Witam
Mam poważny problem z ustaleniem przyczyny pękania aluminiowej obudowy/łącznika skrzyni biegów z reduktorem. Samochód kupiłem już z pękniętym tym elementem (zaznaczony w załączonym zdjęciu),pospawałem i udało mi się autem zrobić około 600km po czym pojawiło się pęknięcie w tym samym miejscu. Podczas tych 600 km zauważyłem że pojazd wpada w wibracje przy około 120km/h wiec ,kiedy skrzynia pękła po raz drugi ,przed zmontowaniem po kolejnym spawaniu oddałem do naprawy i wyważenia wału. Po tej operacji i zamontowaniu wszystkiego udało mi się przejechać całe 5 km i skrzynia pękła po raz trzeci ,tym razem w zupełnie innym miejscu.
Macie może jakiś pomysł ,może ktoś miał podobny przypadek w samochodzie 4x4 ?
Hyundai H1 4x4 Starex 2001
Moderator: Mroczny
Hyundai H1 4x4 Starex 2001
Ostatnio zmieniony pt lip 28, 2017 1:30 pm przez Kubelot, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Hyundai H1 4x4 Starex 2001
zdjęcie wrzuć 

Na krzywy rozum do szlag trafił jakieś poduchy/mocowania i tego trzeba poszukać, bo inaczej zawsze gdzieś w najsłabszym miejscu pęknie.
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Poduszki to raczej mało prawdopodobne, prędzej poduszkę rozerwie, niż połamie obudowę skrzyni.
Stawiam na wykrzywiony wałek zdawczy skrzyni biegów, ewentualnie rozsypane łożysko, z tendencją na to pierwsze. Może być jeszcze jakaś zmota na wałach napędowych prężących na skrzynię rozdzielczą, ale to by było łatwe do wykrycia przy montażu/demontażu skrzyni.
Stawiam na wykrzywiony wałek zdawczy skrzyni biegów, ewentualnie rozsypane łożysko, z tendencją na to pierwsze. Może być jeszcze jakaś zmota na wałach napędowych prężących na skrzynię rozdzielczą, ale to by było łatwe do wykrycia przy montażu/demontażu skrzyni.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.