dopłatą. Nie było też wszystkich elektrycznych szyb i lusterek a tu je masz. Ja bym go nie skreślał, np. przez brak poduszki, ale już brak ABS brałbym poważnie pod uwagę. Zadzwoń i dopytaj co ma a czego nie.
Dodatkowe wskaźniki jak cykorkulka czy wysokościomierz to tylko zbędny wydatek - u mnie zasłonięty przez tablet i myślę nad całkowitym pozbyciem się tego "kurnika".

A jest jeszcze jedno - obawiam się że jeśli nie ma ABS-u to wtedy ma na 99% otwarty tylny dyfer (bez LSD).

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » śr paź 07, 2015 9:30 am

Joł. zadzwoniłem do Sprzedającego z Czarnej Białostockiej i popytałem. Marcinku - miałeś rację; samochód bez ABS-u, bez nagrzewnicy z tyłu, bez poduchy kierowcy...bez...bez i bez. Jak dla mnie to nie ma co jechać i patrzeć. Zima idzie, mroźna będzie niesamowicie, więc nagrzewnica w przedziale pasażerskim musi być. Taka przestrzeń dość ciężko byłoby nagrzać samym nawiewem z przodu. Decyduję się na ten z Broku, mimo uszkodzonej chłodnicy, otartych plastikowych poszerzeń i rudej na tylnymi drzwiami.
pozdrawiam
M.P

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 07, 2015 10:25 am

No to trzymam kciuki i daj znać jak kupisz :)2 .

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » śr paź 07, 2015 11:52 am

Jasne, że dam znać. Pozdrawiam1

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr paź 07, 2015 1:50 pm

Przypomina mi się zeszła zima, jak pojechałem na OR bez ogrzewania, Wracając, po 8 godzinach miałem już plus 11 stopni w środku.
Cholera, chyba tego w końcu nie naprawiłem...

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 07, 2015 3:59 pm

Szyby Ci nie parowały ?? .

:)21

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr paź 07, 2015 4:45 pm

Marcingalloper pisze:Szyby Ci nie parowały ?? .

:)21
Cytujac klasyka:
"Szeregowy, postarajcie sie spadac wolniej!"

Nie nie parowaly, staralem sie oddychac na sucho.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 07, 2015 4:53 pm

Co jak co ale w samochodzie szczególnie w jesienno zimowe pojeżdżawki podstawa to sprawne i wydajne ogrzewanie. W razie przemoczenia ubrań można się rozebrać do bielizny i wracać do domu a nie w mokrych i zimnych ciuchach.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr paź 07, 2015 5:06 pm

Od kiedy kolega pozyczyl mi Dacie co skrecala TYLKO w prawo, wiem ze wszystko jest do zniesienia. Przy skrecaniu w lewo wypadala polos.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 07, 2015 5:13 pm

jradek pisze:Od kiedy kolega pozyczyl mi Dacie co skrecala TYLKO w prawo, wiem ze wszystko jest do zniesienia. Przy skrecaniu w lewo wypadala polos.
W takim razie myślę że jednak powinieneś poszukać jakiegoś Land Rovera :)21 :)21 :)21 .

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr paź 07, 2015 5:43 pm

Za 3 punkty.

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » pt paź 09, 2015 9:56 am

Reasumując Panowie - nagrzewnica z tyłu musi być!
pozdrawiam

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt paź 09, 2015 6:16 pm

Dlaczego Terracany są takie tanie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”