szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz
VALEO
1000km urwana tarcza od zabieraka w scorpio2.9.Na luk/sachs spokój w każdym aucie miałem.

"Na chooj ci ta niva?Janusza yaris pali 4 na 100"
Ogólnie zdania na temat Valeo są podzielone.Ja zamontowałem kilka sprzegieł tej firmy i reklamacji nie było.LUKa nie znam dokładnie ale jak patrze na nową tarcze LUKa to nigdy nie widziałem w tarczy sprzęgłowej tak dużej ilości nitów.Nity są nie tylko na okładzinach.
Szybkie pytanie. Jaki smar krzyżaków i do sworzni wahacza ?
Niva 1.7i '96
- bartekbp01
-
TOWOTttr pisze:Szybkie pytanie. Jaki smar krzyżaków i do sworzni wahacza ?

byle często
szybka odpowiedź
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

- rus_one
-
- Kontaktowanie:
A ja na przekór bym smarował syntetykiem
No chyba że owe części nie żyją na tyle długo żeby TOWOT w nich wysechł

No chyba że owe części nie żyją na tyle długo żeby TOWOT w nich wysechł

miasto WOODSTOCKu
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Witam.
Znacie możne jakiś dobry (w miare tani,dużo części) rosyjski sklep internetowy, z możliwością wysyłki do Polski
Korzystał ktoś z takich sklepów? Słyszałem ze w Rosji mają dużo niższe ceny Ciekawe czy z wysyłką by się to opłacało.
Pozdrawiam
Znacie możne jakiś dobry (w miare tani,dużo części) rosyjski sklep internetowy, z możliwością wysyłki do Polski
Korzystał ktoś z takich sklepów? Słyszałem ze w Rosji mają dużo niższe ceny Ciekawe czy z wysyłką by się to opłacało.
Pozdrawiam
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Z tego co wiem rosyjskie sklepy internetowe nie wysyłają do Polski. Skontaktuj się z użytkownikiem "kb-autostyle". On sprowadza części z Rosji.M4lyyy pisze:Witam.
Pozdrawiam
cenowo szalu nie ma a z wysyłko to raczej tylko nie dostepne rzeczy w Polsce
niva '85 1,8(vw,) lpg, wspomaganie el. , lift byl i sie zmyl, 215r15
Pozwole sobie wrócic do tej Nivy szarpiącej przy ruszaniu.Wymiana koła zamachowego i nowy zestaw sprzęgła firmy LUK zażegnało tą dokuczliwą usterke.Teraz już wiem,że jakies przebarwienia na kole zamachowym w miejscu współpracy z tarczą dyskwalifikują koło z dalszej eksploatacji.
-
- jestem tu nowy...
Iiiii tam od razu dyskfalifikują, stefan przetoczy i git 

