Kilka pytań do......

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Kilka pytań do......

Post autor: marcus » wt cze 07, 2016 3:44 pm

Witam, mam kilka pytań do szczęśliwych posiadaczy Galloperów....
- jakie macie dywaniki w swoich autach; czy dedykowane dla tych samochodów, czy tez jakieś od innych aut, które dobrze się w nich spisują,
- jaki jest najodpowiedniejszy akumulator do Gallopera,
- może znacie jakiś patent na zaczepienie sprężynki popielniczki o zaczep wewnątrz tunelu środkowego; ostatnio prawie trzy godziny cudowałem i skończyła się moja cierpliwość. Nie chcę rozmontowywać całej konsoli i składać na nowo........
- oryginalny kangur z światłami przeciwmgielnymi jest gdzieś zdobycia?....
pozdrawiam.

Marcingalloper

Re: Kilka pytań do......

Post autor: Marcingalloper » wt cze 07, 2016 7:45 pm

marcus pisze:Witam, mam kilka pytań do szczęśliwych posiadaczy Galloperów....
- jakie macie dywaniki w swoich autach; czy dedykowane dla tych samochodów, czy tez jakieś od innych aut, które dobrze się w nich spisują,
- jaki jest najodpowiedniejszy akumulator do Gallopera,
- może znacie jakiś patent na zaczepienie sprężynki popielniczki o zaczep wewnątrz tunelu środkowego; ostatnio prawie trzy godziny cudowałem i skończyła się moja cierpliwość. Nie chcę rozmontowywać całej konsoli i składać na nowo........
- oryginalny kangur z światłami przeciwmgielnymi jest gdzieś zdobycia?....
pozdrawiam.
Nie ma szczęśliwych posiadaczy. Są tacy co jeszcze im się nie przepaliła uszczelka/obróciła panewka (niepotrzebne skreślić :)21 ) i tacy co już to przeszli :lol: .

- welurowe z Lidla za 50zł kpl. Oryginalne gumowe wywaliłem do śmietnika bo pod gumą kiśnie. Welur jak się zmoczy od śniegu czy deszczu to wysycha włącznie z podłogą pod spodem - pod gumę jak się woda dostanie to kiśnie, śmierdzi i nie schnie.

- sprawny :)21 . Ja mam Yuasę coś koło 85-95ah i 850-900A bo dokładnie nie pamiętam a ostatnio braliśmy coś podobnego do kumpla. Nie narzekam, prądu nie brak i wyciągarka też dobrze robi.

- nie wiem jak tam nawet to wygląda.

- jest, ale cenią jak za zborze i trzeba przyznać że te dolne światła nie są zbyt szczęśliwie umieszczone i nawet przy niewielkich brodzeniach łapią wodę, stąd i pełno tych świateł z mocno czarnymi odbłyśnikami. Ja miałem jakąś Cobrę, poszła na złom bo prócz tego że jest to żadnego innego zadania to nie spełnia. Jak wpadłem w rów pękły i wygięły się wszystkie cztery mocowania. Poza tym u nas kangurów nie ma :)21 . Być może do niego wrócę jak będę montował jakieś oświetlenie led, choć raczej zamontuję w sam zderzak lub atrapę.

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » czw cze 16, 2016 5:55 am

Dzięki Marcinie za odpowiedź.
Co do oryginalnego kangura.....szukam go bo żadnego innego w moim samochodzie nie widzę. :-) Na allegro znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/orurowanie-poliuretan ... 55145.html

choć cena jest przystępna to nie widzę czegoś takiego na moim aucie.......
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
NUKEM

Post autor: NUKEM » czw cze 16, 2016 1:10 pm

A to http://allegro.pl/orurowanie-kangur-paj ... 99057.html
i to http://allegro.pl/orurowanie-mitsubisch ... 48565.html
jak Ci się widzi ?

Niby od Pajero I ale do Galopa pewnie łatwo przypasować.
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw cze 16, 2016 1:32 pm

Pisał że szuka oryginalnego:

Obrazek

Te zachodzące na lampy wyglądają paskudnie :)21 .

