Jestem Mateusz, warminsko Mazurskie. Jak ktoś z okolicy to się odzywać, może polatamy razem.
A teraz do rzeczy.
Uzytkowalem parę lat PajeroII 2,5 z ss. Kupiłem oczywiście bez ramy z tyłu

Miałem, a raczej mam jeszcze bo próbuje się pozbyć frontere 94 2,3td. Auto porażka, ciągle coś, a części jak na lekarstwo i drogie. Co dziwne rama i blacharka 4 plus. Odpuściłem sobie.
Stałem się posiadaczem gallopera 2,5 z 2000 roku. Elektryka, ABS, klima, 7 osób, z lsd z tyłu sprawnym, bardzo zadbany w środku, przebieg 190 000, od dziadka 39 roku:) ściągnięty w 2010 z pełną historia. Lewarek od reduktora wygląda jak z salonu. Wydawałoby się rodzynek ale...
Pojezdzilem 2 tygodnie. Ogólnie lux, zbiera się dużo lepiej od pajero, nie kopci itd.
A teraz problemy:
Zalalem do pełna, paliwo ucieka, zbiornik już u fachowca na spawaniu.
Zagotowal mi się, czerwone pole na wskaźniku. Wywalilo 3 może 4 litry płynu. Zacząłem baczniej obserwować wskaźnik i coś mi nie grało. Sprawdziłem na co2 w układzie, płyn zmienił kolor po 10 sekundach. Głowica pojechała do szlifu, na szczęście szczelna. Zawory czysciutkie, po wypalane. Na tlokach zero nagaru. Chciałem dać pompę z wtryskami do sprawdzenie bo po nocy palił za 3-4 razem (Pajero od pół obroty, zima nie zima) ale okazało się że 2 świece nie grzaly więc odpuściłem. Przyczyną przegrzania znaleziona, wisko. Na ciepłym kręci się luzniej niż nowe na zimnym. Czekam za złożenie i mam nadzieję że zapomnę o silniku.
Ale jest drugi problem. Pod kierowca i pasażerem przegnita na wylot podloga, reszta powierzchowna rdza. Rama w stanie dobrym, raczej powierzchnowa ruda, może w 2 miejscach głębiej, ale bez dziur. Na budzie bez tragedi, nie wiem jak pod osłonami

Jak zrobię silnik, to na jesień podłoga i rama. Zabezpiecze raptorem, na konkrecie. W przyszłym roku buda plus modyfikacje, ale takie po turystyczne wyprawy typu Bałtyk na około, Rumunia jakaś itp.I teraz pytanie do doświadczonych kolegów: Czy jest sens inwestować 2-3 krotnosc wartości auta w gallopera? Ma ktoś jakieś doświadczenia? Czy lepiej pozbierać kasy na Mercedesa g, patrola czy toyke lc 3? Co myślicie? Jestem trochę w kropce, chce i nie chce. Galloper da radę?