Gallo odpala dopiero po ok. 4-5 sec

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

Jerzyslaw1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Gallo odpala dopiero po ok. 4-5 sec

Post autor: Jerzyslaw1 » czw mar 22, 2012 8:37 pm

Witajcie, od sierpnia 2010 wszedłem w posiadanie Galloper wersja long, 7-os., V6, skrzynia automatyczna.

Od ok. 2-3 miesięcy zaczął dziwnie odpalać. Ale po kolei:
W styczniu przestał w ogóle odpalać, przekręcałem kluczyk i nic. Okazało się, że trzeba było wymienić szczotki, bo były luzy i napięcie nie dochodziło.
Po tej wymianie miałem tak, że rozrusznik kręcił i rano odpalał od razu (po ok. 1 sek). Ale jak dojechałem gdzieś, np. do sklepu to po powrocie do samochodu, po ok. 1godzinie, musiałem trzymać na kręcącym rozruszniku ok. 3-5 sekund. Czyli rano odpalał od razu, później już dłużej..

Oddałem ponownie do innego warsztatu i wymieniono mi:
- kopułkę zapłonu,
- wszystkie świece ( były już troszkę starsze).
- okazało się też, że palec rozdzielacza był nadłamany wiec też wymieniono.

Wszystko zostało wymienione ale Galloperek nadal męczy się z odpaleniem. Powiem tyle, że wygląda tak jak przed wymianą, a w kieszeni ok. 500 zł mniej...

1. Co może być przyczyną ?? I czy próbować w innym serwisie, czy zaakceptować 3-5 sekundowy rozruch ?

2. Mam też poziom oleju, poniżej min. Jako, że będę dolewał to raczej półsyntetyk wlać?

3. W dowodzie mam rok produkcji grudzień 1998. Wg tego powinienem mieć Gallopera II (JK-01). Ale jak patrzyłem na stronach producentów to dla tych wersji kopułki powinny wyglądać tak:
Obrazek
Moja ma wyjścia w górę:
Obrazek.
Czy mam zatem wersję wcześniejszą ??

4. Muszę wymienić amortyzatory i myślałem o BILSTEIN'ie. Sprawdzałem opinie i są one b. pozytywne + ceno tez wypadają ok.

edited:
5. Czy wie ktoś gdzie znajduje się czujka od temp zewnętrznej ?? Miałem wypad do gdańska i na trasie złapał -30stopni i tak już trzyma na wyświetlaczu..Myślałem, że to coś z czujką i dlatego chcę ją wymienić.

Pozdrawiam,

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

kzh

Re: Gallo odpala dopiero po ok. 4-5 sec

Post autor: kzh » pt mar 23, 2012 8:16 pm

na kopulkach z wklejonych zdjec brakuje cylindrow :)21

kopulka w galloperze orginalnie miala wyjscia pionowo w gore.
http://sklep.intercars.com.pl/dynamic/u ... 32c82a5db7

czujnik tem zew znajduje sie pod atrapa przy lewym reflektorze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”