Próbował ktoś seryjną Nivą wjechać w taką wodę? Osobiście jakoś nie wyobrażam sobie...

Moderator: Albert_N
a widziałeś destylowaną wodę w rzece czy w stawie? bo ja już sporo w życiu widziałem, ale wody prądu nieprzewodzącej to jeszcze nie .... choć jest to teoretycznie możliwedamian8907 pisze:Słyszałem teorie ze CZYSTA woda nie szkodzi dla alternatora jaka prawda w tym to nie wiem. Alternatory nivy mają przeciez zabezpieczenie przed zalaniem z tyłu. Nie wiem dokładnie jak to jest zrobione bo mam altek od samary chyba.
Chodzi o śmigło i możliwość jego połamania, nie silniczek.damian8907 pisze:Jak to dobrze że w mojej wentylator jest na pasku
Alternator ma z tyłu taką przykręconą metalową osłonę z króćcem - średnica coś koło 50mm i na niego mam nałożoną rurę.górni$ pisze:Na cały tył alternatora naciągnięty taki gruby wąż/rura?
O wentylatorach jasna sprawa, ale warta przypominania
Zależy jak długo chcesz jechać, czy chcesz stać w wodzie, no i od pory rokugórni$ pisze:...
BTW, jak się mają mosty a właściwie ich odpowietrzniki do 65cm głębokości wody?
No i to jest właśnie podstawowy problem z Nivą... Teoretycznie jest super, a realnie kupa...górni$ pisze:Dwie dość spore kałuże dość bojowo pokonałem kilka razy. Na początku standardowo, kontrolka ładowania nieco się żarzyła, a potem zaczął szaleć obrotomierz, światła coś słabo świeciły, radio się wyłączyło... Na akumulatorze 9,5VAle silnik pracował.
Wczoraj ściągnąłem auto na drugim akumulatorze do domu, dziś altek na zewnątrz i będziemy patrzeć co tam się stało.
Co by nie było, kałuża nie miała książkowych 65cm, a ładowanie i tak zginęło.
Założyć japoński alternatorgórni$ pisze:To co zrobić, żeby jakoś osłonić ten biedny alternator?
Gdzieś u ruskich widziałem zestaw do przeniesienia alternatora w górę. Ćwiczył ktoś taki zabieg?
górni$ pisze:To co zrobić, żeby jakoś osłonić ten biedny alternator?
Gdzieś u ruskich widziałem zestaw do przeniesienia alternatora w górę. Ćwiczył ktoś taki zabieg?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość