GALLOPER CIEPŁY CIĘŻKO ZAPALA

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

PSZCZOŁA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

GALLOPER CIEPŁY CIĘŻKO ZAPALA

Post autor: PSZCZOŁA » śr lis 03, 2010 10:15 pm

WITAM !! Mam mały problem z Galloperkiem mianowicie zimny pali bez problemu zaś ciepły jak jest muszę go długo kręcić i poza tym nie pali się lampka podgrzewaczy na ciepłym silniku a wcześniej zawsze sie zapalała na chwilkę i gasła !! Poza tym wymienione mam świece żarowe i akumulator i dalej bez zmian :( Może miał ktoś podobny przypadek i może pomóc ???

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Re: GALLOPER CIEPŁY CIĘŻKO ZAPALA

Post autor: Kajen » pt lis 05, 2010 11:15 pm

Niektorzy usilnie beda wmawiac koniec silnika. Albo przynajmniej pompy wtryskowej. A ja Ci mowie rozrusznik. Typowa bolaczka pajero jak rowniez hyundaia.

robertsw

Post autor: robertsw » sob lis 06, 2010 10:11 am

Mój silnik w Galloperku zapalał do końca perfekt ,zimny jak i ciepły z pół obrotu po czym padł na amen.A bolączką Hundaia są niestety silniczki znam sporo przypadków osobiście ,a niby to ten sam silnik co w miśku.
Grand Viertarka 2.0i śliczna blaszanka już nie seria,Galloper 2.5TCI AT BFG 32'',Lift 2''

PSZCZOŁA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PSZCZOŁA » sob lis 06, 2010 9:55 pm

DZIĘKI ZA RADY :) POSTARAM SIĘ W TAKIM RAZIE JESZCZE TEN ROZRUSZNIK SPRAWDZIĆ MAM NADZIEJE ZE TO BĘDZIE JEGO BÓL
PZDRO I JESZCZE RAZ DZIĘKI

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » ndz lis 07, 2010 2:55 pm

Szczotki i dobra masa to podstawa. Uwazaj z momentem dociągania srub bo łatwo zerwac gwinty.

Awatar użytkownika
Wieśmak

Post autor: Wieśmak » ndz lis 07, 2010 6:27 pm

A mnie się wydaje, że coś na rzeczy szybciej będzie z tymi świecami, w miśku grzeją czy ciepły czy zimny. :)21
BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz lis 07, 2010 6:34 pm

PSZCZOŁA pisze:DZIĘKI ZA RADY :) POSTARAM SIĘ W TAKIM RAZIE JESZCZE TEN ROZRUSZNIK SPRAWDZIĆ MAM NADZIEJE ZE TO BĘDZIE JEGO BÓL
PZDRO I JESZCZE RAZ DZIĘKI
Nie krzycz !!
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » ndz lis 14, 2010 7:39 pm

Skąd teorie że to rozrusznik? Przecież pytający nie pisze że rozrusznik wolniej kręci..Nie trzeba mieć wybitnego słuchu aby zauważyć że rozrusznik kręci wolniej niż zwykle - jeśli to nie występuje, można wykluczyć rozrusznik i akumulator. Jeśli silnik na zimno odpala a na ciepło nie chce - można wyeliminować świece żarowe. Objaw który opisuje pytający jest typowy dla zużycia pompy wtryskowej.
Aby to sprawdzić trzeba przeprowadzić próbę z zimną wodą. Polega to na tym, że zaraz po zatrzymaniu silnika trzeba polać pompę wtryskową zimną wodą. Jeśli po tym zabiegu silnik zapali bez problemu - pompa wtryskowa do regeneracji lub wymiany.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pn lis 15, 2010 6:39 am

Znam przynajmniej piec osob ktore miały podobne objawy i pomogło grzebanie przy rozruszniku. I nikt nie ruszał pompy wtryskowej... Pomysł z zimną wodą jest jak najbardziej ok. Poza tym podobne objawy miałem w silniku 2.3 i jak zmieniłem na 2.5 takze...

PSZCZOŁA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PSZCZOŁA » wt lis 16, 2010 8:35 pm

Dzięki za rady !! Ale przyczyną był właśnie rozrusznik jedna szczotka wypalona po regeneracji wszystko gra i Galluś śmiga bez problemu :)
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » wt lis 16, 2010 10:07 pm

Czyli szosty przypadek :)21 Cisnie mi sie na usta "a nie mowiłem". Dobrze ze to rozrusznik bo juz bys miał pewnie pompe nową ;) Zartuje oczywiscie ale te auta tak po prostu mają. Jak ciepły wujowo pali to najpierw rozrusznik sprawdzamy, jak nie pali to sie zapowietrza. Poza tym reszta działa. Oprocz moze łancucha w reduktorze i połosi z gownolitu. A i sprzegiełka :)21

lusi_755
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lusi_755 » ndz lip 08, 2012 5:27 pm

Hinek pisze:Jeśli silnik na zimno odpala a na ciepło nie chce - można wyeliminować świece żarowe. Objaw który opisuje pytający jest typowy dla zużycia pompy wtryskowej.
Aby to sprawdzić trzeba przeprowadzić próbę z zimną wodą. Polega to na tym, że zaraz po zatrzymaniu silnika trzeba polać pompę wtryskową zimną wodą. Jeśli po tym zabiegu silnik zapali bez problemu - pompa wtryskowa do regeneracji lub wymiany.
Mam właśnie taki sam problem jak kolega. Z tym, że jak poleję pompę to odpala, ale nie tak jak ciepły. Ma ciężej mimo wszystko. Zdaje się, że trzeba udać się do pompiarza :(
Pozdrawiam Arek
GR Y60 4" i 35"

krystiannwl

Post autor: krystiannwl » ndz lip 08, 2012 9:00 pm

Kajen pisze:Czyli szosty przypadek :)21 Cisnie mi sie na usta "a nie mowiłem". Dobrze ze to rozrusznik bo juz bys miał pewnie pompe nową ;) Zartuje oczywiscie ale te auta tak po prostu mają. Jak ciepły wujowo pali to najpierw rozrusznik sprawdzamy, jak nie pali to sie zapowietrza. Poza tym reszta działa. Oprocz moze łancucha w reduktorze i połosi z gownolitu. A i sprzegiełka :)21
siódmy!!!

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » ndz lip 08, 2012 11:04 pm

Zaczne chyba numer konta podawac :)21

lusi_755
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lusi_755 » pn lip 09, 2012 5:09 pm

Kajen pisze:Zaczne chyba numer konta podawac :)21
Łukasz muszę przyznać, że potrafisz być pomocnym za co dzięki wielkie kolego ;) Ale w moim przypadku to jest raczej na 99% pompa :( Rozrusznik jest ok, cała reszta także włącznie ze zbiornikiem i linią paliwową. Nic mi innego do głowy nie przychodzi. Może masz jakieś wyjście z tej sytuacji ? Gdzie jeszcze mam szukać żeby normalnie odpalił nawet jak ciepły ;)
Pozdrawiam Arek
GR Y60 4" i 35"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”