Pomoc w zakupie - woj. Łódzkie

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Adventurer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pomoc w zakupie - woj. Łódzkie

Post autor: Adventurer » sob cze 13, 2015 8:58 am

Czołem, jestem świeżakiem :D

Wkrótce mam zamiar zakupić Nivkę, budżet jaki chcę przeznaczyć to myślę tak do 10k, może ciut więcej jeśli stan będzie dobry - zależy mi głównie na braku zgnilizny, oprócz tego będę dysponował "pakietem startowym" na jakieś drobne poprawki, konserwacje; liczę żeby się wraz z różnymi opłatami, haraczami itp, zmieścić w ~15k

Zdecydowałem się na ten samochód ponieważ:
1. Nie będę jeździł po nie wiadomo jakich wertepach, głównie wypady na ryby, różne wycieczki, trochę zwiedzania itp.
2. Ogarniam mechanikę co najmniej na solidnym poziomie podstawowym, więc drobnych usterek się nie boję.
3. Ogarniam elektronikę na wysokim poziomie oraz dysponuję jaką taką wiedzą o elektronice w samochodach, więc usterek elektroniki w nowszych wersjach też się nie boję.
4. Łatwo dostępne i dość tanie części.
5. Podoba mi się ruski klimat samochodu.

Dodam że będzie to mój pierwszy samochód i jego główny cel to będą właśnie różne wycieczki, po mieście i w dłuższe trasy nie będę śmigał, a jeśli już to raczej okazjonalnie, dlatego myślę też nad zassaniem Nivki z silnikiem, który nie widział gazu, chyba że ktoś mnie przekona, że gaz nie taki straszny, ale tak czy siak butla z tyłu pod klapą raczej odpada bo zabiera miejsce.

Żeby dalej nie przynudzać to powiem tak: jestem z województwa Łódzkiego, konkretnie z Brzezin i szukam kogoś, kto za rozsądną opłatą pomoże mi w oględzinach samochodu i ewentualnie podjęciu decyzji o zakupie, poczytałem sporo w necie ale mam tylko wiedzę teoretyczną więc pewnie pierwszy z brzegu sprzedający wcisnąłby mi złom na kołach.

Do zakupu będę przymierzał się myślę najwcześniej jakoś za miesiąc (koniec lipca), lub trochę później, zależy jak mi się uda załatwić wolne - liczę jednak na to, że najpóźniej w sierpniu.

Gringo777
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Pomoc w zakupie - woj. Łódzkie

Post autor: Gringo777 » pt cze 26, 2015 5:00 am

Witaj Kolego!
Ubiegłeś mnie ,bo chciałem podobny temat założyć,nawet podobne powody zakupu Nivy mną kierują .13 czerwca założyłeś temat i nic,cisza kompletna,nie wróży to nic dobrego,ale spokojnie trzeba chyba jeszcze trochę poczekać.Ja do oglądania auta biorę Kolegę mechanika samochodowego,ale problem jest w tym ,że akurat o Nivie ,to ma blade dość pojęcie,a bym wolał kogoś ,kto jest użytkownikiem i obeznany z różnymi zgryzotami i udrękami !! :)16 tego właśnie modelu.Problem ze znalezieniem kogoś do zakupu auta może być też taki,że trzeba go znaleźć jak najbliżej swojego miejsca zamieszkania,żeby taki wspólny wyjazd miał jakiś sens.

piotr_wu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piotr_wu » pt cze 26, 2015 3:41 pm

Witam,
Od 2 miesięcy jestem posiadaczem Nivy i zgodzę się z przedmówcą - oglądanie jakiejkolwiek Łady daleko od miejsca zamieszkania jest kompletnie bez sensu. Ja miałem szczęście i skorzystałem z doświadczeń 3 kolegów, którzy wybierali się w trasy +150km w jedną stronę i cała trójka pewnie zastanowiłaby się, gdyby to było na miejscu.
Generalnie są dwie opcje przy działaniach przy zakupie:
- omawiany zakup blisko miejsca zamieszkania
- telefon do właściciela, szczera rozmowa, uzgodnienie ceny i jazda do celu już z lawetą i z mocnym postanowieniem kolejnych negocjacji na miejscu.
I to co powyżej niezależnie od tego, czy ma się budżet 3 tys. zł czy 15 tys.
Inaczej można przejechać pół Polski po "super auto" i wracać nim przez 36 godzin, bo trzeba było samochód porzucić gdzieś na stacji benzynowej w środku nocy, ponieważ półoś wyjechała z całym kołem i dalej tylko laweta... a potem się zapomniało, w jakiej miejscowości ta stacja była ;)

Mi się udało i trafiła się Niva w Łodzi, opcje jazdy powyżej 100 km odrzucałem już na etapie poszukiwań, więc wyboru za dużego nie było. Kupiłem egzemplarz z 2001 roku (silnik 1,7 na wielopunktowym wtrysku), w całkiem przyzwoitym stanie... a szukałem gaźnikowej. No cóż - wielkiego wyboru nie było, kolega posiadający Nivę od 2 lat powiedział, że nie jest zgniła (szczególnie interesował mnie stan pod spodem, na zewnątrz nie przywiązywałem uwagi), mechanicznie kilka rzeczy do małych poprawek, środek przyzwoity. Zatem kupiłem i jak do tej pory nie narzekam za bardzo.