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » czw cze 16, 2016 6:01 pm

NUKEM, jednak będę poszukiwał oryginalnego kangura. Marcin, nie zniechęciłeś mnie tym zdjęciem ;-)

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw cze 16, 2016 6:21 pm

marcus pisze:NUKEM, jednak będę poszukiwał oryginalnego kangura. Marcin, nie zniechęciłeś mnie tym zdjęciem ;-)
Ale ja nie chciałem zniechęcić.
Pisałem że paskudne te orurowania zachodzące na górne przednie lampy. Wygląda to jak okulary :lol: .

Te oryginalne całkiem znośnie, nie mniej ja u siebie tego w ogóle nie widzę :)21

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » czw cze 16, 2016 6:42 pm

Fakt, trochę źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź. ;-)

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw cze 16, 2016 7:13 pm

To nie jest ladne.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw cze 16, 2016 7:26 pm

jradek pisze:To nie jest ladne.
I dlatego pasuje do reszty :)21 .

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw cze 16, 2016 7:31 pm

to pierwsza rzecz, którą się wydupca po zakupie terenówki. Razem z alu progami. Ani to praktyczne, ani ładne, a w razie lekkie stłuczki ślicznie zwiększa ilość strat w blacharce. :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » pt cze 17, 2016 6:57 am

Oj tam, oj tam ;-)

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » ndz cze 19, 2016 10:18 am

Albo się wydupca albo pierwszy wyjazd w teren i urywasz i po problemie.
Galloper LWB - turysta

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz cze 19, 2016 6:38 pm

Kabal pisze:to pierwsza rzecz, którą się wydupca po zakupie terenówki. Razem z alu progami. Ani to praktyczne, ani ładne, a w razie lekkie stłuczki ślicznie zwiększa ilość strat w blacharce. :)21
Po lekkiej stłuczce rzucam kilka magicznych przekleństw, po większej zastanawiam się kto mnie podwiezie.
:D
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

қzh

Post autor: қzh » sob lip 02, 2016 11:43 pm

jezeli chodzi o akumulator do gallopera, to wybor masz przezajebisty. sa az 3 modele na polskim rynku, w tym dwa identyczne jednego producenta rozniace sie nalepka (varta i bosch). trzeci to centra. wszystkie laczy jedna cecha - sa megachujowe.
niestety do tego zloma nie kupi sie akumulatora w tesco czy na zlomie, czy byle gdzie. powodem jest lewy plus .
Nie siedzę na forum i NIE KORZYSTAM Z ŻADNEGO INNEGO NICKA
NIE PISAĆ DO MNIE PW

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob lip 02, 2016 11:48 pm

No Yuasa (elite i profi do wyboru) jeszcze jest pasująca.

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » ndz lip 03, 2016 6:20 am

Dzięki za wskazówki, pozdrawiam!

Awatar użytkownika
NUKEM

Post autor: NUKEM » pt lip 08, 2016 8:24 pm

Ja się podepnę pod temat i zapytam - czy kompresor klimy jest identyczny do silnika 2.5 jak i do 3.0V6 ?
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt lip 08, 2016 9:05 pm

NUKEM pisze:Ja się podepnę pod temat i zapytam - czy kompresor klimy jest identyczny do silnika 2.5 jak i do 3.0V6 ?

Katalog podeje że takie same są.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt lip 08, 2016 9:32 pm

Przemyślałem pewną sprawę i myślę że warto abyś też o tym wiedział.

