Witam -jestem tu nowy

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
michalxl600

Re: Witam -jestem tu nowy

Post autor: michalxl600 » pn lis 24, 2014 12:05 am

dalekosiężne plany :)21
Witaj i wytrwaości z Niviastą.
kobiety też mają prawo programować.Dlatego kupujemy im pralki :)21

Awatar użytkownika
michalxl600

Post autor: michalxl600 » pn lis 24, 2014 12:07 am

zayad pisze:Witam wszystkich Forumowiczów,

...................................... Przesiadłem się z Jeepa Cherokee XJ i już widzę ile kasy mi zostanie z tej zmiany.

Niebawem wrzucę kilka fotek.
mój dziadek powiadał:
"kto liczy naprzód ten liczy 2 razy " :)21

Się masz!
kobiety też mają prawo programować.Dlatego kupujemy im pralki :)21

Awatar użytkownika
zayad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zayad » pt lis 28, 2014 11:18 am

michalxl600 pisze:
zayad pisze:Witam wszystkich Forumowiczów,

...................................... Przesiadłem się z Jeepa Cherokee XJ i już widzę ile kasy mi zostanie z tej zmiany.

Niebawem wrzucę kilka fotek.
mój dziadek powiadał:
"kto liczy naprzód ten liczy 2 razy " :)21

Się masz!
Na szczęście to już druga Niva w mojej historii, więc wiem, czego się spodziewać. Na chwilę obecną jest lepiej niż zakładałem, ale ten stan może się szybko zmienić...
Niva '97 moro bez gazu

Awatar użytkownika
Darioosh87
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darioosh87 » sob lis 29, 2014 7:05 pm

Witam.
Mam na imię Darek. Po przeglądaniu od dłuższego czasu forum pochwale się swoją ladacznicą :) Nivka 1.7 SPI, 96r. Nabyłem ją pół roku temu od znajomego, który włożył w nią nie lada wysiłku. Jest to moje pierwsze auto 4x4, na codzień jeżdzę Toyotą Avensis a Łada służy za auto na wypady weekendowe w teren. Jak to z ładami bywa (miałem styczność kiedyś z 2103 i 2105) parę rzeczy wypada poprawić ale to kwestia czasu i pogody. Póki co cieszę się zimą :) Pozdrawiam

Obrazek

Dla ciekawskich filmik z remontu Nivki w wykonaniu poprzedniego właścieciela

https://www.youtube.com/watch?v=_NJ4J6kLg0U

Awatar użytkownika
zayad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zayad » pn gru 01, 2014 9:13 am

Darioosh87 pisze:Witam.
Mam na imię Darek. Po przeglądaniu od dłuższego czasu forum pochwale się swoją ladacznicą :) Nivka 1.7 SPI, 96r. Nabyłem ją pół roku temu od znajomego, który włożył w nią nie lada wysiłku. Jest to moje pierwsze auto 4x4, na codzień jeżdzę Toyotą Avensis a Łada służy za auto na wypady weekendowe w teren. Jak to z ładami bywa (miałem styczność kiedyś z 2103 i 2105) parę rzeczy wypada poprawić ale to kwestia czasu i pogody. Póki co cieszę się zimą :) Pozdrawiam

Obrazek

Dla ciekawskich filmik z remontu Nivki w wykonaniu poprzedniego właścieciela

https://www.youtube.com/watch?v=_NJ4J6kLg0U
Remont robi wrażenie. Powodzenia w użytkowaniu Nivy :wink:
Niva '97 moro bez gazu

dandan

Post autor: dandan » pn gru 01, 2014 8:52 pm

Komplet wtrysków do Avensisa d4d w cenie niezłej Nivy. :)21
Witaj. :)2

Awatar użytkownika
Darioosh87
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darioosh87 » wt gru 02, 2014 8:26 am

dandan pisze:Komplet wtrysków do Avensisa d4d w cenie niezłej Nivy. :)21
Witaj. :)2

W mojej siedzi jeszcze TD, także tragedii z cenami nie ma ;)

Janusz73

Post autor: Janusz73 » wt gru 02, 2014 4:11 pm

Darioosh87 wole Nive niż Toyote Avensis z fabrycznie wadliwym silnikiem D4D.W nich konstruktor "przeskoczył" kompresje która wypala dziury w tłokach.I nie wszystkie silniki wymieniono w ramach wady fabrycznej.

