Terracan problemy

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

miki33
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Terracan problemy

Post autor: miki33 » sob kwie 14, 2007 10:28 pm

Pozdrawiam . Zdradziłem Disco dla Terracana i są problemy.
Na biegu jałowym szczególnie po rozgrzaniu nierówna praca silnika.
Przy okło 130 zpalała sie lampka check engine . Komputer stwierdził bład jednego wtryskiwacza zastanawiam sie nad jego wymiana ( 2000zl w serisie Hyundai Wrocław -))

Spalanie w miesiecie 14-15 ON w automacie :lol:

Awatar użytkownika
bernardo
Kontaktowanie:

Post autor: bernardo » ndz kwie 15, 2007 7:59 am

a ja jestem tak blisko zakupu jakiego terrakanka :-?
MUTSY

ManiekZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Terracan problemy

Post autor: ManiekZ » ndz kwie 15, 2007 7:27 pm

[quote="miki33"]Pozdrawiam . Zdradziłem Disco dla Terracana i są problemy.
Przy okło 130 zpalała sie lampka check engine . Komputer stwierdził bład jednego wtryskiwacza zastanawiam sie nad jego wymiana ( 2000zl w serisie Hyundai Wrocław -))

Witaj.
Też to przechodziłem. Niestety wtryski w tym silniku wytrzymują 100 - 120 tys. przebiegu.....no cóż common rail + polskie paliwo :)3

Nowe wtryski mozna znaleść już za 1000 pln (zależy też od rocznika auta).
No i najlepiej wymienić od razu cały komplet. Wymienić można samemu, ale niestety trzeba je adaptować w serwisie do ECU silnika.

Napisz coś więcej o aucie.
Pozdrawiam

plato
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: plato » śr kwie 18, 2007 3:55 pm

miki33 pisze:Pozdrawiam . Zdradziłem Disco dla Terracana i są problemy.
Witam,

No wiec, mialem podobny problem. 2 razy silnik wszedl w tryb awaryjny i nie pozwalal na wiecej niz 2900 obrotow. Bylem u mechanika i tez stwierdzil blad w wtryskiwaczu na drugim cylindrze... usunal blad i bylo git... tydzien pozniej powtorka... no to ja "SUPER". Znow usunalem blad i podzwonilem. wtryskiwacz do 2.9 CRDi sa z delphi no i oczywiscie kodowane. Koszt jednego 1600 zeta!!! Ale pojechalem do JRmotors w warszawie. Pogadalem z wlascicielem, przeprowadzilismy jazde probna i nie stwierdzil wtedy problemu na wtryskach. (a juz mam przejechane 205000 km). Powiedzial abym wrocil jak sie blad pojawi ponownie (nie kasujac bledu ). Polecil jakas tam miksture do usuniecia wody i szlamu z baku no i jezdze... zrobilem 5000 tysiakow a silnik chodzi jakby nidgy nic sie nie stalo... Czekam az sie wtrysk rozleci.... no coz...

Co do wyminay to nie polecam... JRMotors beda mieli mniej wiecej od maja lub czerwca zestawy naprawcze do wszystkich wtryskiwaczy. Kost naprawy 4 bedzie zdecydowanie nizszy niz koszt wymiany. Osobiscie polecam poczekac i skonaktowac sie z JRMotors. http://www.jrmotors.pl

ManiekZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ManiekZ » czw kwie 19, 2007 4:09 pm

A jaką to miksturą wyczyściłeś wodę i szlam z baku?

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » ndz kwie 22, 2007 8:54 pm

miki33 pisze:Pozdrawiam . Zdradziłem Disco dla Terracana i są problemy.
Było tego nie robić, nie było by problemów :wink:
same starocie

miki33
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Problemy

Post autor: miki33 » pn paź 15, 2007 11:00 pm

Hej pozdrawim wszystkich. Po testach przelewowych wtryskiwaczy okzalo sie ,ze komputer wskazał blad pierwszego wtryskiwacza a był to jedyny sprawny wtryskiwacza pozostale do wymiany., Wymienilem je w Kii po okoló 1000 zl za sztuke udlo sie przestal dymic spalanie spadło z 15/100 do 12 /100 . Obecnie niestey znow 14L pewnie chlodne ranki szkodza. Mam pytanie o Webasto w klmatronku bo jakos nie chce dzialac
tzn cos tam pompuje ale nie włacza wyświetlacza klimy do ustawienia temperatury . Kolejne pytanie czy ktos zamienial sprężyny na twardsze bo jakos mi zbyt miekko bujać sie ta garbach

ManiekZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ManiekZ » wt paź 16, 2007 4:11 pm

Witaj,
miło że autko śmiga. Niestety wtryski Delphi w CR nasze paliwo zabija....

