Zaczynamy od czegoś takiego:

1. Pobrać
2. Wydrukować na samoprzylepnym papierze na laserowej drukarce
3. Rozebrać obrotomierz i przykleić.
Dalsze kroki z czasem

Moderator: Albert_N
Na kole zamachowym montowany jest czujnik, zobacz czy masz otwór na skrzyni, czujnik za 40zł można kupować i masz zabawkę do zliczania obrotów. W temacie 30 stronicowym o dieslu jest to na bank.Mam taki zamiar albo podłączyć to pod mityczne "W". Jeśli go nie będzie w alternatorze - dorobić. Jeśli polegnę, to czujnik Halla. W każdym razie zdjęcia zrobię, opis dopiszę i temat będę w miarę postepów kontynuował.
Romek takowy czujnik posiadam, piec niedługo ląduje w budzie, więc obaczymy. Twoje rozwiązanie jest jak najbardziej pro, mnie się podoba, ale jeszcze obaczę jak u mnie będzie ogarnięte.Wojtek, nie chcę się wdawać w przepychanki. Za linka dziękuję, ale to są właśnie te "niedomówienia". Impulsy z czujnika Halla, aby były odbierane przez obrotomierz ładowski, halltotron musi mieć równolegle podłączoną indukcyjność (min. kilkadziesiąt mH - wiem bo własnoręcznie sprawdzałem z SS413A). Nie wiem, może w obudówce czujnika tego z linku ta indukcyjność już siedzi i można podpiąć to bezpośrednio pod obrotomierz, a może nie siedzi i wówczas zainteresowany narobi się i zdrzaźni proponowanym rozwiązaniem. Mam taką prośbę, jeżeli ktoś ma uruchomiony w Nivie dieslu obrotomierz na czujniku Halla, niechaj bedzie łaskaw zrobić podobny komiks do mojego i będzie komplet dla następnych.
Pozdrowienia
Romek
Ilość postów ma się nijak do wiedzy forumowicza.jarekstryszawa pisze:Nieźle jak na nowego
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość