Galloper a bioester
Moderator: Mroczny
Galloper a bioester
Pytanie: czy silnik w galloperku toleruje zasilanie bioestrem? Oczywiście chodzi mi o dieselka.
Re: Galloper a bioester
tzw fahofffcy powiedza ze miliardy km robia na tym syfie. a ja powiem tylko tyle ze cos sie porobilo w nowej pompie z przebiegiem 30kkm i wiecej gowna nie zaleje.
nie coś się porobiło, tylko zdupcyłeś pompędruciarz pisze:a ja powiem tylko tyle ze cos sie porobilo w nowej pompie z przebiegiem 30kkm

bo niby co się miało "porobić" od BIO w pompie z przed 15 lat

pomijając fakt że w Polsce każdy diesel to tak na prawde BioDiesel w pewnej ilości %

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
ja zdupcylem?
pompa nie ma 15 lat tylko 6 miesiecy. zaczela jakos inaczej pracowac ale moze to kwestia regulacji i przypadkowo zgralo sie to z tankowaniem bio.
w polsce zwykly dizel musi miec 5% bioestru a chyba widzisz roznice miedzy 5 a 100%?
pompa nie ma 15 lat tylko 6 miesiecy. zaczela jakos inaczej pracowac ale moze to kwestia regulacji i przypadkowo zgralo sie to z tankowaniem bio.
w polsce zwykly dizel musi miec 5% bioestru a chyba widzisz roznice miedzy 5 a 100%?
widze ale musi a ma to są 2 różne rzeczy bo mają do 30%
musi bo ustawa nakazuje ma bo czasem taniej i leją równo jak leci
a co ci się w tej pompie zepsuło że twierdzisz że od BIO tak z ciekawości

musi bo ustawa nakazuje ma bo czasem taniej i leją równo jak leci

a co ci się w tej pompie zepsuło że twierdzisz że od BIO tak z ciekawości
inaczej auto odpala rano. przedtem odpalalo przy pierwszym suwie pracy(ponizej 1sek krecenia rozrusznikiem), teraz musi obrocic walem o 180st.
mam se problemy, no nie?

mam se problemy, no nie?

BTW 6 miesięcy to ona miała może ale konstrukcja od 15 lat się nie zmieniła
poza tym dziwisz

poza tym dziwisz

a tak powazniej to zaobserwowalem jakis czarny syf w przeroczystym filterku paliwa. czyli to prawda ze bio wyplukuje syf. przez 80tys km tankowania zwyklej ropy, w wiekszosci ruskiej, kazachskiej i gruzinskiej filterek zawsze byl czysty.
bio wypłuka wszystkie syfy ze zbiornika, nawet potrafi je w żelik ładny zamienić 
dlatego po zalaniu BIO trzeba za jakiś czas filtr wymienić
BIO jest gęstsze, dlatego przy - temp nie zaleca się stosowania czystego BIO, a przy -20 w ogóle się odradza, zapala ciężej też przez to że jest gęstsze trzeba pokonać większe opory, do tego jest gorzej palne niż czysty ON więc przez to potrzebujesz pokręcić zanim kompresję lepszą złapie
ogólnie w zimie nie należy lać BIO od wiosny przez lato i jesień można ale najlepiej kapnąć ciut ropki na wiosne i jesień
pytanie na ile jest to opłacalne w waszych okolicach

dlatego po zalaniu BIO trzeba za jakiś czas filtr wymienić
BIO jest gęstsze, dlatego przy - temp nie zaleca się stosowania czystego BIO, a przy -20 w ogóle się odradza, zapala ciężej też przez to że jest gęstsze trzeba pokonać większe opory, do tego jest gorzej palne niż czysty ON więc przez to potrzebujesz pokręcić zanim kompresję lepszą złapie

ogólnie w zimie nie należy lać BIO od wiosny przez lato i jesień można ale najlepiej kapnąć ciut ropki na wiosne i jesień

pytanie na ile jest to opłacalne w waszych okolicach

ale ja juz nie jezdze na bio a i tak musze krecic 0,5 sek dluzej
no dobra zwalam to na dogorywajacy aku. w domu czeka nowa centra plus
poza tym mega oszczednosc kuwa... bio ~4 zeta a on 4,14. dziekuje.

poza tym mega oszczednosc kuwa... bio ~4 zeta a on 4,14. dziekuje.
dlatego mówie zależy gdzie...druciarz pisze: bio ~4 zeta a on 4,14. dziekuje.
u mnie zaoszczędzam (o ile tankuje BIO) 70 PLN na zbiorniku

czy warto? chyba tak

przejeździłem osobowym już 2 sezony (od wiosny do jesieni) na bio i nie narzekam. Przychodzi mróz to przechodzę na ON. W mojej okolicy średnio różnica ceny wynosi 0,5 zł ale czasem dochodzi i do 70 groszy, więc jest o czym pomyśleć. Tak więc rozumiem, że do galopka można lać bioestra bez obaw. Polecam dodać uszlachetniacza do ON, będzie bio tak samo szybko odpalał a w kieszeni nadal zostanie na niejeden czteropak.
Podobno jest już bio w wersji zimowej, ale tylko podobno.
Podobno jest już bio w wersji zimowej, ale tylko podobno.