Nie mam webasto więc niewiele pomogę w temacie tego ustrojstwa.
Co do sprężyn - oferują je generalnie australijczycy (Terek to u nich dość popularne auto). Ostanio Dobinsons otworzył polską stronkę. Można u nich zamówić sprężynki czy kompletny lift (2-3") do Terracana.
Niestety terminy realizacji dłuuuugie.
Widziałem gdzieś też w necie sprężynki Eibacha - to zawsze bliżej :wink:

miki33
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Terracan

Post autor: miki33 » sob lis 24, 2007 10:29 pm

Hej zdrówka dla wszykich!

Próbowałem wymienic żarówkę postojową przód w Terracanie. Mimo odkrecenia reflektora nie udalo sie. Czy jest jakiś sposób na wymianę?
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma instrukcje do Terracana po angielsku lub polsku ? Mam po niemiecku i oglądajac ja raczej obrazki zdziwiłem sie że wymian oleju w silnikiu co 7500km to chyba jakieś głupoty-))

ManiekZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Terracan

Post autor: ManiekZ » ndz lis 25, 2007 3:35 pm

miki33 pisze:Hej zdrówka dla wszykich!

Próbowałem wymienic żarówkę postojową przód w Terracanie. Mimo odkrecenia reflektora nie udalo sie. Czy jest jakiś sposób na wymianę?
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma instrukcje do Terracana po angielsku lub polsku ? Mam po niemiecku i oglądajac ja raczej obrazki zdziwiłem sie że wymian oleju w silnikiu co 7500km to chyba jakieś głupoty-))
Witaj!
Z tą lampą też walczyłem ...
Po odkręceniu śrub trzeba druta z wygietym haczykiem, zaczepić o spód lampy i zdecydowanym ruchem szarpnąć do siebie lampę. Lampa jest zamocowana na wcisk, metalowe grzybki wchdzą w plastikowe gniazda.
Instrukcję mam papierową, jak cię interesuje tabela przeglądów to ci zeskanuję jak chcesz.
Olej faktycznie co 10k km.
Pozdrawiam

miki33
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Żarówka

Post autor: miki33 » śr lis 28, 2007 10:23 am

Dzięki za radę wzystko poszło gładko żaróweczka wymieniona

Awatar użytkownika
migawki

Kontaktowanie:

Post autor: migawki » pn kwie 13, 2009 6:20 am

ManiekZ pisze: Niestety wtryski w tym silniku wytrzymują 100 - 120 tys. przebiegu.....no cóż common rail + polskie paliwo
moje wtryski mam od czasu jak auto zostało wyklepane w koreii
i (odpukać) pomimo przebiegu 196 tysi nic sie z nimi nie dzieje
ostatnio zaczal jakby wiecej kopcic jak sie mu da w rure...
ale czesto jezdzimy na wyprawy z L200 i jak jadę z tyłu - tez dymi jak dociśnie

ir
Już bez terka http://www.terracan.pl

Awatar użytkownika
migawki

Kontaktowanie:

Re: Terracan

Post autor: migawki » pn kwie 13, 2009 6:32 am

miki33 pisze: Próbowałem wymienic żarówkę postojową przód w Terracanie. Mimo odkrecenia reflektora nie udalo sie. Czy jest jakiś sposób na wymianę?
u mnie na stronie sporo www.terracan.pl roznosci mozna znależć.
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=p ... P4STU&NR=1
filmik poglądowy. uwaga tak łatwo nie wychodzi! trzeba sie naszarpać (chyba ze gniazda uchwytow byly ladnie nasmarowane)
miki33 pisze: Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma instrukcje do Terracana po angielsku lub polsku ? Mam po niemiecku i oglądajac ja raczej obrazki zdziwiłem sie że wymian oleju w silnikiu co 7500km to chyba jakieś głupoty-))
instrukcja leży tu http://terracan.republika.pl/
do wyboru - wersja do przegladania na www w html-u lub zapisania na dysk w pdf-ie

co do wymiany oleju
- co 7500km jesli auto uzytkowane w ciezkich warunkach
- poprzedni wlasciciel samochodu lał dobry olej co 15 tys, ja tez tak robie i Bogu dziekowac wszystko ładnie sie kreci

pozdr
ir

PS. załaczam dane eksploatacyjne

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
migawki

Kontaktowanie:

Post autor: migawki » sob sty 02, 2010 12:11 pm

miki33 pisze:Zdradziłem Disco dla Terracana i są problemy.

