Kontrolka załączenia napędów.

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

Marcingalloper

Kontrolka załączenia napędów.

Post autor: Marcingalloper » czw lut 06, 2014 4:56 pm

Przeczytałem kilka tematów w dziale Mitsubishi podobnych do mojego, rozwiązania niestety nie znalazłem.

Dziś rano wyjeżdżając z parkingu dołączyłem przedni napęd dźwignią w kabinie, była zaspa. Po wyjechaniu stanąłem i odłączyłem przód ale kontrolka się żarzyła, nie paliła mocno ale tak pół na pół. Przekładając dźwignie napędów w pozycje 4H zapala się kontrolka jaśniej, po przełożeniu na N-eurtal lampka całkowicie gaśnie tak jak powinna, po włączeniu 4L też się zapala pełnym światłem. Problemem jest tylko to że pali się też w pozycji 2H, domyślam się że jakiś czujnik się zesrał.
Położyłem się więc pod samochód i obszukałem tu gdzie było widać i nic nie widzę - w Pajero z tego co wyczytałem czujnik znajduje się z prawej górnej strony reduktora, u siebie nie mogę się tego dopatrzeć. Trochę pojeździłem i teraz pali się już tak jasno jak przy załączonych napędach.

Miał już ktoś taką lub podobną przypadłość u siebie ?? , może ktoś mnie nakieruje na tan czujnik o ile może to być jego wina - dodam tylko że nie mam kanału i wsio robię leżąc a jest ciut zimno i jeśli to będzie wymagało większego rozkręcania to zostawię to do wiosny.

krystiannwl

Re: Kontrolka załączenia napędów.

Post autor: krystiannwl » czw lut 06, 2014 9:26 pm

moj chyba jakis inny byl bo nie mial zadnej katrolki :D .

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw lut 06, 2014 9:52 pm

krystiannwl pisze:moj chyba jakis inny byl bo nie mial zadnej katrolki :D .
W liczniku tam gdzie pozostałe kontrolki znajduje się kontrolka włączenia napędów (zielony piktogram), musiałeś mieć spaloną żarówkę bo występuje to z każdym typem licznika.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt paź 03, 2014 8:00 pm

Uwaga leszcze będzie ogłoszenie parafialne z pytaniem.

Pisałem gdzieś że nie pali mi się kontrolka załączenia napędów - w ogóle. Żarówka była dobra i mając dziś czas rzuciłem się pod samochód i :

Znalazłem dwie kostki pod samochodem, które otworzyłem, oczyściłem i nasmarowałem. Gdy rozpinam konektory przy samych czujnikach załączenia napędów i je spinam ze sobą (pomijając czujniki) to kontrolka zapala się ładnym i jasnym zielonym światełkiem i jest OK. Natomiast jeśli złączę konektory czujników i w kabinie przełożę na 4H to kontrolka się zapala, już jakiś tam sukces, jednak nie pełnym światłem. Świeci się ale tak pół na pół. Oczyściłem dokładnie te złącza przy czujnikach, przesmarowałem i nadal gdy to połączam to kontrolka nie świeci się pełnym światłem tylko się żarzy. Teraz pytanie, czy jak wykręce czujniki to jest tam w środku coś co mogę oczyścić ?? . Czujniki są dwa, wnioskuję że jeden odpowiada za w włączenie kontrolki gdy dźwignia jest w pozycji 4H, a drugi gdy dźwignię przestawimy na 4L i tak oba się zesrały :roll: . Ma ktoś, albo widział ktoś to poza skrzynią i miał to w rękach jak to wygląda ?? .
Za wszystkie pomysły (szczególnie tymi żeby sprzedać Gallopera i kupiś SuperPatrolSuper) dziękuję :)2 .

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob paź 04, 2014 12:25 pm

Dziś kontrolka nie działa w ogóle przy przesuwaniu dźwigni zmiany napędów, złączenie konektorów na krótko z pominięciem czujników w reduktorze powoduje zapalenie kontrolki pełnym światłem.
Gdzie i za ile można dostać takie czujniki ?? , czy mogło się w nich coś zepsuć, czy może w samym reduktorze się coś stało że jest brak reakcji na zmianę położenia dźwigni.

Oczywiście napędy działają, tu jest wszystko OK.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz paź 05, 2014 9:04 pm

Podbijam temat może ktoś miał coś napisać i zapomniał, czy może coś.
Dziś sporo jeździłem po piachach więc 4X4 grane cały czas, kontrolka zapaliła się raz półświatłem na reduktorze i później znów zgasła.

Jak nikt nic nie doradzi to jak będę miał wolną chwilę wykręcę czujniki i sprawdzę co tam się mogło stać.

