ABS niepoprawnie działa

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

masteriusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

ABS niepoprawnie działa

Post autor: masteriusz » ndz sty 06, 2013 8:55 pm

Mam problem z ABS w moim galloperku long 3,0 V6 automat, mianowicie juz latem zauważyłem, że autko podczas delikatnego hamowania juz podczas zatrzymania prędkosc około 10km/h zaczyna działać abs chyba na przednim lewym kole włączy się na chwilkę a potem auto się zatrzymuje. Ogólnie ABS ma chyba jakby za dużą czułość bo czasami hamujęnie gwałtownie nawet latem na nowych oponach 265 i suchym asfalcie a tu abs :o :o :o na przeglądzie siła hamowania była mniej wiecej równa na obu przednich i obu tylnych kołach.

Dodatkowo teraz zimą zauważyłem, że jak hamuje to jest taki efekt, że przód juz się kołą zablokowały prędkość około 2-3km/h ale tył pcha je dalej (bo to automat) a ABS poniżej 5 km/h nie działa. Co prawda mam tragiczne opony niby bieżnik 7mm ale strasznie twarde są i ślizgaja się niemożliwie:/

Byłem na komputerze elektrycznie ABS nie ma żadnego błędu wiec chyba czujnik/czujniki łapie złe impulsy

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Re: ABS niepoprawnie działa

Post autor: Misiek Cypr » wt sty 08, 2013 10:43 am

ABS w terenie przeszkadza, nie jest odlaczany wcale.

Generalnie tak dziala abs starszej generacji i nic nie jest zle, jak cie wkurza to wyjmij bezpeicznik
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

masteriusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: masteriusz » wt sty 08, 2013 11:06 am

nie, nie wkurza mnie, że działa tylko jego według mnie niepoprawne działanie miałem samochody dużo starsze od gallopera gdzie ABS działał dobrze. Po prostu działanie ABS przy normalnych hamowaniu i dobrych warunkach jest dziwne, próbowałem hamować w tych samych miejscach innymi samochodami i ABS się nie odzywał

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » śr sty 16, 2013 7:12 pm

masteriusz pisze:... próbowałem hamować w tych samych miejscach innymi samochodami i ABS się nie odzywał
Terenowymi? Niestety ABS nie ogarnia klasycznego układu napędowego 4x4. Też uważam że w autach jakimi jeździłem (Terracan, Ranger, Terrano II) działa zbyt szybko.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Radson

Post autor: Radson » pt sty 18, 2013 9:51 pm

U mnie w longu jest to samo, delikatne hamowanie i ABS się włącza. Ale jak się weźmie po uwagę, że to ponad 2 tony, opony "kartoflaki" i ich niskie ciśnienie, to chyba zrozumiałe.
Pozdrawiam ,Radek

masteriusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: masteriusz » sob sty 19, 2013 6:02 pm

Czyli może to poprawne zachowania ale na nowym laciu 265/70 i suchym asfalcie w środku lata?? Chociaż teraz zimą na bardzo kiepskich oponach i sniegu tak samo czyli nawierzchnia nie ma za bardzo znaczenia...

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » sob sty 19, 2013 6:57 pm

masteriusz pisze:Czyli może to poprawne zachowania ale na nowym laciu 265/70 i suchym asfalcie w środku lata?? Chociaż teraz zimą na bardzo kiepskich oponach i sniegu tak samo czyli nawierzchnia nie ma za bardzo znaczenia...
Sprawdziłbym czy hamulce biorą Ci równo (choćby na przeglądzie :wink: ). Może któreś koło działa mocnej niż pozostałe

masteriusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: masteriusz » ndz sty 20, 2013 3:43 am

Byłem na przeglądzie i biorą równo jedynie nie wime jaki powinien być stosunek tył-przód, próbowałem z diagnostą doprowadzic do zadziałania abs na rolkach ale się nie udało:/ jednak z moich obserwacji wynika ze abs załącza się na jednym kole, przód od strony kierowcy - tak mi się wydaje przynajmniej po zachowaniu samochodu. Tarcze i klocki na obu kołach jednakowo zużyte, jedynie co budzi moje obawy to pedał hamulca jego długi skok i troszkę gumowaty jest, odpowietrzałem układ przepuszczając prawie 1L swierzego płynu ale bez poprawy - pompa się kończy?

masteriusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: masteriusz » ndz sty 20, 2013 3:43 am

Byłem na przeglądzie i biorą równo jedynie nie wime jaki powinien być stosunek tył-przód, próbowałem z diagnostą doprowadzic do zadziałania abs na rolkach ale się nie udało:/ jednak z moich obserwacji wynika ze abs załącza się na jednym kole, przód od strony kierowcy - tak mi się wydaje przynajmniej po zachowaniu samochodu. Tarcze i klocki na obu kołach jednakowo zużyte, jedynie co budzi moje obawy to pedał hamulca jego długi skok i troszkę gumowaty jest, odpowietrzałem układ przepuszczając prawie 1L swierzego płynu ale bez poprawy - pompa się kończy?

