Galloper - skrzynia biegów od Pajero?

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

pieklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Galloper - skrzynia biegów od Pajero?

Post autor: pieklo » pn wrz 20, 2010 4:33 pm

Witam,
U zachodnich sąsiadów zakupiłem Gallopera LWB, 1999 rok, 2.5 turbodiesel. Ma wszystko co jest mi potrzebne do szczęścia, poza skrzynią biegów z reduktorem. Skrzyni brak, została wymontowana do naprawy i już z warsztatu nie wróciła. Z tego co można wyczytać, technicznie są bliźniakami, ale ... czy jest jakieś ale? Znalazłem potrzebne mi części od Pajero pod Wrocławiem za ok. 1400zł, ale że kawałek drogi do tego miasta mam, chciałem najpierw zapytać się na co zwrócić uwagę przy rozmowie telefonicznej, co by dwa razy trasy nie pokonywać. Czy można np. po numerach silnika, cechach charakterystycznych skrzyni/silnika sprawdzić, czy będą one do siebie pasowały?
Hyundai Galloper, LWB, 2.5 TCi, 1999

Awatar użytkownika
Eskapada

Re: Galloper - skrzynia biegów od Pajero?

Post autor: Eskapada » pn wrz 20, 2010 4:37 pm

i tak i nie. Skrzynia biegów będzie pasować ale jeśli reduktor w owym Pajero jest SS to będzie problem z długością wałów pędnych, jesli będzie ES będzie GIT. Nie mniej jednak jak motać to z SS. Reduktor jest mocniejszy ( tzn. łańcuch ) i daje możliwość jazdy 4x4 po czarnym.
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
druciarz

Post autor: druciarz » wt wrz 21, 2010 2:34 am

kup od gallopera. po co sobie utrudniac zycie. na allegro jest multum skrzyn do tego wozka.

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » wt wrz 21, 2010 7:05 am

druciarz pisze:kup od gallopera. po co sobie utrudniac zycie. na allegro jest multum skrzyn do tego wozka.
Masz racje ale w zaposiadaniu reduktora Super Selecet widzę tylko same zalety a wały pędne nie są aż tak drogie :roll:
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » wt wrz 21, 2010 10:28 pm

Poza tym roznica w cenie es vs ss nie jest duza wiec mozna sie pokusic :) A wały ? Obciąc, zespawac, wywazyc. I krzyzaki wymienic - skoro taka rzezba to na tip top :)21

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » wt wrz 21, 2010 10:44 pm

Jeśli chcesz założyć skrzynię bez jakich kolwiek przeróbek to tylko Hyundai lub Pajero(ale tylko LO40). Skrzynia biegów od Pajero V20 jest inna, ma inną długość przez co przedni wał jest dłuższy o jakieś dwa trzy cm. Jak zamarzy ci się SS to parę razy w czasie montażu się zdziwisz, ale jest to wykonalne. :)2
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Awatar użytkownika
druciarz

Post autor: druciarz » śr wrz 22, 2010 3:42 am

Kajen pisze:Poza tym roznica w cenie es vs ss nie jest duza wiec mozna sie pokusic :) A wały ? Obciąc, zespawac, wywazyc. I krzyzaki wymienic - skoro taka rzezba to na tip top :)21
a jak juz wszystko po montazu jebnie to poszukac skrzyni z gallopera i zrobic jak pan bog przykazal.

pieklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pieklo » śr wrz 22, 2010 9:05 am

Galloper w terenie wiele czasu nie spędzi, 4x4 ma być pomocne tylko przy cięższej zimie w Beskidach, więc pozostanę przy oryginalnym rozwiązaniu. Dziękuję za wszelkie opinie i porady:)

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr wrz 22, 2010 11:31 am

pieklo pisze:Galloper w terenie wiele czasu nie spędzi, 4x4 ma być pomocne tylko przy cięższej zimie w Beskidach, więc pozostanę przy oryginalnym rozwiązaniu. Dziękuję za wszelkie opinie i porady:)
W sumie to SS bardziej się przydaje na szosie niż w terenie ale rób co uważasz za słuszne :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » śr wrz 22, 2010 12:41 pm

Więc na ośnieżonych i lodowych drogach Beskidów bardziej chyba SS by się sprawdził.
Galloper LWB - turysta

pieklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pieklo » pt paź 01, 2010 12:26 am

Zakupiona została oryginalna skrzynia. Jestem na etapie remontu domu, i mam już dosyć motania:) W tym tygodniu montaż, i zobaczymy jak się będzie jeździło

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”