Wkrótce mam zamiar zakupić Nivkę, budżet jaki chcę przeznaczyć to myślę tak do 10k, może ciut więcej jeśli stan będzie dobry - zależy mi głównie na braku zgnilizny, oprócz tego będę dysponował "pakietem startowym" na jakieś drobne poprawki, konserwacje; liczę żeby się wraz z różnymi opłatami, haraczami itp, zmieścić w ~15k
Zdecydowałem się na ten samochód ponieważ:
1. Nie będę jeździł po nie wiadomo jakich wertepach, głównie wypady na ryby, różne wycieczki, trochę zwiedzania itp.
2. Ogarniam mechanikę co najmniej na solidnym poziomie podstawowym, więc drobnych usterek się nie boję.
3. Ogarniam elektronikę na wysokim poziomie oraz dysponuję jaką taką wiedzą o elektronice w samochodach, więc usterek elektroniki w nowszych wersjach też się nie boję.
4. Łatwo dostępne i dość tanie części.
5. Podoba mi się ruski klimat samochodu.
Dodam że będzie to mój pierwszy samochód i jego główny cel to będą właśnie różne wycieczki, po mieście i w dłuższe trasy nie będę śmigał, a jeśli już to raczej okazjonalnie, dlatego myślę też nad zassaniem Nivki z silnikiem, który nie widział gazu, chyba że ktoś mnie przekona, że gaz nie taki straszny, ale tak czy siak butla z tyłu pod klapą raczej odpada bo zabiera miejsce.
Żeby dalej nie przynudzać to powiem tak: jestem z województwa Łódzkiego, konkretnie z Brzezin i szukam kogoś, kto za rozsądną opłatą pomoże mi w oględzinach samochodu i ewentualnie podjęciu decyzji o zakupie, poczytałem sporo w necie ale mam tylko wiedzę teoretyczną więc pewnie pierwszy z brzegu sprzedający wcisnąłby mi złom na kołach.
Do zakupu będę przymierzał się myślę najwcześniej jakoś za miesiąc (koniec lipca), lub trochę później, zależy jak mi się uda załatwić wolne - liczę jednak na to, że najpóźniej w sierpniu.