Awatar użytkownika
Fazi

Post autor: Fazi » ndz paź 05, 2014 9:21 pm

Dla mnie ewidentnie jest gdziś słaby styk na którym są duże straty prądy. Raz konekt jest raz nie.
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL ;-)

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz paź 05, 2014 9:59 pm

Fazi pisze:Dla mnie ewidentnie jest gdziś słaby styk na którym są duże straty prądy. Raz konekt jest raz nie.
Poprawiałem, czyściłem i smarowałem psikając płynem zwiększającym przewodzenie.

https://plus.google.com/photos/10202139 ... hLDRkNnGOw

Moim zdaniem problem tkwi w tych czujnikach. Nie mam bladego pojęcia na jakiej zasadzie działają, mogę się tylko domyślać że ich zadaniem jest tylko przewodzenie masy jeśli przestawiam dźwignię w pozycję 4X4 i tu chyba coś szwankuje. Ciekawe, może na czujniku jest brud i nie przewodzi, gorzej jeśli stało się coś gdzie indziej np. na dźwigni, na której też musi być coś co przewodzi/styka zamykając obwód.
Nie mogę się doszukać żadnych schematów reduktora aby sprawdzić co się rusza gdy przestawiam dźwignię.

PS: jeśli nie zrobię tego do pierwszych mrozów to zostawiam na zimę, z wiosną i tak muszę zrzucić skrzynię bo widzę że idzie olej (pewnie uszczelniacz wału), to wtedy to rozbiorę na części pierwsze. Znając życie już nie złoże i kupię drugi reduktor z działającą sygnalizacją zapięcia napędów :)21 .
Taki będzie pewnie finał.

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » ndz paź 05, 2014 10:20 pm

Prześledź sobie kabelki, czy się gdzieś nie przetarły/załamały.
y60 autobus, czerwony.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz paź 05, 2014 10:31 pm

Wowos pisze:Prześledź sobie kabelki, czy się gdzieś nie przetarły/załamały.
Prześledziłem (pisałem o tym wyżej), odnalazłem wszystkie trzy kostki i same te "konektory" połączeniowe przy samych czujnikach. Jak otworzysz link to na pierwszym zdjęciu masz kostkę, w której zrobiłem zworkę/przejście tak by pominąć czujniki i kontrolka na desce zapala się pięknym mocnym światłem. Tak samo jest jak odpinam konektory od czujników i łącze je ze sobą to też kontrolka pali się pełnym światłem.

Problem pojawia się gdy pospinam wszystko tak jak powinno być, moim zdaniem to wina przekazywania masy przez czujniki i tam nie ma tego przejścia.

Awatar użytkownika
Fazi

Post autor: Fazi » pn paź 06, 2014 5:41 am

To zwykłe styczniki kulkowe - na zasadzie wciśnij/puść. Niestety nie rozbieralne (mówię o Nissanie).
Na pewno masz w skrzyni lub reduktorze takie (napęd 4x4 i wsteczny). Możesz zamienić - klucz i odkręć. Tam się nic nie wyleje.
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL ;-)

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn paź 06, 2014 11:26 am

Fazi pisze:To zwykłe styczniki kulkowe - na zasadzie wciśnij/puść. Niestety nie rozbieralne (mówię o Nissanie).
Na pewno masz w skrzyni lub reduktorze takie (napęd 4x4 i wsteczny). Możesz zamienić - klucz i odkręć. Tam się nic nie wyleje.
Napisałem do gościa od którego brałem różne pierdoły do samochodu i ma sprawdzić czy ma takie bo pamięta że oddając na złom reduktor coś wykręcał.
Zobaczę jak będę stał jutro z czasem, może się rzucę i je wykręcę, może się zabrudziły olejem ze skrzyni czy co tam :roll: , dopóki nie sprawdzę nie będę wiedział.
Dzięki za info że nic się nie wyleje, niby tak sobie dumałem że nie powinno bo czujniki wysoko, ale różnie to bywa :)2 .

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pn paź 06, 2014 11:31 am

O ile pamiętam, to w Pajero są rozbieralne. Albo przynajmniej da się jakoś toto ogarnąć bez wymiany.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob paź 11, 2014 6:27 pm

Dobra, słuchajta chopaki.

Uwalony mam jeden czujnik. Rozebrać tego nie ma za bardzo jak, chyba że wywalając od dupy strony taki plastik/sylikon i tam w środku da się pogrzebać i coś naprawić choć wolałbym kupić drugi czujnik.
Tak jak pisaliście, działa na zasadzie stycznika i na czas zakupu sprawnego czujnika podłączyłem jeden i działa wszystko, oprócz tego że gdy w pozycji N stawiam dźwignię to też kontrolka się pali. Czyli jadę na 2H i kontrolka się nie pali, przekładam wajchę napędów w każde inne położenie i kontrolka się zapala pełnym jasnym światłem :D .

