Terracan rdza ramy

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

rothmans
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Terracan rdza ramy

Post autor: rothmans » wt lut 04, 2014 2:54 pm

Witam
Dzisiaj pojechałem obejrzeć terracana przed zakupem.
Samochód ładnie odpala na mrozie nic nie kopci, ładnie jedzie biegi też dobrze wchodzą (automat) ale jest problem, rdza ramy, podwozia, sprzedawca zapewnia mnie ze ruda na ramie to codzienność ale porobiłem zdjęcia chce usłyszeć wasze zdanie
No i ten drążek kierowniczy też taki zardzewiały? Tam na zdjęciu zdjęciu zardzewiała osłona hmm baku chyba?
Czy to jest norma? Samochód raczej nie po powodzi gdyż nie lakierowany żaden element, i ładny suchy w środku wszystko działa beż zastrzeżeń. Czy po prostu ktoś zaniedbał z zabezpieczeniem antykorozyjnym?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę o poradę

Awatar użytkownika
Dżem

Re: Terracan rdza ramy

Post autor: Dżem » wt lut 04, 2014 2:56 pm

A co tu radzić? Skoro go jeszcze nie kupiłeś to nie masz czym się martwić.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

rothmans
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rothmans » wt lut 04, 2014 3:02 pm

Ale ja sie nie martwię czyli nie warty kupna rozumiem ?

Awatar użytkownika
Ajwen

Post autor: Ajwen » pt lut 07, 2014 9:42 am

nie wiem jak waćpanna........ ale ja bym nie kupił takiego zardzewiałego.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt lut 07, 2014 10:22 am

A z nimi nie jest tak że po prostu tak mają :roll: .
Mamy w rodzinie Grand Vitarę, rocznik 2008 kupiona w 2009. Samochód serwisowany, nie uderzony i pamiętam ją od nowości że od spodu zamiast jakiegokolwiek zabezpieczenia było coś mocno przypominającego zwykły lakier. Od spodu było zero jakiegokolwiek zabezpieczenia antykorozyjnego, lub te zabezpieczenie jest w postaci jakiegoś lakieru kolorem zbliżonym do koloru nadwozia :-? . Vitarkę ostatni raz widziałem od spodu jesienią zeszłego roku i powiem Wam że wyglądało to co najmniej niepokojąco, strach pomyśleć jak to będzie wyglądało jak samochód przekroczy 10 lat. Z tego co rozmawiałem ze znajomymi blacharzami to japończyki praktycznie w ogóle nie są zabezpieczone od spodu, słyszałem opowieść o kilkuletnim Yarisie i nie do końca w te opowieści o dziurkach w podłodze chciałem wierzyć do czasu kiedy nie zobaczyłem tego samochodu od spodu - 8 letni Yaris wyglądał jak 20letni maluch, wszędzie rdza. W starszych samochodach spód był zabezpieczany taką grubszą miękką warstwą która dobrze opierała się rdzy. Rdza pojawiała się tylko w miejscach gdzie warstwa ta została obita lub zdarta, teraz w ogóle prawie tego nie widuję w nowych samochodach, w szczególności Japończykach.

Popisałem o rdzy to napiszę jeszcze o Terracanie, za którym też się rozglądałem szukając samochodu. Co prawda ja szukałem czegoś uszkodzonego mechanicznie tak by wyrobić się do 15tys i wszystko co oglądałem to były to raczej już leputaki po przejściach ze spodami wyglądającymi podobnie na przedstawionych zdjęciach (w sumie mnie to nie odstraszało). Terracana w końcu jednak odpuściliśmy ze względu na to że po pierwsze mieliśmy zbyt mało pieniędzy na zakup czegoś co pojeździ, po drugie pompowtryski i dwumasy skutecznie przychyliły szalę na coś innego i tak zaczęliśmy się rozglądać za długim Galloperem i Pajero by zakupić ostatecznie krótkiego dwuosobowego vana - Gallopera.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt lut 11, 2014 1:31 pm

bo to teraz taka nowomoda jest
pokaż mi terenówkę wyprodukowaną po 2000 roku, która ma solidnie zabezpieczoną ramę

w 25-letnim LC rama potrafi mieć jeszcze czarny lakier proszkowy bez nalotów
z drugiej strony, niczym wyjątkowym nie jest połowę młodsze LC90 z przeżartą ramą

to samo jest np. z land roverami i różnicami w ramie D1 czy P38, a D2
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt lut 11, 2014 8:50 pm

Damian pisze:bo to teraz taka nowomoda jest
pokaż mi terenówkę wyprodukowaną po 2000 roku, która ma solidnie zabezpieczoną ramę

w 25-letnim LC rama potrafi mieć jeszcze czarny lakier proszkowy bez nalotów
z drugiej strony, niczym wyjątkowym nie jest połowę młodsze LC90 z przeżartą ramą

to samo jest np. z land roverami i różnicami w ramie D1 czy P38, a D2
Wychodzi na to że kiedyś robili na lata, teraz też na lata ale trzy - na okres gwarancji.

Aż strach pomyśleć co będzie za dekadę, z dziurami w podłodze będą z taśm zjeżdżać :roll: .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”