Galloper czujnik na reduktorze, guzik O/D i inne

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

masteriusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Galloper czujnik na reduktorze, guzik O/D i inne

Post autor: masteriusz » czw paź 25, 2012 8:04 pm

Witam,
Jako że zaczynam dopiero przygodę z 4x4 mam kilka może laickich pytań :oops:
posiadam gallopera 98r 3,0 V6 automt z LPG 4 generacji

pierwsze pytanie - jak działa funkcja overdrive? (mały guziczek na gałce biegów) z tego co sprawdzałem to gdy jest wciśnięty a kontrolka NIE świeci auto jest w trybie "ekonomicznym" a po naciśnięciu zapala się kontrolka "O/D OFF" a auto kręci wyżej i hamuje silnikiem - tryb nazwijmy to terenowy Czy mam rację?

druga sprawa - miałem wyciek z przedniego mostu wymieniłem uszczelniacz wału i jest OK - chciałem wymieniać olej w obu mostach ale nie wiem czy oba mosty są LSD czy tylko tył?

następnie zauważyłem, że czujnik na reduktorze umiejscowiony na tej "puszcze" za piastą przedniego wału napędowego ma odcięte przewody (czujnik 2 przewodowy) co lepsze nigdzie w okolicy nie mogę znaleźć tych przewodów. Co to za czujnik? wydaje mi się, że jakiś czujnik prędkości czy coś?
Obrazek Obrazek

Na koniec pytanie czy skrzynia w tym modelu posiada filtr oleju?

Awatar użytkownika
rus_one

Kontaktowanie:

Re: Galloper czujnik na reduktorze, guzik O/D i inne

Post autor: rus_one » śr lis 28, 2012 10:30 pm

OD to taka niby czwórka. Jak świeci kontrolka OD OFF to masz trzy biegi. Niby do jazdy wmieście coby skrzynia nie dostawała za mocno.

Z przodu raczej nie masz LSD. Sprawdź Podlewaruj jedną stronę i pokręć kołem jak ciężko idzie (nawet bardzo ciężko) to masz LSD, jak normalnie się kręci to nie masz.
miasto WOODSTOCKu

Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki

masteriusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: masteriusz » pn gru 03, 2012 8:58 pm

przód zwykły tył LSD, mam tylko pytanie jak sprawdzić czy działa poprawnie LSD? aha i z tylnego mostu wychodza jakies 2 miedziane przwody wyglądaja jak hamulcowe jakie ich zadanie? odpowietrzanie komory dyfra ??

Awatar użytkownika
rus_one

Kontaktowanie:

Post autor: rus_one » wt gru 04, 2012 11:41 am

jak sprawdzić czy działa poprawnie LSD?
Podlewaruj jedną stronę i pokręć kołem jak ciężko idzie (nawet bardzo ciężko)

Ma stawiać spory opór (łapami ledwo idzie pokręcić kołem). Dokładnie ile to nie pamiętam, ale gdzieś widziałem jak to sprawdzić dokładnie.
miasto WOODSTOCKu

Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » ndz sty 06, 2013 8:54 am

rus_one pisze:
jak sprawdzić czy działa poprawnie LSD?
Ma stawiać spory opór (łapami ledwo idzie pokręcić kołem). Dokładnie ile to nie pamiętam, ale gdzieś widziałem jak to sprawdzić dokładnie.
Podnieś oba tylne koła w powietrze i pokręć jednym kołem. Jeśli drugie będzie kręcić się w tę samą stronę, to LSD działa, jeśli w odwrotną, to padło.
O/D to over drive czyli po naszemu nadbieg. W mieście można wyłączać, ale nie trzeba, odłączanie bardziej przydaje się przy jeździe w górach lub z przyczepą.
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

Awatar użytkownika
nem0
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nem0 » śr wrz 06, 2017 9:48 am

Mam pytanie dot. O/D. Założyłem osobny wątek dotyczący problemu ale nie otrzymałem odpowiedzi. Chodzi o to ze mój galloper cały czas jeździ w trybie o/D off. Guzik działa, kontrolka również ale skrzynia nie wrzuca 4. Czy to może być usterką elektryczna czy raczej coś nie tak że skrzynia?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”