Układ chłodzenia galloper 3.0v6

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
condorado
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Układ chłodzenia galloper 3.0v6

Post autor: condorado » czw wrz 07, 2017 1:55 pm

Witajcie,

Mam problemy z układem chłodzenia w moim Galloperze 3.0. Dzieją się różne dziwne rzeczy zaczynając od:
1.Zdarza się, że płyn w zbiorniczku wyrównawczym się gotuje np. po długich górskich podjazdach. Gorący płyn wyrzuca przez zaworek upustowy. Temperatura na zegarach w normie.
2. Zdarza się, że płyn ze zbiorniczka zniknie, a potem wróci. Myślałem, że może uszczelka pod głowicą przepuszcza płyn jednak płyn w chłodnicy jest cały czas na tym samym poziomie jest idealnie czysty jak po zalaniu. Nie widać w nim oleju. Na korku od oleju również brak masła. Jednak zapach z wydechu na zimnym silniku jakby słodki.

Zalałem nowy płyn, starałem się odpowietrzyć układ zgodnie z podpowiedziami z internetu. Nagrzewnica otwarta/grzanie na maksa 20 min. Przy otwartym korku płyn próbuje wypłynąć górą i wraca do zbiorniczka. Ale niestety na to reguły nie ma... Czy to możliwe by spaliny się do niego dostawały?

Kupiłem nowy korek z termostatem do chłodnicy. Podobno komuś kiedyś pomogło ale przyznaje, że nie rozumiem dlaczego. Auto szykuje na przyszły rok na wyprawę, chciałbym mieć je ogarnięte w 100%. Czy macie może jakieś pomysły od czego powinienem zacząć? Czy moja przypadłość może być spowodowana zapowietrzonym układem? Jak go prawidłowo odpowietrzyć?

Pozdrawiam Konrad
A ty jesteś GOTOWY NA JUTRO???
WWW.GOTOWYNAJUTRO.PL

lemur

Re: Układ chłodzenia galloper 3.0v6

Post autor: lemur » pt wrz 08, 2017 6:00 pm

Teścik za 30 dyszki na obecność spalin na pierwszy ogień.
Niva 93r.

Awatar użytkownika
condorado
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Układ chłodzenia galloper 3.0v6

Post autor: condorado » śr wrz 13, 2017 12:04 pm

Na chwilę obecną po wymianie korka wszystkie objawy ustąpiły. Płyn się nie grzeje, nie wyrzuca go, nie ubywa. Dwie osoby mi to w ciemno sugerowały no i jak mam nadzieje, że miały racje. W niedziele było latane w terenie brak objawów. Sprawę biedzimy monitorować.
A ty jesteś GOTOWY NA JUTRO???
WWW.GOTOWYNAJUTRO.PL

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”