Kilka pytań do......
Moderator: Mroczny
Kilka pytań do......
Witam, mam kilka pytań do szczęśliwych posiadaczy Galloperów....
- jakie macie dywaniki w swoich autach; czy dedykowane dla tych samochodów, czy tez jakieś od innych aut, które dobrze się w nich spisują,
- jaki jest najodpowiedniejszy akumulator do Gallopera,
- może znacie jakiś patent na zaczepienie sprężynki popielniczki o zaczep wewnątrz tunelu środkowego; ostatnio prawie trzy godziny cudowałem i skończyła się moja cierpliwość. Nie chcę rozmontowywać całej konsoli i składać na nowo........
- oryginalny kangur z światłami przeciwmgielnymi jest gdzieś zdobycia?....
pozdrawiam.
- jakie macie dywaniki w swoich autach; czy dedykowane dla tych samochodów, czy tez jakieś od innych aut, które dobrze się w nich spisują,
- może znacie jakiś patent na zaczepienie sprężynki popielniczki o zaczep wewnątrz tunelu środkowego; ostatnio prawie trzy godziny cudowałem i skończyła się moja cierpliwość. Nie chcę rozmontowywać całej konsoli i składać na nowo........
pozdrawiam.
-
-
Re: Kilka pytań do......
Nie ma szczęśliwych posiadaczy. Są tacy co jeszcze im się nie przepaliła uszczelka/obróciła panewka (niepotrzebne skreślićmarcus pisze:Witam, mam kilka pytań do szczęśliwych posiadaczy Galloperów....
pozdrawiam.

- welurowe z Lidla za 50zł kpl. Oryginalne gumowe wywaliłem do śmietnika bo pod gumą kiśnie. Welur jak się zmoczy od śniegu czy deszczu to wysycha włącznie z podłogą pod spodem - pod gumę jak się woda dostanie to kiśnie, śmierdzi i nie schnie.
- sprawny

- nie wiem jak tam nawet to wygląda.
- jest, ale cenią jak za zborze i trzeba przyznać że te dolne światła nie są zbyt szczęśliwie umieszczone i nawet przy niewielkich brodzeniach łapią wodę, stąd i pełno tych świateł z mocno czarnymi odbłyśnikami. Ja miałem jakąś Cobrę, poszła na złom bo prócz tego że jest to żadnego innego zadania to nie spełnia. Jak wpadłem w rów pękły i wygięły się wszystkie cztery mocowania. Poza tym u nas kangurów nie ma

Dzięki Marcinie za odpowiedź.
Co do oryginalnego kangura.....szukam go bo żadnego innego w moim samochodzie nie widzę.
Na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/orurowanie-poliuretan ... 55145.html
choć cena jest przystępna to nie widzę czegoś takiego na moim aucie.......
pozdrawiam!
Co do oryginalnego kangura.....szukam go bo żadnego innego w moim samochodzie nie widzę.

http://allegro.pl/orurowanie-poliuretan ... 55145.html
choć cena jest przystępna to nie widzę czegoś takiego na moim aucie.......
pozdrawiam!
A to http://allegro.pl/orurowanie-kangur-paj ... 99057.html
i to http://allegro.pl/orurowanie-mitsubisch ... 48565.html
jak Ci się widzi ?
Niby od Pajero I ale do Galopa pewnie łatwo przypasować.
i to http://allegro.pl/orurowanie-mitsubisch ... 48565.html
jak Ci się widzi ?
Niby od Pajero I ale do Galopa pewnie łatwo przypasować.
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
-
-
NUKEM, jednak będę poszukiwał oryginalnego kangura. Marcin, nie zniechęciłeś mnie tym zdjęciem 

-
-
Ale ja nie chciałem zniechęcić.marcus pisze:NUKEM, jednak będę poszukiwał oryginalnego kangura. Marcin, nie zniechęciłeś mnie tym zdjęciem
Pisałem że paskudne te orurowania zachodzące na górne przednie lampy. Wygląda to jak okulary

Te oryginalne całkiem znośnie, nie mniej ja u siebie tego w ogóle nie widzę

Fakt, trochę źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź. 

-
-
I dlatego pasuje do resztyjradek pisze:To nie jest ladne.

to pierwsza rzecz, którą się wydupca po zakupie terenówki. Razem z alu progami. Ani to praktyczne, ani ładne, a w razie lekkie stłuczki ślicznie zwiększa ilość strat w blacharce. 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Oj tam, oj tam 

Albo się wydupca albo pierwszy wyjazd w teren i urywasz i po problemie.
Galloper LWB - turysta
Po lekkiej stłuczce rzucam kilka magicznych przekleństw, po większej zastanawiam się kto mnie podwiezie.Kabal pisze:to pierwsza rzecz, którą się wydupca po zakupie terenówki. Razem z alu progami. Ani to praktyczne, ani ładne, a w razie lekkie stłuczki ślicznie zwiększa ilość strat w blacharce.

Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
jezeli chodzi o akumulator do gallopera, to wybor masz przezajebisty. sa az 3 modele na polskim rynku, w tym dwa identyczne jednego producenta rozniace sie nalepka (varta i bosch). trzeci to centra. wszystkie laczy jedna cecha - sa megachujowe.
niestety do tego zloma nie kupi sie akumulatora w tesco czy na zlomie, czy byle gdzie. powodem jest lewy plus .
niestety do tego zloma nie kupi sie akumulatora w tesco czy na zlomie, czy byle gdzie. powodem jest lewy plus .
Nie siedzę na forum i NIE KORZYSTAM Z ŻADNEGO INNEGO NICKA
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
-
-
No Yuasa (elite i profi do wyboru) jeszcze jest pasująca.
Dzięki za wskazówki, pozdrawiam!
Ja się podepnę pod temat i zapytam - czy kompresor klimy jest identyczny do silnika 2.5 jak i do 3.0V6 ?
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
-
-
NUKEM pisze:Ja się podepnę pod temat i zapytam - czy kompresor klimy jest identyczny do silnika 2.5 jak i do 3.0V6 ?
Katalog podeje że takie same są.
-
-
Przemyślałem pewną sprawę i myślę że warto abyś też o tym wiedział.
Kupując sprężarkę szukaj takiej gdzie podjedziesz i na Twoich oczach ktoś ją wykręci spuszczając gaz z układu - osobiście przestrzegam przed zakupem używki już jakiś czas leżakującej - a takich ogrom. Tak mieliśmy w renówce, trafiliśmy na taką co po rozebraniu w środku była pordzewiała.
Następna sprawa - olej. Ze zdemontowanej sprężarki najczęściej taki olej się wylewa, no niby nic a jednak. Później po montażu takiej sprężarki maszyna poda katalogowo olej, ale będzie go zbyt mało bo sprężarki mają swoje katalogi i według zaleceń producenta powinno się najpierw sprężarkę zalać przed montażem odpowiednią ilością odpowiedniego oleju, dopiero później poprzez maszynę ileś tam. Oczywiście mogę się mylić bo wszystko to przechodziłem jakieś 3 lata temu w Galloperze i z 10 lat temu w Lagunach.
Następna sprawa
, jeśli miałeś rozszczelniony układ (wyleciał czynnik przez dziurę czy spuszczony do wymiany kompresora) to w takim wypadku należy też wymienić osuszacz zwany także filtrem. Tak w ogóle to powinno się go zmieniać cyklicznie co jakiś czas - chyba dwa lata. Problem w tym że (no chyba że się coś zmieniło, 3 lata temu wszędzie było BRAK) nigdzie nie kupisz nowego
. Ja szukałem dłuższy czas i jedynie pasujące i oryginalne można było sprowadzić z Danii lub Szwecji z Helli - niestety gdy ja zamawiałem sprzedawali tylko i wyłącznie w paczkach po ileś tam sztuk (8 lub 10) po ok. 60zł/szt. Mi został jeszcze jeden
, ale i jest ratunek bo można dobrać pasujący od jakiejś Kii. Jakaś duża ta Kia była i mieniało się to z osuszaczem w Galloperze w niektórych katalogach.
PS: a tak w ogóle to za kompletny remont kompresora z roczną gwarancją i wydrukiem jakiś tam parametrów sprężarki przed i po zapłaciłem coś koło 500zł - łącznie chyba 1200zł bo i skraplacz klimatyzacji miałem wymieniany (ori za 370zł a podróbka koło 700zł
) na nowy oryginalny i rurki dorabiane bo przy odkręcaniu poukręcałem. Efekt jest taki że na kratkach ostatnio miałem 0,9C
a normalnie koło 1-3C na 2 biegu dmuchawy i obiegu zamkniętym. Generalnie ja polecam regenerację ale tylko w sprawdzonych zakładach zajmujących się jedynie klimatyzacją, a nie mechanika co mogą dobić, coś tam wymienić
.
Kupując sprężarkę szukaj takiej gdzie podjedziesz i na Twoich oczach ktoś ją wykręci spuszczając gaz z układu - osobiście przestrzegam przed zakupem używki już jakiś czas leżakującej - a takich ogrom. Tak mieliśmy w renówce, trafiliśmy na taką co po rozebraniu w środku była pordzewiała.
Następna sprawa - olej. Ze zdemontowanej sprężarki najczęściej taki olej się wylewa, no niby nic a jednak. Później po montażu takiej sprężarki maszyna poda katalogowo olej, ale będzie go zbyt mało bo sprężarki mają swoje katalogi i według zaleceń producenta powinno się najpierw sprężarkę zalać przed montażem odpowiednią ilością odpowiedniego oleju, dopiero później poprzez maszynę ileś tam. Oczywiście mogę się mylić bo wszystko to przechodziłem jakieś 3 lata temu w Galloperze i z 10 lat temu w Lagunach.
Następna sprawa

PS: a tak w ogóle to za kompletny remont kompresora z roczną gwarancją i wydrukiem jakiś tam parametrów sprężarki przed i po zapłaciłem coś koło 500zł - łącznie chyba 1200zł bo i skraplacz klimatyzacji miałem wymieniany (ori za 370zł a podróbka koło 700zł

masz jakis pomysl jak zabezpieczyc kompresor? mam w rozjebanym aucie sprawny tyle ze chlodnice wyjalem. pasowalo by go zakonserwowac jakos.
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
-
-
Z tego co widziałem nowe, ale i zregenerowane kompresory to mają one na wyjściach plastikowe korki.қzh pisze:masz jakis pomysl jak zabezpieczyc kompresor? mam w rozjebanym aucie sprawny tyle ze chlodnice wyjalem. pasowalo by go zakonserwowac jakos.
Skraplacz jak montowaliśmy też miał plastikowe korki, przy wykręceniu których było słychać wyraźnie syczenie - nie wiem czy był pod lekkim ciśnieniem czy też pod próżnią.
Osuszacz tak samo zabezpieczony i w instrukcji napisane by po otwarciu montować jak najszybciej.
Chodzi o to by części układu nie złapały wilgoci.
tyle to ja wiem. chyba dorobie jakies korki.
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
A z innej beczki. Kiedy powinna zacząć dmuchać turbina, jak wszędzie od 1500obr. 

juz wtedy gdy rozrusznik kreci. wiesz jak dziala turbina?
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW