Reduktor w Terracanie nie załącza sie

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
bodo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Reduktor w Terracanie nie załącza sie

Post autor: bodo » śr sty 05, 2011 12:10 pm

potrzebna porada mam problem od pewnego czasy reduktor w terracanie załączał mi się z pewnym opóźnieniem ale działał w tej chwili po przekręceniu pokrętła na reduktor nie ma żadnej reakcji i kontrolka się nie załącza ani reduktor nie dział czy to może mieć jakiś związek z podciśnieniem od czego zacząć szukać.

Awatar użytkownika
mdeja

Re: Reduktor w Terracanie nie załącza sie

Post autor: mdeja » pt sty 07, 2011 11:11 am

Jeżeli działa Ci poprawnie napęd na 4 koła w pozycji 4H a nie działa pozycja 4L to szukałbym najpierw w mechaniźmie elektrycznym załączania reduktora lub w sterowniku komputerowym napędów a nie w podciśnieniach.
Podciśnienie odpowiada za dołączenie przedniej półosi do przedniego półmostu. Jeśli dasz pokrętło na 4H i napęd się załączy - będzie auto ciągnęło 4 kołami i świeciła się kontrolka 4H - to podciśnienie moim zdaniem jest sprawne, półoś dołączona do mostu i most dostaje napęd w wersji 4H.
Czyli problem powinien tkwić w skrzyni rozdzielczej lub w jej sterowniku, który nie jest z jakiegoś powodu w stanie przesunąć przesówki reduktora z 4H na 4L
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
bodo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bodo » ndz sty 09, 2011 7:48 am

Wszystko wyjaśniło się po odwilży reduktor zaczął działać widocznie coś musiało zamarznąć tylko ciekawe co na razie jest ok.

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » pn sty 10, 2011 2:15 pm

Przesówka - raz mi się to zdarzyłło na bardzo mocnym mrozie - załączyłem napęd i słyszę chrobot - silnik nie przesujął całkowicie przełożenia w skrzyni rozdzielczej z 2h na 4h, ale jak spróbowałem ponownie to zadziałało. Problem wystąpił rok temu ale sie nie powtórzył.
Tyle że moje auto bardzo często ma załączany napęd na 4 koła i po prostu go używam
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”