Teraz pytanie, czy będzie pasowała z Pajero II ?? , znaleźć tego nie idzie i pozostają używki, Galloperowych reduktorów na części też jak na lekarstwo. Wiem tylko że obydwa czujniki są identyczne więc nie ma różnicy który. Mogę też rozwiercić stary, włożyć nowy stycznik, sprężynę i kulkę zaspawać i będzie latało bo sprawa prosta jak włos mongoła, ale nie lubię patyrek.

W razie czego stycznik wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

қzh

Post autor: қzh » sob paź 11, 2014 8:05 pm

.
Ostatnio zmieniony pn paź 13, 2014 2:49 am przez қzh, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie siedzę na forum i NIE KORZYSTAM Z ŻADNEGO INNEGO NICKA
NIE PISAĆ DO MNIE PW

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » sob paź 11, 2014 9:09 pm

Od lutego do października walczysz z lampką i czujnikiem :)21 :)21 :)21
Z zainteresowaniem będę obserwował dalszy rozwój wypadków.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob paź 11, 2014 9:29 pm

қzh pisze:jako ze i tak wiesz wszystko lepiej od innych, to pomoc moge w ten sposob, ze za 100 zlotych podpowiem od czego pasuje i kosztuje 15 zl nowe.

zdjecie pogladowe (nieretuszowane)
Obrazek
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Chcesz 100zł za to że napiszesz mi od czego pasuje i kosztuje 15zł ??

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob paź 11, 2014 9:35 pm

Hinek pisze:Od lutego do października walczysz z lampką i czujnikiem :)21 :)21 :)21
Z zainteresowaniem będę obserwował dalszy rozwój wypadków.
E tam od lutego. W lutym nie działała, naprawiła się. Teraz ostatnio znikła a że jak coś nie działa to furii dostaję więc postanowiłem to naprawić. Już jestem na finiszu :)21 .

қzh

Post autor: қzh » sob paź 11, 2014 9:37 pm

.
Ostatnio zmieniony pn paź 13, 2014 2:50 am przez қzh, łącznie zmieniany 1 raz.
NIE PISAĆ DO MNIE PW

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob paź 11, 2014 9:43 pm

қzh pisze:dokladnie, bo jak napisze za darmo to i tak wylejesz swoje madrosci ze nie i uj, bo cos tam. jak w kazdym temacie.
To Ty chcesz 100zł za damski uj :)21 .

Napiszę tak, żebyś się nie pogniewał: ciu lejt bo już zakupiłem nówkę sztukę w folijce Hyundai :wink: .
Ale dzięki za szczere chęci pomocy, odpłatnej ale zawsze pomocy.

PS: i dostałem PW od czego pasuje i kosztuje też koło 20zł. Jedyną przeróbką jaką musiałbym zrobić to zeszlifowanie 3mm bo w tym nieoryginalnym styczniku właśnie o tyle jest dłuższy trzpień. No ale to już patyrka, ja nie uznaję półśrodków i czujnika za 20zł od załączenia napędów w Ursusie/Zetorze szlifował i zakładał nie będę :)21 .

қzh

Post autor: қzh » sob paź 11, 2014 9:45 pm

.
NIE PISAĆ DO MNIE PW

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob paź 11, 2014 9:58 pm

қzh pisze:no widzisz, czyli mialem racje, ze i tak wiesz lepiej.
Nie wiedziałem od czego pasuje, dostałem PW i tam kolega z forum napisał (za darmo :)21 ) od czego pasuje bo zakładał. Tyle że dla mnie tego typu dopasowywanie części to taka patyrka, szczególnie że za nowy oryginalny czujnik zapłaciłem 50zł.

PS: skąd wiesz od czego pasuje. Zmieniałeś u siebie ?? .

қzh

Post autor: қzh » sob paź 11, 2014 10:03 pm

.
NIE PISAĆ DO MNIE PW

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob paź 11, 2014 10:07 pm

қzh pisze:ja wiem wszystko o galloperze :)21
Dawaj mi zamiennik osuszacza pasującego bez przeróbki do Gallopera.

A i jeszcze jedno, nowego dostępnego w Polsce.

PS: tu link do stycznika żebyś se nie wymyślał http://allegro.pl/wlacznik-elektryczny- ... 98444.html

:)21

қzh

Post autor: қzh » sob paź 11, 2014 10:18 pm

.
NIE PISAĆ DO MNIE PW

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”