Awatar użytkownika
Darioosh87
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darioosh87 » wt gru 02, 2014 7:27 pm

Janusz73 pisze:Darioosh87 wole Nive niż Toyote Avensis z fabrycznie wadliwym silnikiem D4D.W nich konstruktor "przeskoczył" kompresje która wypala dziury w tłokach.I nie wszystkie silniki wymieniono w ramach wady fabrycznej.
Jeżdżę 2.0 TD 2C-TE (nie D4D) - nie na common railu, z turbiną ze stałą geometrią i bez dwumasy. Co do D4D pierwsze słyszę taki problem. Ale zdaje się to nie forum Avensis :)

Ja jednak wole w tygodniu poruszać się toyką ;)

MarekŻ

Post autor: MarekŻ » czw gru 04, 2014 4:17 am

Darioosh87 po tym kapitalnym remoncie to ta niva chyba z 20 tyś. powinna kosztować. No i buda jest wsparta solidną "ramą" :) Niech ci służy ladacznica jak najlepiej.
Ostatnio zmieniony pn gru 08, 2014 7:57 am przez MarekŻ, łącznie zmieniany 1 raz.
Z optymizmu się wyleczyłem, z głupoty jeszcze nie więc jadę dalej i szukam tej właściwej ... drogi.

tirek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tirek » czw gru 04, 2014 12:03 pm

Witam!
Na forum jestem już jakiś czas, ale dotychczas tylko czytałem i remontowałem swoją ładę.
Teraz gdy jest na chodzie wypada się przywitać. :D

Awatar użytkownika
zayad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zayad » sob gru 06, 2014 10:38 pm

tirek pisze:Witam!
Na forum jestem już jakiś czas, ale dotychczas tylko czytałem i remontowałem swoją ładę.
Teraz gdy jest na chodzie wypada się przywitać. :D
Siemanko. Pokaż na forum jak Nivka wygląda po remoncie i daj info z jakich rejonów Jesteś. Ewentualnie uzupełnij profil :)2
Niva '97 moro bez gazu

dragon883
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dragon883 » ndz gru 07, 2014 12:10 am

Witam wszystkich.
Na imię mam Marcin a pełnoprawnym forumowiczem staję się dzięki/przez Ładę Nivę, którą kupiłem jakieś trzy tygodnie temu.
Do tej pory używałem quada, ale ze względu na chorobę zwaną PESEL, pora było zacząć chronić głowę (przed zimnem i wiatrem :D ), ale i kolana też domagały się większej troski.
Padło więc na Nivę, bo spełnia ona (prawie) wszystkie wymagania... :lol:

Moje "wykorbienie" spowodowało, że po Nivę pojechałem do Monachium robiąc po prostu import pojazdu... Wszyscy się dziwili... nawet ci w Niemczech...
Urodziła się w 2009 roku, jest prawie full wypas - ma wspomaganie :roll: i fabryczny immobiliser... :roll:
Z tego co się tam dowiedziałem, dobrze gotowała więc bita nie była... :lol: a jeździła nią kobieta. Ma parę mankamentów blacharskich, ale Łada bez mankamentów to już jakieś podejrzane...

Witajcie...