Spalanie w miesiecie 14-15 ON w automacie :lol:
Temat stary ale może warto cos dodać na wypadek gdyby ktos mial podobny problem

na podstawie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ck&start=0
Podejrzany jest jak układ wtryskowy i to kompletny. Oprócz komputera lub nawet bez niego trzeba koniecznie sprawdzić czy nie ma opiłków przy powrocie paliwa z pompy wtryskowej do filtra paliwa. Jeśli są to niestety cały układ wtryskowy do wymiany czyli wtryski, pompa wtryskowa , listwa itp oraz do czyszczenia zbiornik paliwa i przewody paliwowe ( czyli wszystko ,gdzie opiłki mogły sie roznieść ) .Jeśli nie ma opiłków to koniecznie trzeba sprawdzić tzw przelewy wtryskiwaczy i wymienić wtrysk(i) ,które zbyt mocno leją - doswiadczenie pokazuje ,że jak są do wymiany np 2 to trzeba od razu wymienić 4 bo i tak za chwilę te 2 nie wymienione zaczną przelewać. Uważam niestety a wręcz mam pewność z doświadczenia, że cały układ jest do wymiany - jest to syndrom paliwa kiepskiej jakości oraz układu wtryskowego DELPHI[...]

i dlaczego tak sie dzieje

[...] Opiłki biorą się w wyniku złuszczenia elementów współpracujących w pompie wtryskowej. Najczęściej biorą się one z przypadkowego zatankowania kiepskiego paliwa jednorazowo lub kilkukrotnego. Niech za przykład posłuży opinia Instytutu nafty w Krakowie, gdzie jak wysłałem próbkę podejrzanego paliwa odpowiedź była taka cyt: "Przesłane paliwo nie jest olejem opałowym zawiera jednak taką ilość środków kwasowych, że w kontakcie z rdzeniem metalowym rdzeń koroduje w 1 godzinę od kontaktu ".

W JEDNĄ GODZINĘ !!! .

Pomyślcie co się dzieje jak takie paliw jest we wtryskach i pompie ,a np tuż po zatankowaniu samochód sobie stoi spokojnie na parkingu przez noc !, (dlatego rzadziej zauważane są problemy z układem wtryskowym u klientów, którzy jeżdżą dużo bo paliwo ciągle jest w ruchu).
Podsumowując opiłki to właśnie ta korozja czy inaczej mówiąc złuszczanie wewnętrznych elementów metalowych najczęściej pompy wtryskowej. [...]

Ja swoim jezdze na codzień (około 100km dziennie) i nie mam żadnych problemów z wtryskami przy przebiegu 200 tyś

Problem wtrysków jest o tyle ważny, że wiele osób przy ich awarii po prostu je wymienia.
Niestety to nie rozwiazuje czesto sprawy.
Przyczyna jak była mowa wyżej moga byc opiłki metalu z korodujacej pompy paliwowej.
Wymiana w takiej sytuacji tylko wtrysków powoduje, że po chwili problem sie powtarza i pieniadze wlozone we wtryski pojda sie...

Niestety niczego w pompie, którą mamy w naszych karakanach nie da się wyczyścić
-jeśli opiłki są to pompa jest do wymiany i reszta plus czyszczenie, ale całego układu paliwowego.

Jak sprawdzić:
- trzeba odpiąć przewód powrotny z pompy do filtra paliwa (przed filtrem) i zlać paliwo do jakiegoś plastikowego kubka. Po tej operacji użyć magnesu i przesuwać po denku. Jesli choćby odrobina, najmniejsze ziarno piasku pociągnie za magnesem to masz opiłki i remont układu wtryskowego.
- opiłki mogą znaleźć się w filtrze, ale muszą one zawierać się w pewnej dopuszczalnej normie. Norma Kia mówi, że opiłków może być po wylaniu paliwa z filtra i ich zebraniu do "kupy" 1 mm , a np norma forda 5 mm ( Kia jak widać jest znacznie bardziej rygorystyczna w tym temacie ).
- co do pompy - to po spuszczeniu paliwa z pompy (oczywiście podczas pracy silnika) tutaj nie może być nawet mikroskopijnego kawalątka metalu

kody P1119 i P1120

Paliwo nagrzewa się podczas jazdy od elementów w których przepływa a te znów nagrzewają się od silnika. Aby zrozumieć mechanizm tego problemu a przyczyną tego nie są wtryski tylko pompa wtryskowa (najczęściej) trzeba zrozumieć i poznać dokładnie budowę pompy wirnikowej układu CR. Problem związany jest ze zużyciem pompy i jej elementów wewnętrznych. Im te elementy są bardziej gorące tym ciśnienie pompy coraz bardziej spada - kody P1119 i P1120 . Dlatego jak potrzeba dać gazu pompa nie jest w stanie wytworzyć właściwego ciśnienia i układ sygnalizuje awarię zapalając "check"

kod P0189

Im bardziej pompa jest zużyta tym bardziej od przycierających się w niej elementów nagrzewa się paliwo i stąd elektronika alarmuje, że temperatura paliwa jesty poza zakresem dopuszczalnym - ten czujnik temp. również znajduję się w pompie wtryskowej. Pompa wtryskowa działa na zasadzie wirnika im jazda jest wolniejsza (delikatniejsza) tym wirowanie jest mniejsze stąd mniejsze nagrzewanie paliwa i niższa jego temperatura i wtedy ciśnienia na pompie jest w dolnej granicy, ale jeszcze w normie . Po przyspieszeniu - efekt jak na poczatku - przegżanie.

miki33
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: miki33 » pt sie 06, 2010 10:46 pm

Hej !
Ponownie po 70 000 tys check engine czyli wtryski do wymiany . Czy ktos wie gdzie kupić taniej niż za1000zł na allegro
brak w ofercie są tylko po 2003 roku ( pewnie paliwo z Neste im zaszkodziło-))

Awatar użytkownika
migawki

Kontaktowanie:

Post autor: migawki » ndz sie 08, 2010 9:14 am

zacznij od próby regeneracji
zerknij tutaj
http://terracan.pl.pl/viewtopic.php?f=13&t=38
http://terracan.pl.pl/viewtopic.php?f=13&t=315

Niestety trzeba też sprawdzić pompe (byc może do regeneracji - to jej zużycie jest powodem zniszczenia wtrysków)
i cały układ na opiłki (jesli sa - do czyszczenia)

miki33
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: miki33 » ndz sie 08, 2010 10:54 pm

Po logicznej analizie uznałem ,ze wystarczy wymienić wtryskiwacze bo jeśli są opiłki z pompy to nawet kupując nową pompę nie ma gwarancji że za rok nie zacznie korodować i sytuacja się nie powtórzy auto kupiłem po przebiegu 70 000 tys i też były walnięte wtryski wniosek ,że wytrzymuja około 70 tyś a wtedy jeździła na paliwie niemieckim . Gdzieś na forum wyczytałem żeby dolewać miksolu do paliiwa jakie jest Wasze zdanie . Czy mozecie polecić zakład od diesla we Wrocławiu

miki33
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: miki33 » pn sie 09, 2010 12:17 pm

Mam pytanie czy wtryskiwacze Delphi 33801-4x810 sa to te same co 33801 x500 tylko rózne oznaczenia

Awatar użytkownika
migawki

Kontaktowanie:

Post autor: migawki » pn sie 09, 2010 5:14 pm

miki33 pisze:Po logicznej analizie uznałem, ze wystarczy wymienić wtryskiwacze bo jeśli są opiłki z pompy to nawet kupując nową pompę nie ma gwarancji że za rok nie zacznie korodować i sytuacja się nie powtórzy[...]
ManiekZ (również z Wrocka) też tak zrobił i musiał zrobic to dwa razy bo sytuacja sie powtórzyła.
Radze regenerować pompe albo chociaz ja sprawdzić.

co do wtrysków - nie wiem

Obrazek

miki33
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: miki33 » pt sie 13, 2010 6:11 pm

Hej Pozdrowienia dla Wszystkich Właścicieli Terracanów!

Czy ktoś montował wtryski EJBR03701D ( 33801-4x810) do modelu po 2003 roku do modelu wcześniejszego z 2002 roku do którego sa dedykowane 33801 4x500 czyli EJBR02801D lub EJBR02301 Z i jakie są skutki?

Czy ktoś kupował Chińskie wtryskiwacze bo o oznaczeniach wyżej wymienionych jest dużo ofert z Chin ?

Awatar użytkownika
i.rek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: i.rek » pt sie 13, 2010 8:56 pm

Pytasz drugi raz i pewnie nie dostaniesz odpowiedzi bo nikt nie wie
Dobrze ci radze - spróbuj na poczatek regenaeracji wtrysków i pompy
To że włozysz nowe wtryski do układu gdzie jest mnostwo opiłkow od pompy NIC CI NIE DA
Ale nie musisz słuchać, możesz przekonać się osobiście :)21
Hilux 3.0 2009r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”