Podniesienie NIVY!!!!! Kto jest już po.
Moderator: Albert_N
Podniesienie NIVY!!!!! Kto jest już po.
Witam. Chciałbym podnieść swoją Niewiastę o całe 5 cm przez założenie wyższych sprężyn ale nie wiem czy oryginalne amorki mają taki luz by to znieść może ktoś już z tym kombinował i coś może mi podpowiedzieć???? Z góry dzięki za pomoc.
Re: Podniesienie NIVY!!!!! Kto jest już po.
podniesienie samej budy to dajesz amory od żuka na tył , z przodu coś wymyślisz i podkładki na sprężyny ( możesz je rozciągnąć ) , ale wszystkie te starania nic nie dadzą bo liftować możesz bez końca a prześwit pozostanie ci taki sammarek1860 pisze:Witam. Chciałbym podnieść swoją Niewiastę o całe 5 cm przez założenie wyższych sprężyn ale nie wiem czy oryginalne amorki mają taki luz by to znieść może ktoś już z tym kombinował i coś może mi podpowiedzieć???? Z góry dzięki za pomoc.

Np. do założenia większych oponSvenson pisze:marek1860 pisze:napisz do czego ci to bedzie potrzebne to moze uda sie cos wymyslec

Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
Mógłbyś napisać jakie koła wrzuciłeś do swojej Łady? Mysałem żeby autko podnieść między innymi po to by większe koła weszły bez problemu.
JA wrzuciłem takie: http://photos03.allegroimg.pl/photos/or ... 51993952_2
No ale właśnie przy skręcaniu trochę potrafią przytrzeć..
No ale właśnie przy skręcaniu trochę potrafią przytrzeć..
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
Kolego co to jest za rozmiar opon???? To że przytrą to nie problem załatwi się odwrócone felgi i może będzie dobrze.
no wlasnie to ze przytra to akurat w nivie jest ten najwiekszy broblem 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Przyjacielu w Nivie w zasadzie to niema żadnych problemów 

Akurat z tymi nadkolami jest
. Jak założysz 195/80 r15 na kołach od Samuraja i wpadniesz w większy otwór w "drodze" z nadmierną prędkością to gwarantuję ci klepanie nadkoli, a przynajmniej tych zagięć do wewnątrz (minimum raz w roku taka operacja u mnie występuje), jeśli nie dokupienie opony z powodu wyrwania bieżnika (też
tak było).

Russian Panzer Łada Niva....
Ja mam 215/80 R15
i te zagięcia na błotnikach dawno zjechałem diaxem
Ale i tak jeszcze potrafi przytrzeć. Mam zamiar założyć normalne nowe sprężyny na przód , powinno pomóc trochę bo moje maja już 16 lat i są chyba lekko zmęczone

Ale i tak jeszcze potrafi przytrzeć. Mam zamiar założyć normalne nowe sprężyny na przód , powinno pomóc trochę bo moje maja już 16 lat i są chyba lekko zmęczone

Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
Bez podnoszenia budy , na nowych sprezynach 205/80R16
po modyfikacji błotników

po modyfikacji błotników

Svenson -- z tym 10cm to chyba przesada (chyba że ze zmianą sprężyn na nowe a i tak stare musiałyby być z tyłu 6cm a z przodu 3cm klapnięte
)
Kapeć jak mój (fabryczny 205) podnosi o 2.5cm (1 cal) (nie dziwota opona 29" zamiast oryginału 27"). Taka jak Twoja nalewka podnosi o jakieś 4cm (to jest 205/80R16 -- ta teoretycznie 29" opona ma praktyucznie średnicę 30", nno bardzo grube nalewki będą miały 30.5").
Wiecej bez poważnych przeróbek Niwy nie pójdzie. teoretyczne 29" (nalewkowe, praktycznie to właśnie 30") to max.
Większe kapcie wymagają poważnych przreróbek budy (koło się przed grodzią nie mieści), zawiechy i napędów -- bez wzmocnienia wszystkiego się zaraz poukręca.
pzdr
\Sebi