Awatar użytkownika
zayad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zayad » ndz gru 07, 2014 6:49 pm

dragon883 pisze:Witam wszystkich.
Na imię mam Marcin a pełnoprawnym forumowiczem staję się dzięki/przez Ładę Nivę, którą kupiłem jakieś trzy tygodnie temu.
Do tej pory używałem quada, ale ze względu na chorobę zwaną PESEL, pora było zacząć chronić głowę (przed zimnem i wiatrem :D ), ale i kolana też domagały się większej troski.

Moje "wykorbienie" spowodowało, że po Nivę pojechałem do Monachium robiąc po prostu import pojazdu... Wszyscy się dziwili... nawet ci w Niemczech...
Urodziła się w 2009 roku, jest prawie full wypas - ma wspomaganie :roll: i fabryczny immobiliser... :roll:
Z tego co się tam dowiedziałem, dobrze gotowała więc bita nie była... :lol: a jeździła nią kobieta. Ma parę mankamentów blacharskich, ale Łada bez mankamentów to już jakieś podejrzane...

Witajcie...
Hej. To Niva mocno "na bogato". Wrzuć foty to popatrzymy :D
Niva '97 moro bez gazu

Myszazch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Myszazch » śr gru 17, 2014 1:34 am

Awatar użytkownika
lanaczko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lanaczko » pt gru 19, 2014 10:11 pm

Witam wszystkich!
Jeszcze nie mam swojej Nivy, ale aktywnie rozglądam się za taką.
Po przejażdżce z kolegą z pracy jego francuzką zakochałem się od pierwszych metrów.
Auto jest niesamowite.
Pozdrawiam!
Niva 2000r., 1.7SPI, bez LPG

Awatar użytkownika
bartekns
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: bartekns » wt gru 23, 2014 9:09 pm

Witam kolejny raz, już wcześniej się przywitałem, teraz podaję link do mojego bloga o mojej Nivce ;-)

http://niva1999.blogspot.com/

dragon883
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dragon883 » ndz sty 04, 2015 11:51 pm

zayad pisze:
dragon883 pisze:Witam wszystkich.

Witajcie...
Hej. To Niva mocno "na bogato". Wrzuć foty to popatrzymy :D
Już za chwileczkę, już za momencik będą się zdjęcia z nami tu kręcić... :D Łada przechodzi doposażenie w światła :lol: tudzież inne pługi. :evil:

piosza86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piosza86 » pn sty 05, 2015 7:10 pm

Cześć,

Właśnie przymierzam się do zakupu samochodu z napędem 4x4. Głównie do lasu, ale też po okolicy czy do sklepu. A ze mam słabość do aut z duszą (szczególnie tą sowiecko peerelowska) to wybór padł na Nivkę, najlepiej z tyłem sprzed liftingu, czyli chyba do rocznika 93 (?). Więc jak ktoś ma cyne na temat jakiegoś zadbanego okazu to dawać znać ;-)

Pozdrawiam

Brodaty Hubi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Brodaty Hubi » pn sty 26, 2015 1:06 pm

Cześć wszystkim :D
Nivy co prawda nie mam, a na co dzień jeżdżę Fiestą, ale od lat mam niewytłumaczalny pociąg do terenówek.
Kiedyś vitara, ale od długiego czasu podobają mi się Nivy. Pewnie brzmi to naiwnie, ale to przez brak możliwości starcia się z Nivą w bezpośrednim kontakcie.
Noszę się z zamiarem zmiany auta w tym roku, a Wasze forum prawdopodobnie wpłynie na wybór modelu, w jakimś stopniu ;)
Albo się przekonam jeszcze bardziej do Nivy, albo całkiem zniechęcę :lol:

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » pn sty 26, 2015 7:40 pm

Cześć Brodaty Hubi
Ja też od dawna myślałem o terenówce ale zawsze o czymś w stylu UAZ 452, w końcu stwierdziłem, że niva będzie dla mnie bardziej odpowiednia niż coś z UAZów - tańsza niż inne upatrzone i trochę bliżej jej do cywilnego samochodu więc bardziej wszechstronna. Od niedawna jestem jej posiadaczem - jak na razie zadowolonym - tzn dostałem to czego się spodziewałem :) Już raz uziemiła mnie na 200km wyprawie - pękła łapa sprzęgła więc przy okazji wymieniłem skrzynię (bo pojechałem sobie bez sprzęgła do mechanika) i sprzęgło i inne drobiazgi (na wszelki wypadek) :P
Jeździłem już też po błotach i górkach i nawet przez chwilę się nie zakopała ani nie zabrakło jej przełożenia.
Jest taka jak wszyscy tu piszą, więc nie miałem negatywnych ani pozytywnych zaskoczeń ;)

Jedną radę mogę dać - wg mnie nadaje się na drugi samochód ale nie na jedyny.
niva challenge accepted

Brodaty Hubi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Brodaty Hubi » pn sty 26, 2015 8:58 pm

O!
Pierwsza taka opinia od posiadacza Nivy :roll: Wcześniej teoretyzowali mi tak znajomi bez Nivek.
Póki co nie pękam :)

Awatar użytkownika
szataniszcze

Post autor: szataniszcze » wt sty 27, 2015 9:28 am

tak, tak potwierdzam ;)
na dodatkowe auto tak, na jedeyne raczej nie ;)
co też zależy gdzie mieszkasz i w jaką masz prace ;) Ja robiąc dziennie 70 km przez zakorkowaną warszawe stwierdzam że nivka strasznie sie meczy w korku...
Ona potrzebuje ruchu, błota.. :)21 :)21 :)21
Jak bym pracował jako drwal.. no to ideolo :)21 :)21
Obrazek
sam, sam , sam idziesz! sam, sam!

Brodaty Hubi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Brodaty Hubi » wt sty 27, 2015 12:40 pm

Cześć ;)
Do pracy i tak jeżdżę przede wszystkim autobusem. Autem jeżdżę już głównie w weekendy z racji dystansu.
Szczęśliwie Inowrocław nie korkuje się jak Wawa (widziałem, jeździłem, stałem, przetrwałem ;) ).
Chciałbym mieć auto, którym będę mógł wybrać się razem z dziewczyną na weekendową wyprawę (nawet tylko po szutrach), w wakacje objechać Polskę (na Gibraltar itp. ostatnio za duży ruch z naszego kraju XD ). Przydałaby się też możliwość wyjechania stamtąd, gdzie inni nie wjadą ;)
Czy Waszym zdaniem Niva nie jest autem, które da się przystosować do jazdy na co dzień?
Fakt, że oglądając "kup i zrób" zwątpiłem na chwilę w to czy nadal ją chcę, ale to było dawno ;)

Awatar użytkownika
szataniszcze

Post autor: szataniszcze » wt sty 27, 2015 1:00 pm

ooo widze że kombinujesz tak jak ja ;) U mnie to auto tez jest z założenia wycieczkowe ;)
skrót na boku to Siemiejno Bojowej Turystycznojej Transporter, czyli rodzinno-bojowy wóz wycieczkowy :)21
ja swoją kupiłem 3 lata temu i od tamtej pory dopiero tydzień temu padła mi sonda i czujnik przepustnicy, a tak bezawaryjnie po najróżniejszych klimatach w całej polsce ;) :)21
W zaeszłym roku zrobiłem z żonką pętlę Warszawa-Grudziądz- okolice łeby- Giżycko-Ruciane-Warszawa :) Najbezpieczniejsza/najekonomiczniejsza prędkość 90 nie powala, ale w końcu to wóz wycieczkowy, a nie wyścigowy :)21 :)21 :)21
I tak:
-dorsz na masce na jednej z wydm nad morzem :)21
Obrazek
-gdzies tam na górce na mazurach
Obrazek
- foto relacja ze ślubu kumpla
Obrazek
- grzybobranie
Obrazek
- spotkanie z kolegami :)21 :)21
Obrazek
-polowanie