Radson

Post autor: Radson » wt sty 22, 2013 2:18 am

Jeżeli tylko jedna strona się załącza to może sprawdź czy nie masz zafajdanego czujnika i ząbków w tym kole. Nie wiem jak w galopie ale w szosówce tak miałem obesrane te ząbki i czyszczenie pomogło. Druga sprawa to może być pompa ABS-tak jak przypuszczasz.Ale zacznij od najprostszych możliwości, które sam możesz sprawdzić....A i sprawdź wszystkie kabelki nad lewym kolanem biegnące do skrzyneczki-tam też coś mogło paść(w moim galopcu na przykład tam
właśnie coś szwankowało z ABS-em).Kurde, ciężko tak na odległość coś doradzić...
Pozdrawiam ,Radek

masteriusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: masteriusz » wt sty 22, 2013 9:34 am

hmm koronki(ząbki:P) w miarę możliwości czysciłem chciałem odkręcić czujnik od strony kierowcy ale ukręciła się śruba, a czujnik jest tak zapieczony w zwrotnicy, że juz ponad 1000km taj jeżdżę :P
będę musiał zdjąć sprzęgiłko i tarczę o od tej strony oczścić całość.

Wczoraj w kiepskich warunkach zauważyłem jakby tylne prawe koło się blokowało.. nie wiem czy to złudzenie ale przy mocniejszym hamowaniu na śliskim abs działą ale tak jakby te jedno koło stało i tyłem troszkę ściąga - nie była to duża prędkość około 40km/h.

elektryka chyba będzie OK skoro komputer wolny od błędów... muszę sprawdzić te czujniki, bo wygląda tak jakby dostawały złe informacje ale same w sobie były sprawne. czasami spotykam na mieście gallopera long diesla chyba zaczepię gościa i spytam o możliwość przejażdzki i sprawdzę u niego zachowanie układu hamulcowego.

aha.. założyłem jeszcze jeden temat odnośnie LSD może koledzy zerkną? i też się tyczy tego tylnego koła które według mnie się blokuje... może to jest powiązane?

Radson

Post autor: Radson » wt sty 22, 2013 1:20 pm

No to chyba Ci się LSD wysrało.Tyle ,że ABS nie ma wpływu na LSD.
Pozdrawiam ,Radek

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw lis 21, 2013 10:00 pm

Podpinam się pod temat bo mam pytanie.
Czy jest to normalne że zapala się kontrolka ABS-u po kilku sekundach "buksowania" tylnych kół. Zauważyłem że dzieje się tak za każdym razem - przykład - wjeżdżam na śliskie podłoże (mokra trawa, błoto), wrzucam dwójkę i ogień, zaczynają się kręcić oba tylne koła (mniemam że LSD działa poprawnie) i po kilku obrotach buksujących kół zapala się kontrolka ABS, która to pali się do czasu aż przejadę już normalnie dystans ok 100m.
Dodam jeszcze że z załączonym przednim napędem ta sytuacja nie występuje.

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » pt lis 22, 2013 1:01 pm

Marcingalloper pisze:...
Czy jest to normalne że zapala się kontrolka ABS-u po kilku sekundach "buksowania" tylnych kół. ...
Tak, normalne.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt lis 22, 2013 7:53 pm

Masmo pisze:
Czy jest to normalne że zapala się kontrolka ABS-u po kilku sekundach "buksowania" tylnych kół. ...
Tak, normalne.
OK dzięki za info,trochę mnie to uspokoiło, choć przyznam szczerze że już się z tym pogodziłem 8) - że tak ma być.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt gru 20, 2013 3:06 pm

Masmo pisze:
Tak, normalne.
Piszę jeszcze raz bo jednak do końca normalne to nie jest.

Działo się tak u mnie i w jednym innym Galloperze którym jechałem, od innego tylko słyszałem i na patrzały nie widziałem.

Otóż przedwczoraj byliśmy trochę w "terenie", ogólnie poza drogami utwardzonymi tak by sprawdzić czy wszystko poprawnie działa po uszczelnieniu pompy itp. W czasie kiedy pompa się uszczelniała ja korzystając z wolnego czasu i ciepłego garażu postanowiłem zając się hamulcami gdyż lekko trzymały. Zostały więc rozebrane przednie zaciski i tylne bębny - wszystko dokładnie oczyszczone z syfu, przesmarowane i złożone - nic nie wymagało wymiany. Po zamontowaniu pompy jak wspomniałem wcześniej przyszedł czas na testy i już ABS się nie zapala. Stawałem zapierając się przednimi kołami o płyty mon-owskie, jedynka i ognia na trawie - ABS ani razu się nie zapalił. LSD spina - oba koła kręciły się jednocześnie, ABS sprawdzany na łące też działa prawidłowo.

Najprawdopodobniej, tak przynajmniej sądzę, winne są czujniki ABS-u które powodowały zapalanie się kontrolki. Za jakiś czas będę wiedział czy "problem" zniknie też w innym Galloperze w którym też tak się dzieje.

Dobrze też by było, aby osoby posiadające Gallopery po sprawdzeniu też wpisały się w temat czy tak mają czy nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”