Pompa wody w nivie 1,6

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

pirelli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pompa wody w nivie 1,6

Post autor: pirelli » ndz sie 15, 2004 11:47 pm

Witam! Czy można dopasować pompe wody bez przeróbek z wentylatorem tym co sie załączan na magnes od np.: Poloneza czy F125P ? Ogólnie chodzi mi o to żeby po zanużeniu auta w wodzie wentylator nie rozchlapywał jej po calej komorze. Narazie wyciągnąłem go i zostawiłem elektrowentylator który kiedyś tam założyłem ale to jest malo.

radek_michalski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: radek_michalski » pn sie 16, 2004 8:47 am

nivki 1.7 mają 2 elektryczne wentylatory montowane przed chłodnicą.
Ale mają też aluminiową chłodnicę.
ex łada niva 1.7 1998

Przemek wawa

Re: Pompa wody w nivie 1,6

Post autor: Przemek wawa » pn sie 16, 2004 11:05 am

pirelli pisze:Witam! Czy można dopasować pompe wody bez przeróbek z wentylatorem tym co sie załączan na magnes od np.: Poloneza czy F125P ?
a dlaczego nie chcesz oryginalnej pompy? ja kiedys wymienialem swoja. kosztowalo to z 49 czy 59 zl za nowa w sklepie.
nivki 1.7 mają 2 elektryczne wentylatory montowane przed chłodnicą.
jest tez trzeci wiatrak tzw. propeller instalowany tuz przy pompie wodnej. w sumie bez znaczenia, bo i tak nivka sie grzeje mocno na jezdzie z reduktorem.
pozdrawiam,
YJ 4.0

pirelli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pirelli » pn sie 16, 2004 9:30 pm

kupiłem wczoraj oryginalną pompe 57zet tylko że wentylator na niej chodzi cały czas a wolałbym żeby załączał go ten elektromagnes czy co tam jest.

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » pn sie 16, 2004 11:11 pm

jezeli moge doradzic, to nie instaluj "wiatraka" przy pompie, jezeli zamierzasz jezdzic w terenie. on jest i tak nisko polozony i wodzie i blocie, bedzie jedynie sprawial klopoty.
zrob elektryczne obejscie na chlodzenie chlodnicy z przodu na wiatraki, pewnie masz jeden na 1.6, tak abys mogl zalaczac/wylaczac z kabiny, w czasie jazdy przez wode czy miekkie bloto. ale zeby tez dzialalo to automatem, tzn. dziala, bo dziala, albo ty decydujesz kiedy maja dzialac wiatraki.
pozdrawiam,
YJ 4.0

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt sie 17, 2004 12:36 am

Hello
Przemek od czego najlepiej pasuje wiatrak elektryczny na zaadoptowanie jako dodatkowy na chłodnicę do Nivy 1,6?? ??
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

pirelli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pirelli » wt sie 17, 2004 9:05 am

Praktycznie od każdego auta można zaadoptować wentylator, ja teraz mam jeden od poloneza.

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » wt sie 17, 2004 12:05 pm

Kacper bodajze tez zakladal od poloneza do swojej 1.6.
pozdrawiam,
YJ 4.0

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » wt sie 17, 2004 1:15 pm

Dwa wiatraki z przodu, przed chłodnicą. Jeśli zastosujesz od Poldka, to będziesz musiał cofnąć chłodnicę do tyłu albo wyciąć dziury w atrapie. Te wiatraki są długie. Najlepiej zastosować oryginalne od Łady, one są bardziej płaskie. Tylko trudno je dostać na szrotach. Ja mam jeden od Łady a drugi z jakiegoś inszego Fiata. Przy zakładaniu należy pamiętać o zmianie biegunowości, coby pchały powietrze przez chłodnicę - zamiana kabelków i to wszystko. Kiedyś chyba o tym pisałem, może jeszcze jest na forum?
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”