Niva zdechła na amen Pomocy!
Moderator: Albert_N
Niva zdechła na amen Pomocy!
Koledzy może ktoś pomoże . Otóż wczoraj w trasie niva zgasła nagle (1.6 benzyna + gaz) Na hol nie zagadała, probowałem też palić ją na benzynie i na gazie -Nic. U mechanika sprawdzilismy świece, kompresje, przewody, aparat zaplonowy - jest iskra idealna i......Nic dalej nie pali. Wlalismy paliwa do gaznika i....Nic. Nawet raz nie przekreciła. Gaz podaje paliwo nawet laliśmy strzykawką na tłoki i......nic. Już mi się pomysły skończyły kolega twierdzi że może aparat zapłonowy nie pdaje iskry pod ciśnieniem, ale nie bardzo mi sie chce wierzyć. Ma ktoś z Szanownych kolegów jakiś pomysł? Jak ją ugryźć?
Re: Niva zdechła na amen Pomocy!
Widziałeś co się na wschodzie dzieje?
Niva przyłączyła się do protestujących po prostu.
Niva przyłączyła się do protestujących po prostu.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Może być. Ale czemu miała u mnie protestować? Dbałem o nią, chuchałem i głaskałem .
Spróbuj wtrysnąć plaka w gardziele w trakcie rozruchu przy naciśniętym pedale gazu tylko z czuciem.
Czy pod ciśnieniem jest iskra, sprawdzisz dotykając do końcówek prądowych wkręconych normalnie świec (fajki zdjęte z nich) kolejno inną sprawną świecą włożoną w fajkę.Przeskok iskry świadczy,że na tej zamontowanej iskra pod ciśnieniem też była.Wyjątek,gdy ta zamontowana ma przebicie.
Nie wiem,czy ten mętny opis zrozumiałeś,ale z plakiem,czy samostartem jakby co to delikatnie,żeby korbowodów po podwórku nie zbierać.
No i dzień dobry

Czy pod ciśnieniem jest iskra, sprawdzisz dotykając do końcówek prądowych wkręconych normalnie świec (fajki zdjęte z nich) kolejno inną sprawną świecą włożoną w fajkę.Przeskok iskry świadczy,że na tej zamontowanej iskra pod ciśnieniem też była.Wyjątek,gdy ta zamontowana ma przebicie.
Nie wiem,czy ten mętny opis zrozumiałeś,ale z plakiem,czy samostartem jakby co to delikatnie,żeby korbowodów po podwórku nie zbierać.

No i dzień dobry

Rozrząd sprawdź.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
Witam
Raczej od tego powinienem zacząć. Jesli chodzi o plak...probowaliśmy i....nic

Raczej od tego powinienem zacząć. Jesli chodzi o plak...probowaliśmy i....nic
Jak sprawdzic ustawienie tegi rozrządu? Troche dziwne żeby przeskoczył sam podczas zwykłej jazdy. Ona zgasła samoczynnie na zwykłej polnej drodze.
Najlepsze jest to że ona stoi w warsztacie a mechanik rozkłada ręce
Well... To niech rozłoży nogi. Musi widocznie zmienić zawód 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Rozrząd sprawdzi. Jeszcze jakies pomysły? Jak dla mnie to mało prawdopodobne żeby rozrząd sam z siebie przeskoczył, podczas zwykłej jazdy
Osobiście świadkiem byłem samoczynnego zerwania się paska rozrządu w aucie pracującym na biegu jałowym, podczas gdy my radośnie prowadziliśmy obok dysputę.
Auto to nie człowiek - łatwo się diagnozuje.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Napisał Ci,że do warsztatu jedź.
Ale że łańcuch rozrządu w misce już nie leży,to pewność macie?
bo mi kiedyś podczas jazdy tam wpadł i za groma nie zapalał.
Ale że łańcuch rozrządu w misce już nie leży,to pewność macie?
bo mi kiedyś podczas jazdy tam wpadł i za groma nie zapalał.

Ostatnio zmieniony czw lut 20, 2014 10:16 pm przez dandan, łącznie zmieniany 1 raz.
Może masz racje, a na dodatek to przecież auto made in CCCP. Wiec wszystko jest możliwe
Trochę tu żartujemy,ale baz jaj,chyba masz sprawdzone,czy zawory i zapłon chodzą we właściwym rytmie 

No właśnie posprawdzane i wszystko oki 

Ja bym jeszcze sprawdził wydech, czy kartofla ni ma

Sprawdzony. Nie ma 

No to Janek Kos szmatą wydech zatkał. 

2Kółka,piszemy razem czy jak 

ernil pisze:Osobiście świadkiem byłem samoczynnego zerwania się paska rozrządu w aucie pracującym na biegu jałowym, podczas gdy my radośnie prowadziliśmy obok dysputę.

w sensie auto pyrkalo sobie na wolnych obrotach i nagle zgaslo ..
podczas gdy dysputowalismy na rozne tematy ...
zostalo sholowane na warsztat i okazało sie ze wlasnie zerwal sie łancuch
w rozrządzie , szlak tez trawil jego napinacz - i to w ładzie zeby bylo smieszniej

wiec pomimo legendarności że łancuchy są okej na 95% walniety rozrząd

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Ani Kos ani Szczygieł ani żadna inna franca wydechu nie zaszlichciła 

Jutro lookne ten rozrząd. I dam znać co i jak.