Gdzie szukać przyczyny ?

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

pover3
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Gdzie szukać przyczyny ?

Post autor: pover3 » śr lis 26, 2014 7:28 am

Od kilku dni rano mam problem z Galloperem :(( Rano jak jest zimny normalnie odpala , ujadę kilka metrów , zaczyna gasnąć, wciśnięcie gazu nic nie pomaga. Nagrzany silnik to jeździ się normalnie. Wymieniłem filtr paliwa -nic nie pomogło. Proszę o pomysł gdzie szukać przyczyny.

Marcingalloper

Re: Gdzie szukać przyczyny ?

Post autor: Marcingalloper » śr lis 26, 2014 3:58 pm

Ale jak gaśnie to np. kopci i się dusi/nierówno pracuje ?? .

Mi to wygląda na jakiś problem z paliwem, być może się cofa i na odpalenie i przejechanie tych kilku metrów wystarcza to co pozostało w filtrze paliwa.

Możesz dla sprawdzenia podłączyć na krótko układ paliwowy. Weź baniaczek 5l zatankuj napędu i wężykiem na krótko z pompą wtryskową. Jeśli problem nie wystąpi znak że coś masz z układem paliwowym. Jeśli nie trzeba szukać dalej.

pover3
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pover3 » pt lis 28, 2014 7:46 am

Marcingalloper pisze:Ale jak gaśnie to np. kopci i się dusi/nierówno pracuje ?? .

Mi to wygląda na jakiś problem z paliwem, być może się cofa i na odpalenie i przejechanie tych kilku metrów wystarcza to co pozostało w filtrze paliwa.

Możesz dla sprawdzenia podłączyć na krótko układ paliwowy. Weź baniaczek 5l zatankuj napędu i wężykiem na krótko z pompą wtryskową. Jeśli problem nie wystąpi znak że coś masz z układem paliwowym. Jeśli nie trzeba szukać dalej.

Witam :)
Autko na mrozie po postoju (cała noc) odpala i nie wchodzi na obroty tylko się dusi , kopci i gaśnie.Po sprawdzeniu układu paliwowego stwierdziłem, że jest zapowietrzony. Pomaga pompowanie paliwa i odpowietrzanie kilka razy aż się silnik zagrzeje. Dzień wcześniej stał w ciepłym garażu to odpalił bez problemu ( zero objawów podczas jazdy, nie było potrzeby odpowietrzać ).

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob lis 29, 2014 9:56 pm

Czyli cofa się paliwo.
Musisz doczytać na forum gdzie jest zaworek zwrotny paliwa, tylko żeby nie przyszło Ci do głowy montować takie dodatkowy.
Nigdzie Ci nie cieknie, spod filtra itp?, patrzyłeś, sprawdzałeś.

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » śr gru 10, 2014 10:44 pm

Jeśli problem pojawił się po mrozie - to może zatykać sie smok w zbiorniku z powodu kiepskiego paliwa/wody. Dolej np. benzyny do zbiornika.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

pover3
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pover3 » czw gru 11, 2014 10:03 am

Uszczelniłem układ paliwowy, wczoraj zalałem Verwy do pełna . Niestety dziś rano przy tem. -3 powtórka z rozrywki . Odpala na dotyk , z min. chodzi normalnie potem obroty spadają , nic nie daje wciśnięcie pedału gazu. Auto tak męczy się z 10 min i potem smiga normalnie. Sam już nie wiem co robić :( może pompa siada ale dziwno bo jak się zagrzeje to śmiga jak odrzutowiec..

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw gru 11, 2014 4:57 pm

A sprawdzałeś czy tak samo się dzieje jak podłączysz bańkę z paliwem pod pompę na krótko?.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”