Akumulator FIRE BALL - Westa - data produkcji
Moderator: Albert_N
- Tomax
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Akumulator FIRE BALL - Westa - data produkcji
Witam. Przeszperałem trochę forumów ale odpowiedzi nie znalazłem. W Nivce mam akumulator jak w temacie. I chyba padł. Całą noc był na prostowniku i rano brał jeszcze 1A (po 8 godzinach ładowania), raczej powinien już być naładowany na maxa i wcale prawie nie brać prądu.
Ledwo nivka odpaliła (bardzo słabo kręcił, rozrusznik po regeneracji, masa itp ok). Za 5 godzin już zakręcił ledwo, ledwo i zdechł. Dobrze , że było komu odebrać juniora ze szkoły.
Kupując Nivkę akumulator podobno był nowiutki, bo stary padł. I wizualnie wygląda na bardzo nowy. Na wierzchu ma wypalone liczby 1066 925297 i nie mogę tego rozszyfrować. Rok produkcji wygląda mi na 2010 ale tydzień 66? Niemożliwe.
Ledwo nivka odpaliła (bardzo słabo kręcił, rozrusznik po regeneracji, masa itp ok). Za 5 godzin już zakręcił ledwo, ledwo i zdechł. Dobrze , że było komu odebrać juniora ze szkoły.
Kupując Nivkę akumulator podobno był nowiutki, bo stary padł. I wizualnie wygląda na bardzo nowy. Na wierzchu ma wypalone liczby 1066 925297 i nie mogę tego rozszyfrować. Rok produkcji wygląda mi na 2010 ale tydzień 66? Niemożliwe.
NIVA 1,7
S40 2,0
S40 2,0
Re: Akumulator FIRE BALL - Westa - data produkcji
Rok ma tylko 52 tygodnię
- Tomax
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
U mnie też 52 tygodnie
Pewnie 66 to miesiąc, ale jakoś dziwnie zakodowany, kilku producentów odkodowanie znalazłem, ale nie westy.

NIVA 1,7
S40 2,0
S40 2,0
Jak był mocno rozładowany to miał prawo.
A jakie parametry aku?
a i prostownika
A jakie parametry aku?
a i prostownika
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
A co to wogole za AKU?
. Markowe baterie potrafia kleknac, a co dopiero jakas wydumka
A jaki jest cel sprawdzania daty produkcji i czy jest sens i nie szkoda czasu ?
sorki za brak polskich znakow.

sorki za brak polskich znakow.
- Tomax
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Sens taki, że jeśli rzeczywiście nowy to spróbuję go w ramach gwarancji wymienić. Nie mam co prawda dowodu zakupu ale spróbować zawsze można. Do tego muszę mieć pewność, że nie jest za stary. Akumulator ma 66Ah, prąd 520 . Made in Ukraine , FIRE BALL to podfirma Westy. Prostownik jest OK, mam go od wielu lat, sprawdzony. Prąd ładowania (zmierzony) ma do 4A.Krzysiek-74 pisze:
Aku raczej głęboko rozładowany nie był. Po całonocnym ładowaniu ma 13,6V , odpalił nivę, ale tak jakoś nie bardzo kręci, pod obciążeniem (zimny silnik+gęsty olej) spadek napięcia znaczny, nie mierzyłem miernikiem prądu w czasie rozruchu.
NIVA 1,7
S40 2,0
S40 2,0
- Tomax
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nie, podobno jest po regeneracji. Ale ładowanie jest. Na wolnych obrotach i włączonych światłach napięcie jest 13,6V , nie jest źle.
NIVA 1,7
S40 2,0
S40 2,0
mi alternator też ładował a po zgaszeniu kradł prąd i po kilku godzinach stania potrafił nie zapalić. i to było latem jak ciepło było
- Tomax
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Zobaczę jak będzie jutro, zdjąłem klemę minusową. Jak będzie cieplej wstawiam hebel, bo wiem, że nivy "kradną" prąd. Ale żeby przez 5 godzin?
NIVA 1,7
S40 2,0
S40 2,0
- poborcapodatkowy
Nie dość, że dziwki, to jeszcze kradziochyTomax pisze:nivy "kradną" prąd.

