wymiana przewodów hamulcowych

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

politolog16

wymiana przewodów hamulcowych

Post autor: politolog16 » pn cze 10, 2013 4:10 pm

Nie ma, jeśli dobrze szukałem, takiego tematu.

Po zakupie auta chcę profilaktycznie wymienić przewody hamulcowe (zarówno miękkie, jak i twarde).

Z miękkimi nie ma problemu - łatwo można je zlokalizować w wielu sklepach. Z tego co widzę w katalogach, to końcówka jest f10x1 (zarówno przód jak i tył).

Natomiast przewody miedziane są tylko na metry. I tu dwa pytania?

- rozumiem, że końcówka też f10x1, żeby jedno weszło w drugie?
- ile metrów tych przewodów potrzeba? może ktoś zmieniał i pamięta? tak na wyczucie to bym stawiał, że 2-3 m na stronę.

Dzięki!

P.
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda

kal-gary

Kontaktowanie:

Re: wymiana przewodów hamulcowych

Post autor: kal-gary » pn cze 10, 2013 8:20 pm

Pierwszy lepszy macher ci wymieni. Oni mają przyrząd do zaprawiania końcówek. Dlatego kupują na metry i tną ile należy.
Nie ważne czym ale dokąd zmierzasz.

politolog16

Post autor: politolog16 » pn cze 10, 2013 8:41 pm

A od Pajero I przewody pasują? Pytam i o elastyczne i o twarde. Bo do Pajero I jest tego pełno w necie, a do Gallopera tylko w pojedynczych sklepach.

I powiedzcie - elastyczne przewody są tylko na przód czy również na tył? Na w katalogach jest i przód i tył, natomiast w sklepie e-pajero.pl powiedziano mi, że elastyczne są tylko z przodu. Nie mam niestety żadnej książki serwisowej, żeby sprawdzić samemu i z tego co widzę na forum to nie bardzo można też ściągnąć jakiegoś pdfa poza wersją po rosyjską do Gallopera 1.
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » śr cze 12, 2013 3:09 pm

Jak zajrzysz pod auto, to zobaczysz wszystko. Przewód elastyczny dobierasz pod wzgledem długości i rodzaju gwintu, więc lepiej wypiąć stary i dać do porównania.
Z tyłu do kół po moście idzie sztywny np. miedziany przewód wprost do cylinderków. Elastyczny jest tylko pomiędzy tymi znajdującymi się między mostem i ramą.
Nie ważne czym ale dokąd zmierzasz.

powell
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: powell » śr sie 27, 2014 6:40 am

Dzieńdoberek.
Jak każdy "nowy" na forum, odgrzebię stary wątek... :roll:
Kupiłem niedawno Galloperka 3.0., muszę mu wymienić przewody hamulcowe. Na Allegro znalazłem dwa rodzaje elastycznych: TRW Lucas za 44zł i drugi, za 239zł :evil:
Tu linki do aukcji:

Tańszy:
http://allegro.pl/przewody-hamulc-hyund ... 18748.html
Droższy:
http://allegro.pl/przewod-wezyk-hamulco ... 88988.html

Ten drugi - droższy - jest na tył? Wiem, że mogę wleźć pod samochód i zobaczyć, ale nie mam teraz takiej możliwości, a chciałbym zamówić....

Czy ktoś, kto już przerabiał temat, mógłby napisać ile elastycznych (i jakie) jest potrzebne?

Będę potrzebował również tarcze hamulcowe i klocki.
Galloper '99 5d 3.0V6

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr sie 27, 2014 6:06 pm

powell pisze:Dzieńdoberek.
Jak każdy "nowy" na forum, odgrzebię stary wątek... :roll:
Kupiłem niedawno Galloperka 3.0., muszę mu wymienić przewody hamulcowe. Na Allegro znalazłem dwa rodzaje elastycznych: TRW Lucas za 44zł i drugi, za 239zł :evil:
Tu linki do aukcji:

Tańszy:
http://allegro.pl/przewody-hamulc-hyund ... 18748.html
Droższy:
http://allegro.pl/przewod-wezyk-hamulco ... 88988.html

Ten drugi - droższy - jest na tył? Wiem, że mogę wleźć pod samochód i zobaczyć, ale nie mam teraz takiej możliwości, a chciałbym zamówić....

Czy ktoś, kto już przerabiał temat, mógłby napisać ile elastycznych (i jakie) jest potrzebne?

Będę potrzebował również tarcze hamulcowe i klocki.
Pierwszy link, zdjęcia nie widzę ale sam w podobnej cenie kupowałem.
Drugi link to też na przód łącznie z "uchem" mocowaniem do wahacza. Poszukaj i dobierz tak jak niżej pisali - długością i gwintem i za dwa na przód zapłacisz koło 50zł.
Potrzeba po 1 szt na stronę, wężyk jest z jednej strony wkręcony w zacisk hamulcowy a z drugiej w mocowanie przy wahaczu i tam się łączy ze sztywnym stalowym przewodem hamulcowym (życzę dużo szczęścia przy odkręcaniu, bo niestety będzie bardzo potrzebne :)21 - ja dorabiałem a dokładnie zarabiałem bo się urwało).

Z tego co pamiętam jak szukałem to tarcz jest jeden rodzaj do Gallopera i nie powinno być z tym żadnego problemu jak i z klockami do nich.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”