[Galloper][DIY] Lusterka zewnętrzne demontaż szyb

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

powell
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

[Galloper][DIY] Lusterka zewnętrzne demontaż szyb

Post autor: powell » wt wrz 02, 2014 9:34 am

Tak sobie pomyślałem, że można by opisywać, co się zrobiło samemu w naszych samochodach. Na pierwszy ogień sprawa trywialna - ustawianie szkieł lusterek wstecznych. Trudność w skali 1-10: 1

Generalnie, lusterka u mnie były nie do ustawienia :)9 to znaczy szkło lusterek (zarówno lewego jak i prawego) nie dało się pochylić w żadną stronę. Jedynie co udawało mi się zrobić, to złożyć całą obudowę lusterek.

Aby dostać się do mechanizmu, który nas interesuje, należy przez dolny otwór w obudowie lusterka włożyć wkrętak krzyżowy i wykręcić całkowicie wkręt trzymający łoże lustra. Najlepiej mieć do tego wkrętak namagnesowany, wtedy nie zgubimy wkrętu.

Następnie pociągamy lekko dolną część szkła do siebie, aż wysunie się o jakiś 1cm, po czym CAŁOŚĆ szkła przesuwamy do góry. Szkło i część mechanizmu powinny zejść z ząbków umieszczonych w górnej części i dać się wyjąć.

Potem sprawa jest już prosta, wszystko mamy jak na dłoni. Zdejmujemy ze szkła plastikowe łoże lusterek, wykręcamy śrubę ze sprężyną, przemywamy całość, skręcamy i montujemy. Ja dokręciłem śrubę na sprężynie o jeden obrót mniej niż było oryginalnie, dzięki temu lusterko chodzi lżej.

Być może niedługo zamieszczę zdjęcia, jak to wygląda od środka. U mnie operacja się udała, mogę teraz przestawiać szkła delikatnie naciskając w odpowiednim miejscu.
Małe, a cieszy :)21
Ostatnio zmieniony pt wrz 05, 2014 8:35 am przez powell, łącznie zmieniany 1 raz.
Galloper '99 5d 3.0V6

Gallopem
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: [Galloper][DIY] Lusterka zewnętrzne demontaż szyb

Post autor: Gallopem » wt wrz 02, 2014 1:57 pm

Ten sam problem z lusterkami miałem w swoim Rumburaku, jednak po dłuższym molestowaniu blokada puściła. Dzięki za info :)2
73kw
Oponki 31/10.50/15

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt wrz 02, 2014 2:23 pm

Dałbym sobie niemal rękę uciąć że w każdym Galloperze są elektrycznie ustawiane lustra, a tu taka niespodzianka :o .

powell
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: powell » wt wrz 02, 2014 2:51 pm

Straciłbyś rękę :)
A propos - zajrzałem u siebie pod zaślepkę, gdzie powien być "joystick" do regulacji lusterek (w konsoli pomiędzy siedzeniami) i wiązka elektryczna z wtyczką tam już jest przygotowana. Podobnie pod tapicerką drzwi widziałem nieużywane wiązki z gniazdami, które być może służą własnie do podłączenia sterowania lusterkami.
Tak więc wygląda na to, że przynajmniej u mnie wystarczy dokupić lusterka elektryczne i "joystick" i będę miał wyższy poziom komfortu w Galloperze :lol:
Galloper '99 5d 3.0V6

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt wrz 02, 2014 3:40 pm

Tak jest z halogenami, jeśli nie masz przycisku od ich załączania to jak wyjmiesz zaślepkę pustą to w nią wpięta jest kostka od właśnie halogenów. Wystarcza wtedy dokupić przycisk i przekaźnik i już na kostkach pod przednim zderzakiem pojawia się napięcie i po dodaniu halogenów będą one działały - tak zrobiłem u siebie.

Z tego co widziałem jak gościu rozbierał to i pod klimatyzację wszystko jest podprowadzone, czyli kładli instalację do wszystkich taką samą, a tylko różne wersje miały, albo nie miały dodatkowe wyposażenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”