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
straszne te dziwki 
jak hebel to lepiej nie oszczędzać na takim

jak hebel to lepiej nie oszczędzać na takim

- Tomax
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nie dziwię się, że nikt nie wie jak odkodować datę produkcji. Dziś dzwoniłem do polskiego dystrybutora i skończyło się na tym, że przykazano mi zadzwonić na Ukrainę (producent) bo oni też nie wiedzą 

NIVA 1,7
S40 2,0
S40 2,0
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
No i pewnie, przy barku dowodu zakupu, z wymiany nic nie bedzie.
Daj sobie spokój, tylko sprawdź instalację elektryczną ( ten rozrusznik, który był prawdopodobnie przez poprzedniego właściciela regenerowany - też) i kup porządny akumulator. Markowe AKU do NIVY nie jest przesadnie drogie (CENTRA FUTURA).
Daj sobie spokój, tylko sprawdź instalację elektryczną ( ten rozrusznik, który był prawdopodobnie przez poprzedniego właściciela regenerowany - też) i kup porządny akumulator. Markowe AKU do NIVY nie jest przesadnie drogie (CENTRA FUTURA).
- Tomax
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Rozrusznik jest spoko- regenerował go mój brat (elektryk bardzo dobry, od spraw trudnych też).
Alternator był regenerowany (podobno) kilka dni przed sprzedażą - pewnie coś ucieka tu, albo od ciągle migającego IMMO. Zanim się przybiorę do założenia hebla (zimno, nie mam odpowiedniego kabla, a nie po drodze mi do elektrycznego - mieszkam na wsi-pracuję prawie na wsi) pozostaje zdejmowanie klemy. Dobrze,że kobita nie ma dwóch lewych rąk i to potrafi, bo to ona głównie Nivką jeździ. Prąd na aku bez klemy minusowej jest 13,6V , zakładam klemę i od razu spadek do 13,57 - 13,58V. Może uda się znaleźć zwarcie, ale ja jak widzę więcej niż 3 kable to już za dużo, nadzieja w bracie
A co do Centry - nie ma lepszych, sprawdzone nie na jednym aucie.
Alternator był regenerowany (podobno) kilka dni przed sprzedażą - pewnie coś ucieka tu, albo od ciągle migającego IMMO. Zanim się przybiorę do założenia hebla (zimno, nie mam odpowiedniego kabla, a nie po drodze mi do elektrycznego - mieszkam na wsi-pracuję prawie na wsi) pozostaje zdejmowanie klemy. Dobrze,że kobita nie ma dwóch lewych rąk i to potrafi, bo to ona głównie Nivką jeździ. Prąd na aku bez klemy minusowej jest 13,6V , zakładam klemę i od razu spadek do 13,57 - 13,58V. Może uda się znaleźć zwarcie, ale ja jak widzę więcej niż 3 kable to już za dużo, nadzieja w bracie

NIVA 1,7
S40 2,0
S40 2,0
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Centra dobra i jakościowo i nie robią dystrybutorzy fochów przy reklamacjach.
Są oczywiście i lepsze baterie, ale to już wyższa, zdecydowanie, półka cenowa
Ja zawsze z hebla prąd rozłączam, choć nigdy mi prądu mi nie zżarło nieoczekiwanie
Zwłaszcza od czasu, kiedy hebel zamontowałem
Są oczywiście i lepsze baterie, ale to już wyższa, zdecydowanie, półka cenowa

Ja zawsze z hebla prąd rozłączam, choć nigdy mi prądu mi nie zżarło nieoczekiwanie

Zwłaszcza od czasu, kiedy hebel zamontowałem