"Na chooj ci ta niva?Janusza yaris pali 4 na 100"
Witam,
mam takie pytanko, przepalił mi się kolektor wydechowy (NIVA 1,7 MPI z 2004 roku) - wygląda na wykonany z blachy (jakby ocynkowanej).
Raz był już spawany ale znowu przepuszcza i warsztat twierdzi, że szkoda na to czasu i pieniedzy.
W necie znalazłem taki kolektor: Nr katalogowy : @ 21214-1008025-00 - żeliwny - montowany zamiast rurkowego (wg. strony jacars.pl)
Czy można go zamiennie stosować zamiast tego blaszanego??
pozdrawiam
Gasti
mam takie pytanko, przepalił mi się kolektor wydechowy (NIVA 1,7 MPI z 2004 roku) - wygląda na wykonany z blachy (jakby ocynkowanej).
Raz był już spawany ale znowu przepuszcza i warsztat twierdzi, że szkoda na to czasu i pieniedzy.
W necie znalazłem taki kolektor: Nr katalogowy : @ 21214-1008025-00 - żeliwny - montowany zamiast rurkowego (wg. strony jacars.pl)
Czy można go zamiennie stosować zamiast tego blaszanego??
pozdrawiam
Gasti
był UAZ 31512/1985r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał
Gasti masz na myśli tzw."dwururke",bo kolektor jest żeliwny (przynajmniej w mojej) a dwururka jest obudowana blachą.Mi narazie spod tej blachy wysypuje sie chyba azbest ale narazie jest szczelnie to nic nie ruszam.Powiem Ci tak;Jacars to pewna firma i facet wie co sprzedaje.Nie ma takich pomyłek jak inni sprzedawcy co jeszcze niedawno twierdzili,że rozrząd w 1.7 jednopunkcie jest taki sam jak w 1.7 wielopunkcie.Różnica niewielka ale jest.Ja to rozumiem bo nie można wiedziec wszystkiego.
--------------------Janusz73 pisze:Gasti masz na myśli tzw."dwururke",bo kolektor jest żeliwny (przynajmniej w mojej) a dwururka jest obudowana blachą.Mi narazie spod tej blachy wysypuje sie chyba azbest ale narazie jest szczelnie to nic nie ruszam.Powiem Ci tak;Jacars to pewna firma i facet wie co sprzedaje.Nie ma takich pomyłek jak inni sprzedawcy co jeszcze niedawno twierdzili,że rozrząd w 1.7 jednopunkcie jest taki sam jak w 1.7 wielopunkcie.Różnica niewielka ale jest.Ja to rozumiem bo nie można wiedziec wszystkiego.
Żeby mówić o tym samym:
dwururka lub "portki" są do tego przykręcone, ale to jest na pewno kolektor wydechowy - 4 rury schodzące się w dwie i dalej przy pomocy tych "portek" idzie w dół do rury i tłumika. U mnie ten dolny kolektor jest blaszany lub pokryty taką blachą. Stąd moje pytanie, bo na żadnej stronie nie spotkałem blaszanego kolektora wydechowego tylko te żeliwne. Silnik mam oznaczony jako 21214. Niby kod tego kolektora się zgadza, pytanie więc kupować i montować, czy nie??
pozdr.
Gasti
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
ma być 21214-1008025 z otworem pod sondę lambda.
zakładaj i jeździć.
zakładaj i jeździć.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
No z tym wychwalaniem Jacars-a to bym się wstrzymał. Facet nie zawsze wie co sprzedaje. Kupiłem u nich piastę i nie dość, że nie można było osadzić w niej tarczy hamulcowej /pierścień centrujący nie trzymał wymiarów/ to jeszcze otwory na szpilki kół były za małe o 0,5mm i trzeba było poprawiać fabrykę.Janusz73 pisze:Powiem Ci tak;Jacars to pewna firma i facet wie co sprzedaje.Nie ma takich pomyłek jak inni sprzedawcy...
Niva `88 1.6 zagazowana
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
cerber67 pisze:No z tym wychwalaniem Jacars-a to bym się wstrzymał. Facet nie zawsze wie co sprzedaje. Kupiłem u nich piastę i nie dość, że nie można było osadzić w niej tarczy hamulcowej /pierścień centrujący nie trzymał wymiarów/ to jeszcze otwory na szpilki kół były za małe o 0,5mm i trzeba było poprawiać fabrykę.Janusz73 pisze:Powiem Ci tak;Jacars to pewna firma i facet wie co sprzedaje.Nie ma takich pomyłek jak inni sprzedawcy...
to już wina rzemiosła co to robiło. Trudno aby sprzedawca robił swoją kontrolę jakości, ale z drugiej strony jeśłi takie elementy sprzedaje to nie jest to pozytywny wskaźnik.
Czyli Gasti dobrze piszesz-kolektor to jest ta część przykręcona do głowicy i z czterech rur robia się dwie.On jest żeliwny tylko osłoniety blachami.Albo było uderzenie i on pękł (a żeliwo ciężko się spawa-trzeba umiec) albo uszczelke wydmuchało miedzy nim,a głowicą.Wymiana tej uszczelki i kolektora naprawde wymaga cierpliwości bo dostep jest ciężki,nie wiem czy nawet nie trzeba odkręcać kolektora ssącego bo chyba to jest jedna uszczelka-mam na mysli 1.7MPi.Nie podważam wiedzy Kb-autostyle,bo jego wiedza jest ogromna ale w 1.7MPi sondy w kolektor wydechowy nie zmieścisz,bo tam naprawde nie ma miejsca.Sonda jest dopiero przed samym katalizatorem koło skrzyni biegów juz w samej rurze wydechowej.
--------------------------------------Janusz73 pisze:Czyli Gasti dobrze piszesz-kolektor to jest ta część przykręcona do głowicy i z czterech rur robia się dwie.On jest żeliwny tylko osłoniety blachami.Albo było uderzenie i on pękł (a żeliwo ciężko się spawa-trzeba umiec) albo uszczelke wydmuchało miedzy nim,a głowicą.Wymiana tej uszczelki i kolektora naprawde wymaga cierpliwości bo dostep jest ciężki,nie wiem czy nawet nie trzeba odkręcać kolektora ssącego bo chyba to jest jedna uszczelka-mam na mysli 1.7MPi.Nie podważam wiedzy Kb-autostyle,bo jego wiedza jest ogromna ale w 1.7MPi sondy w kolektor wydechowy nie zmieścisz,bo tam naprawde nie ma miejsca.Sonda jest dopiero przed samym katalizatorem koło skrzyni biegów juz w samej rurze wydechowej.
Zgadza się - sondy są dwie - jedna tuż przed katalizatorem druga zaraz za. Wymieniałem - pamiętam

