Jaki silnik?

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

spitfiremkV
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Jaki silnik?

Post autor: spitfiremkV » ndz lut 23, 2014 11:03 pm

Zastanawiam się nad zakupem gallopera w wersji long. Najpopularniejszą wersją silnikową jest 2.5 TD 100 KM. Jakie są Wasze wrażenia; czy to wystarcza, czy lepiej poszukać 3.0 benzyna. Obecnie jeżdżę Kia Sportage benzyna 2.0 124 KM i czasami poza asfaltem trochę brakuje mocy, a w końcu to dużo mniejsze auto.
riezat' budu !

Marcingalloper

Re: Jaki silnik?

Post autor: Marcingalloper » ndz lut 23, 2014 11:30 pm

Powiem Ci że te 100KM dupy nie urwie, jednak do jazdy wystarcza.
Sportage jest inaczej trochę zbudowane, niższe :roll: i szersze co daje trochę więcej możliwości w czasie szybszej jazdy, w Galloperze przy porównywalnych prędkościach będzie strach wejść w zakręt :)21 . Ludzie mają i 88KM w długich Galloperach i też jeżdżą, ja mam 3d i jest wystarczająco, dziś z McDonalds,a wracając nikt nas nie wyprzedził :)21 , jechaliśmy przepisowo a jedynie gniotąc gaz na zielonym - wiem, wiem niedziela i 90% to żeńscy szoferzy wiozący swoich "panów" z lekka wciętych stąd i strachliwych to i prędkości mizerne. Jednak jest OK, ale to moje zdanie bo mam kumpla co lata RS6 450KM i mówi że mało :-? .

PS: do 70-80km/h Galloper zbiera się całkiem "przyzwoicie", później budowa przypominająca kiosk ruchu trochę mu już przeszkadza jednak osiągnięcie 130km/h i jej utrzymanie też nie powinno stanowić większego problemu.

Jak chcesz lepszych osiągów to zdecydowanie bierz Pb, ładniej brzmi, nie kopci :)21 a i jak zagazujesz to i kosztów ogromnych też nie będzie (pewnie taniej jak na dieslu).

Terrorr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Terrorr » pn lut 24, 2014 10:51 pm

jako świeży posiadacz galloperka powiem ci że z silnika 3.0 jestem bardzo zadowolony (mam krótkiego i nie wiem jaka jest różnica masy pomiędzy tymi modelami) :) poprzednio miałem same diesle i teraz przy obecnej cenie ropy nie wiem czy to konkurencyjny silnik do benzyny. Spalanie 10L ropy to 20L LPG (nie licząć Pb do rozpałki silnika - mi przełącza na LPG bardzo szybko po 1km, w ogóle ten silnik jakoś szybko się rozgrzewa jak zauważyłem)

W weekend ustawiłem sobie sam LPG - tak wstępnie bo dopiero się uczę ;-) poprzedni gazownik miał jakoś dziwnie ustawione, nie wkręcał się powyżej 4tyś obr.(brakło mu siły), czasy wtrysków dwukrotnie większe niż benzyny i potrafił zgasnąć na jałowych przy dojeździe do skrzyżowania. Pierwsze 250km po kalibracji i spalanie LPG 15l/100km (z czego 10% lightowej zabawy w terenie, 20% miasto i reszta trasa ~100kkm/h) jak dla mnie bomba !!! :) dzwięk silnika, jazda na 3 biegu od 25 do 100km/h, możliwość jazdy na biegach 2-3-5 (1 bardzo krótka chyba że trzeba pod górkę, u mnie zgrzyta 4 trochę - synchronizator się odzywa więc staram się nie męczyć tego biegu :) )

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn lut 24, 2014 11:01 pm

Nie badz losiem, bierz V8. Jesli V8 nie ma, V6 sie nada tez :)21

Benzyna i diesel, dwie inne charakterystyki, trudno sie porownuje.

Dla mnie benzyna bardziej przewidywalna. V6 diesek nie jest rowny V6 benzyna, to dwie inne bajki
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn lut 24, 2014 11:05 pm

Misiek Cypr pisze:Nie badz losiem, bierz V8. Jesli V8 nie ma, V6 sie nada tez :)21

Benzyna i diesel, dwie inne charakterystyki, trudno sie porownuje.

Dla mnie benzyna bardziej przewidywalna. V6 diesek nie jest rowny V6 benzyna, to dwie inne bajki
W Galloperze V6 jest tylko w benzynie, 2,5l diesel to rzędowa czwórka.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn lut 24, 2014 11:12 pm

W Mitsu, nie ma, ale inne wiodace marki maja :)21
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt lut 25, 2014 12:01 am

Misiek Cypr pisze:W Mitsu, nie ma, ale inne wiodace marki maja :)21

No faktycznie, w sumie też czasami nimi śmigam, najczęściej to SW680/95/21 czyli 11 litrowa rzędowa sześciocylindrówka o mocy 185KM - ale to idzie :)17 , a jak kopci :)21 .

politolog16

Post autor: politolog16 » wt lut 25, 2014 12:36 am

spitfiremkV pisze:Zastanawiam się nad zakupem gallopera w wersji long. Najpopularniejszą wersją silnikową jest 2.5 TD 100 KM. Jakie są Wasze wrażenia; czy to wystarcza, czy lepiej poszukać 3.0 benzyna. Obecnie jeżdżę Kia Sportage benzyna 2.0 124 KM i czasami poza asfaltem trochę brakuje mocy, a w końcu to dużo mniejsze auto.
Zależy do czego szukasz. 2.5tdi do jazdy wystarcza. W terenie też robi, chociaż pewnie benzyna miała by więcej mocy.

Dla mnie kluczowa jest dostępność paliwa w krajach, do których chce jechać. Na Ukrainie nie ma problemu, ale już dalej na wschód z LPG jest różnie. Dodatkowo zbiornik zajmuje sporo bagażnika, a w wersji krótkiej jest ona na wagę złota.

Krótko mówiąc - diesel jest lepszy do auta wyprawowego, benzyna + gaz mają atuty do jazdy na co dzień, głównie poprzez lepszą dynamikę.
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda

spitfiremkV
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: spitfiremkV » wt lut 25, 2014 9:35 am

Autko ma być użytkowane na codzień, z wypadami weekendowymi i wakacyjnymi jako wyprawówka, więc raczej skłaniam się ku benzynie. Szwędam się głównie po Polsce, a ostatecznie- za granicą -można zatankować benzynę mimo większych kosztów. Jak wygląda trwałość obu typów silnika i co w nich może "zdechnąć"? Oczywiście chodzi mi o typowe awarie.
riezat' budu !

politolog16

Post autor: politolog16 » wt lut 25, 2014 10:08 am

spitfiremkV pisze:Autko ma być użytkowane na codzień, z wypadami weekendowymi i wakacyjnymi jako wyprawówka, więc raczej skłaniam się ku benzynie. Szwędam się głównie po Polsce, a ostatecznie- za granicą -można zatankować benzynę mimo większych kosztów. Jak wygląda trwałość obu typów silnika i co w nich może "zdechnąć"? Oczywiście chodzi mi o typowe awarie.
Diesel jest prosty i bezawaryjny. Benzyny nie znam, ale raczej też nie sprawia problemów. Ogólnie silniki w Galloperze są bardzo przyzwoite jeśli chodzi o bezawaryjność.
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”