Po co to wszystko piszę? Ponieważ w samym zakupie nie pomogę. Za cienki jestem w tym temacie, jednak mogę zainteresowanym pokazać co udało się ustrzelić za lekko ponad 4 tys. zł. Będzie przynajmniej jakiś punkt odniesienia. Na moje laickie oko te Nivy wystawiane w ogłoszeniach za 6-8 tys. prezentują się czasami dużo gorzej niż mój nabytek.

Jeżeli ktoś z Was ma chęć na takie pozorowane oględziny, to zapraszam do kontaktu na pw.

Jarcun07

Post autor: Jarcun07 » pt cze 26, 2015 7:26 pm

Czy jeżdziłeś kiedyś Nivą ? Miałem ich kilka tak z ciekawości ale jazda nimi nie należy do wygodnych. Tanie / tanie bo tandetne/części to nie wszystko. Mały bagażnik,ciasna w środku. Jeżeli chcesz to kup około 2007r /10tyśPLN/ dobrze zakonserwuj i będziesz śmigał. Osobiście zamieniłem na Terrano II 2.7 D też nie są drogie ale to całkiem inna jazda /7-osób,duży bagażnik,klima/.Pozdrawiam

Adventurer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Adventurer » sob cze 27, 2015 9:25 am

W Nivie to ja nawet jeszcze nie siedziałem, mam nadzieję że kierowca z 1,86 wzrostu się jako tako mieści ? :D

Mi na razie przestrzeń w samochodzie za zbytnio nie jest potrzebna. Jeśli z przodu wchodzą 2 osoby nie ściśnięte jak sardynki, a na tył da się wrzucić trochę klamotów, to już jest ok. Będzie kiedyś potrzebny większy samochód to może wtedy zmienię na inny.
Rozważałem też inne samochody, ale zakup czegokolwiek to ciężka sprawa jak się nie zna tematu i nie ma wśród znajomych nikogo rozeznanego, a tu przynajmniej technologia prosta jak budowa cepa i zawsze będę mógł trochę sam w nim podłubać.

canispl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: canispl » sob cze 27, 2015 3:28 pm

Mam 1,94m wzrostu i spokojnie się mieszczę, choć na styk. Miejsca z przodu jest wystarczająco dużo, z tyłu pasażerom jest niewygodnie, zwłaszcza tym wyższym. Przestrzeń ładunkowa dupy nie urywa, ale i nie jest zła, lepiej niż w zwykłym hatchbacku.

Grunt to kupić Nivę nie przeżartą rdzą, resztę da się zrobić małym kosztem. Generalnie wychodzi tak, że Nivka kupiona poniżej 10 tys. wymaga dołożenia kasy na start właśnie do ok. 10 tys. i wtedy śmiga. U mnie udało się nawet do tego podciągnąć lekki lift i wymianę zawieszenia, kupiłem 2004 rocznik za 7 tys. i dołożyłem już około trzech. Kupowałem samochód z wieloma pierdołami typu połamane klamki, podłokietniki, niedziałające światła i porwane dywaniki, ale taki szajs w tym samochodzie można zrobić od ręki za grosze. Grunt to mechaniczna sprawność, a przede wszystkim brak rdzy. Potem trzeba ją często czyścić i konserwować i posłuży :)

Jarcun07

Post autor: Jarcun07 » ndz cze 28, 2015 9:52 pm

Jeżeli auto ma zdrową budę i dobre opony to 3 tys PLN wystarczą na pakiet startowy.

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » pn lip 27, 2015 10:49 pm

Z całym szacunkiem, ale jeśli auto nie musi odbyć długiego odmładzania u blacharza, całą resztę ogarniacie samemu to 3k zł wystarczy z dużym zapasem na blokadę mostu z Polskiego sklepu (~1200,-) ;)

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » wt lip 28, 2015 11:18 am

Ja wydałem na razie ok 1200 plus trochę własnego czasu i został jedynie synchronizator rozwalony synchronizatro drugiego biegu, wstawić nowy tłumik i parę chrzań których nie liczę bo poświęcenia kilka godzin życia i uporać się bez kosztowo. Ze skrzynią mi się nie pali daje rade na razie już się nauczyłem jak wrzucać żeby nic nie chrupalo :lol:
generalnie patrzcie na blachę obowiązkowo podluznice i wzmocnienia reszta to pryszcz.
Ale niva to auto dla kogoś kto ma trochę czasu i lubi go spędzać ze śrubokręt i kluczem w ręku. :)
mnie to cieszy ze sam mogę sobie doprowadzić auto do fajnego stanu.
w hondzie się bałem i wiele rzeczy zostawiłem mechanikom. Zdany byłem na ich łaskę i nie łaskę :lol:

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » śr lip 29, 2015 10:44 am

Na początek Nivka jest OK. Potrzeby przychodzą z doświadczeniem... Upalałem, nieźle chodziła aż pomysły na kolejne przydaśki nie mogły być zrealizowane w Nivce, przyszedł czas na zmotę.
Daj znać na PW, ojciec kolegi myśli o sprzedaży jego Ladacznicy.
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

m.ch.78@interia.pl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: m.ch.78@interia.pl » sob lis 21, 2015 8:06 pm

SPRAWĘ MAM CO DO ELEKTRYKI - LADA NIVA 2004 ,1,7 MPI ZDECHLA I KONTROLKI TERZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

m.ch.78@interia.pl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: m.ch.78@interia.pl » sob lis 21, 2015 8:07 pm

SPRAWĘ MAM CO DO ELEKTRYKI - LADA NIVA 2004 ,1,7 MPI ZDECHLA I KONTROLKI TERZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”