[Gaźnik] Problem z otwieraniem się drugiej przepustnicy.

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
NUKEM

[Gaźnik] Problem z otwieraniem się drugiej przepustnicy.

Post autor: NUKEM » wt cze 15, 2010 7:48 pm

Witam was :]

Ostatnio zauważyłem że druga przepustnica w gaźniku prawie w ogóle nie otwiera mi się podczas jazdy nawet gdy depne na maksa. Natomiast na jałowym biegu otwiera się dopiero przy 5-6 tys obrotów... w czasie jazdy takich obrotów nie wyciągam więc przepustnica nie ma szans się otworzyć :)11
Wyjąłem to pneumatyczne urządzonko , przemyłem, uszczelniłem ale nic to nie pomogło.

Co robić panowie bo chciałbym do setki rozpędzać trochę szybciej niz w kilka minut :evil:
Może macie na to jakieś sposoby ? Wiem że najlepiej by było mieć gaźnik z drugą przepustnicą na cięgno ale takiego nie mam. Modzenie z polonezowskim też raczej nie wchodzi w gre bo razem z mikserem lpg nie zmieści mi się pod maską.
Są jeszcze jakieś sposoby ?
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !

Awatar użytkownika
silverstone

Re: [Gaźnik] Problem z otwieraniem się drugiej przepustnicy.

Post autor: silverstone » wt cze 15, 2010 9:05 pm

:)21
Zmień membranę, wyczyść cały gaźnik (uprzednio go rozbierając), wyreguluj ustawienia wszystkich części ruchomych na podstawie danych z KSIĄŻKI, sprawdź czy nie ma gdzieś luzów które powodują przycinanie się któregoś ruchomego pierdulnika.....i ciesz się że wszystko bangla.
Tylko do takich zabaw to gaźnik na stół, a nie w aucie :)21
A wogóle,to czy jesteś pewien, że to sprawa przepustnicy drugiego przelotu i magicznej puszki, a nie zdupionej regulacji i ogólnego zasyfienia ??
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
NUKEM

Post autor: NUKEM » wt cze 15, 2010 9:39 pm

Tak , pewien jestem że to przepustnica bo specjalnie się przyjrzałem (zbyt późno się otwiera) no ale cóż, gaźnika jeszcze nie zdejmowałem i miałem nadzieję że nie będę musiał tego robić...
Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » wt cze 15, 2010 9:43 pm

Założyłem kiedyś gaźnik od jakiejś Łady z mechanicznie sterowanym drugim przelotem. Niestety gardziele węższe miał, przy większej przedkości nie wyrabiał, za to odejście dużo lepsze :)2
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » wt cze 15, 2010 10:39 pm

NUKEM pisze:... gaźnika jeszcze nie zdejmowałem i miałem nadzieję że nie będę musiał tego robić...
Ten moment chyba nadszedł :)21
Ale to nic strasznego, jedno popołudnie :)13
A tak wogóle, to nie jestem pewien, ale przy piłowaniu bez obciążenia moment otwarcia przepustnicy wypada przy wyższych obrotach niż przy rzeczywistej jeździe, gdy silnik jest obciążony. Ale ja się nie znam, może kto bardziej oblatany w teorii potwierdzi czy zaprzeczy :)21
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » śr cze 16, 2010 6:52 pm

silverstone pisze:
NUKEM pisze:... gaźnika jeszcze nie zdejmowałem i miałem nadzieję że nie będę musiał tego robić...
Ten moment chyba nadszedł :)21
Ale to nic strasznego, jedno popołudnie :)13
A tak wogóle, to nie jestem pewien, ale przy piłowaniu bez obciążenia moment otwarcia przepustnicy wypada przy wyższych obrotach niż przy rzeczywistej jeździe, gdy silnik jest obciążony. Ale ja się nie znam, może kto bardziej oblatany w teorii potwierdzi czy zaprzeczy :)21
Jo, tak powinno bec :wink:
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”