Kapeć jak mój (fabryczny 205) podnosi o 2.5cm (1 cal) (nie dziwota opona 29" zamiast oryginału 27"). Taka jak Twoja nalewka podnosi o jakieś 4cm (to jest 205/80R16 -- ta teoretycznie 29" opona ma praktyucznie średnicę 30", nno bardzo grube nalewki będą miały 30.5").
Wiecej bez poważnych przeróbek Niwy nie pójdzie. teoretyczne 29" (nalewkowe, praktycznie to właśnie 30") to max.
Większe kapcie wymagają poważnych przreróbek budy (koło się przed grodzią nie mieści), zawiechy i napędów -- bez wzmocnienia wszystkiego się zaraz poukręca.
pzdr
\Sebi
No ja mam zamiar wstawić koła 33" na 11,5 na 15" felgach mam nadzieje że buda 5cm w górę i pocięcie błotników wystarczy ale tak naprawdę to się dopiero okaże bo chyba nikt takiego hardcoru nie próbował.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Bo każdy chce chociaż trochę się pocieszyć jazdąmarek1860 pisze:No ja mam zamiar wstawić koła 33" na 11,5 na 15" felgach mam nadzieje że buda 5cm w górę i pocięcie błotników wystarczy ale tak naprawdę to się dopiero okaże bo chyba nikt takiego hardcoru nie próbował.

Była sobie Niva...
Wkrótce pocięta na złom pójdzie
Kolego, łaskawie przeczytaj FAQ (pierwsze klika postów jest o oponach i jaka wielkość się mieści)
Następnie, kolego, zmierz sobie ile jest miesca za oponą w skręcie gdy jest wykrzyż (najedź sobie przodem na 20cm kamyk/murek). Następnie ile jest większy promień opony (powiem ci, że jakies 7.5cm o ile to nie nalewka, wtedy raczej 8.5cm)... Przesuniesz przednią zawiechę wraz z napędem i wszystkim do przodu? Jak? Czy może będziesz przesuwał gródź? w samonośnym nadwoziu
Wiesz co zostaje z załogi pojazdu jak podłoga "se odpadnie" -- można się zdziwić ile w człowieku jest krwii...
Bo jakoś po tekstach i pomysłach z cyklu "mam okazję kupić kapcie 33, to se może samochód przerobię pod nie" mam wątpliwości (a raczej nie mam wątpliwości, że nie
), czy przeróbka będzie w minimalnym stopniu fachowa.
pzdr
\Sebi

Kolego, łaskawie przeczytaj FAQ (pierwsze klika postów jest o oponach i jaka wielkość się mieści)
Następnie, kolego, zmierz sobie ile jest miesca za oponą w skręcie gdy jest wykrzyż (najedź sobie przodem na 20cm kamyk/murek). Następnie ile jest większy promień opony (powiem ci, że jakies 7.5cm o ile to nie nalewka, wtedy raczej 8.5cm)... Przesuniesz przednią zawiechę wraz z napędem i wszystkim do przodu? Jak? Czy może będziesz przesuwał gródź? w samonośnym nadwoziu

pzdr
\Sebi
Wszystko Seba sie połaczyło nowe srężyny dały najwiecej ( stare były juz porazkasebaska pisze:...Svenson -- z tym 10cm to chyba przesada ...

Zerknij na to:marek1860 pisze:Witam. Chciałbym podnieść swoją Niewiastę o całe 5 cm przez założenie wyższych sprężyn ale nie wiem czy oryginalne amorki mają taki luz by to znieść może ktoś już z tym kombinował i coś może mi podpowiedzieć???? Z góry dzięki za pomoc.
http://ladaniva.co.uk/baxter/resources/BaxterLift.htm
tu radzę przejrzeć całą stronę, naprawdę masa informacji.
Było coś o tym na forum, ale chyba nie podjęto dyskusji. Poszukaj jeszcze na google o nivach w Australii, też mieli kilka tanich pomysłów.
Sprawdź jeszcze:
http://forum.difflock.com/viewforum.php ... e8e45e4ce6
Pozdrawiam,
Maciek
Żadna z tamtych niwek nie ma 33" kapci. Nie dziwne -- lift nie wystarczy, bo te kapcie i tak się nie zmieszczą.
\Sebi
\Sebi