Dzięki za pomoc i informacje.
pozdrawiam
Gasti
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
Janusz 73, masz rację, czujnik tlenu jest najprawdopodobnie za portkami (bo w nivie przesunięto go w tamto miejsce) i jest to czujnik jak mi pamięć podpowiada z lady Samary
czyli 2108-jakieś cyferki.
Ja mam na myśli tylko dziurkę w kolektorze, zależnie co mamy po cyfrach 2121xxx- może stać tutaj czujnik tlenu (sonda lambda). Foto niżej.
http://omskautoshop.ru/parts_vaz/2107/a403.gif

Ja mam na myśli tylko dziurkę w kolektorze, zależnie co mamy po cyfrach 2121xxx- może stać tutaj czujnik tlenu (sonda lambda). Foto niżej.
http://omskautoshop.ru/parts_vaz/2107/a403.gif

Dostalem juz odpowiedz ze kod koloru auta znajduje sie na tabliczce znamionowej
Tylko gdzie jest ta tabliczka do jasnej...
Lada rok 2004 1.7i
Pozdrawiam
Ps na drzwiach nie ma :0

Tylko gdzie jest ta tabliczka do jasnej...

Pozdrawiam
Ps na drzwiach nie ma :0
Sprawdź pod maską. Między akumulatorem a wlotem powietrza.
Niva 1.7i '96
Jest coś
takie znalazłem tam informacje
VAZ
e
XTA21214041745604
1610kg
3100kg
1-800kg
2-870kg
N for spares L660025
version S20 130
Engine 21214
Jest tu gdzieś kolor?

takie znalazłem tam informacje
VAZ
e
XTA21214041745604
1610kg
3100kg
1-800kg
2-870kg
N for spares L660025
version S20 130
Engine 21214
Jest tu gdzieś kolor?
kurczaki gdziez na angielkim forum znalazlem info ze ruscy kolor naklejali obok tabliczki na naklejce ktora prawdopodobnie odpadła
moja nivka wyglada mniej wiecej tak http://3.bp.blogspot.com/-IDmoxxwRKJA/T ... 57E_27.JPG
gdzieś znalazłem ze to kolor 377 dark green?
HELP :O musze dobrac kolor
moja nivka wyglada mniej wiecej tak http://3.bp.blogspot.com/-IDmoxxwRKJA/T ... 57E_27.JPG
gdzieś znalazłem ze to kolor 377 dark green?
HELP :O musze dobrac kolor
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
kolory wykorzystywane przez rosyjskich producentów:
http://colorscheme.ru/car-color-paint.html
zaraz spróbuję Ci wyklikać Twój kolor.
http://colorscheme.ru/car-color-paint.html
zaraz spróbuję Ci wyklikać Twój kolor.
Ja kiedyś zamawiałem zgodnie z tym co mam na tabliczce (dobrze że pojemności mniej więcej lakieru do paznokci) i niestety różnicę widać gołym okiem.M4lyyy pisze:HELP :O musze dobrac kolor
Najlepiej podjedź do jakiejś mieszalni i niech ci dobiorą wg faktycznego koloru.
Niva 1.7i '96