Kupując sprężarkę szukaj takiej gdzie podjedziesz i na Twoich oczach ktoś ją wykręci spuszczając gaz z układu - osobiście przestrzegam przed zakupem używki już jakiś czas leżakującej - a takich ogrom. Tak mieliśmy w renówce, trafiliśmy na taką co po rozebraniu w środku była pordzewiała.
Następna sprawa - olej. Ze zdemontowanej sprężarki najczęściej taki olej się wylewa, no niby nic a jednak. Później po montażu takiej sprężarki maszyna poda katalogowo olej, ale będzie go zbyt mało bo sprężarki mają swoje katalogi i według zaleceń producenta powinno się najpierw sprężarkę zalać przed montażem odpowiednią ilością odpowiedniego oleju, dopiero później poprzez maszynę ileś tam. Oczywiście mogę się mylić bo wszystko to przechodziłem jakieś 3 lata temu w Galloperze i z 10 lat temu w Lagunach.

Następna sprawa :D , jeśli miałeś rozszczelniony układ (wyleciał czynnik przez dziurę czy spuszczony do wymiany kompresora) to w takim wypadku należy też wymienić osuszacz zwany także filtrem. Tak w ogóle to powinno się go zmieniać cyklicznie co jakiś czas - chyba dwa lata. Problem w tym że (no chyba że się coś zmieniło, 3 lata temu wszędzie było BRAK) nigdzie nie kupisz nowego !! . Ja szukałem dłuższy czas i jedynie pasujące i oryginalne można było sprowadzić z Danii lub Szwecji z Helli - niestety gdy ja zamawiałem sprzedawali tylko i wyłącznie w paczkach po ileś tam sztuk (8 lub 10) po ok. 60zł/szt. Mi został jeszcze jeden :)21 , ale i jest ratunek bo można dobrać pasujący od jakiejś Kii. Jakaś duża ta Kia była i mieniało się to z osuszaczem w Galloperze w niektórych katalogach.

PS: a tak w ogóle to za kompletny remont kompresora z roczną gwarancją i wydrukiem jakiś tam parametrów sprężarki przed i po zapłaciłem coś koło 500zł - łącznie chyba 1200zł bo i skraplacz klimatyzacji miałem wymieniany (ori za 370zł a podróbka koło 700zł :)21 ) na nowy oryginalny i rurki dorabiane bo przy odkręcaniu poukręcałem. Efekt jest taki że na kratkach ostatnio miałem 0,9C :)9 a normalnie koło 1-3C na 2 biegu dmuchawy i obiegu zamkniętym. Generalnie ja polecam regenerację ale tylko w sprawdzonych zakładach zajmujących się jedynie klimatyzacją, a nie mechanika co mogą dobić, coś tam wymienić :wink: .

қzh

Post autor: қzh » sob lip 09, 2016 12:10 am

masz jakis pomysl jak zabezpieczyc kompresor? mam w rozjebanym aucie sprawny tyle ze chlodnice wyjalem. pasowalo by go zakonserwowac jakos.
NIE PISAĆ DO MNIE PW

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob lip 09, 2016 8:57 am

қzh pisze:masz jakis pomysl jak zabezpieczyc kompresor? mam w rozjebanym aucie sprawny tyle ze chlodnice wyjalem. pasowalo by go zakonserwowac jakos.
Z tego co widziałem nowe, ale i zregenerowane kompresory to mają one na wyjściach plastikowe korki.
Skraplacz jak montowaliśmy też miał plastikowe korki, przy wykręceniu których było słychać wyraźnie syczenie - nie wiem czy był pod lekkim ciśnieniem czy też pod próżnią.
Osuszacz tak samo zabezpieczony i w instrukcji napisane by po otwarciu montować jak najszybciej.

Chodzi o to by części układu nie złapały wilgoci.

қzh

Post autor: қzh » sob lip 09, 2016 9:07 am

tyle to ja wiem. chyba dorobie jakies korki.
NIE PISAĆ DO MNIE PW

Awatar użytkownika
JAREK Ż

Post autor: JAREK Ż » sob lip 09, 2016 5:49 pm

A z innej beczki. Kiedy powinna zacząć dmuchać turbina, jak wszędzie od 1500obr. ??

қzh

Post autor: қzh » sob lip 09, 2016 7:54 pm

juz wtedy gdy rozrusznik kreci. wiesz jak dziala turbina?
NIE PISAĆ DO MNIE PW

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”