jaki olej do Nivki
Moderator: Albert_N
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Re: jaki olej do Nivki
Już wielokrotnie pisałem, a tym razem ostatni / w temacie /. Ja w swojej NIVIAŚCIE, miałem w przekładniach zalany olej MOBIL SHC 75W-90. W pełni syntetyczny olej, o bardzo dobrych właściwościach. Zimą i latem - spełniający swoje zadanie, na najwyższym poziomie. Nie jest to olej z tanich ale całe szczeście, do całej Ładzianki niewiele jego, w sumie, potrzeba.
Żeby była jasność.
skrzynia - 1,35
reduktor - 0,75
przedni most - 0,9
tylny most - 1,3
razem - 4,3 - istotnie niewiele
Cena 40 - 50 zł/litr
No ale opis MOBIL SHC 75W-90 brzmi ciekawie.
skrzynia - 1,35
reduktor - 0,75
przedni most - 0,9
tylny most - 1,3
razem - 4,3 - istotnie niewiele

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Na cały wózmteodor pisze:...
razem - 4,3 - istotnie niewieleCena 40 - 50 zł/litr

Wymieniając olej, tylko w automatycznej skrzyni biegów w mojej obecnej angielskiej NIVIE, czyli Land Roverze, trzeba zakupić z materiałów: 10 litrów ATF DII po około 30 zł/litr, oraz filtr.
To tak, dla porównania

mam taki problem, kupiłem nive, poprzedni właściciel nie wie jaki lał do silnika olej, mechanik też nie pamięta. Czy mogę wlać 10w40, czy jednak 15w40? przebieg 107tyś silnik pracuje ładnie.
Niva 1,7 MPi 2010 LPG
-
-
poczytaj wcześniej
ogólnie powinno się lać 10w40 kolego, ja i zapewne wielu forumowiczów śmiga na 10

ogólnie powinno się lać 10w40 kolego, ja i zapewne wielu forumowiczów śmiga na 10
Kupiłem Nivkę z 2010 roku,jaki olej wlać do silnika syntetyk czy półsyntetyk,o jakich parametrach?Gdzie można się dokopać do instrukcji obsługi dla Nivy o danym roczniku?Parametry są tu też podane,ale jakoś nie mogę się doczytać czy to dotyczy silników gaźnikowych czy na wtrysk. Jak gdzieś już było,to poproszę o link i jeśli można ,to delikatnie z tymi jobami,bo jestem w temacie Lajkonik ,hahaaaa 

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
do silnika lałbym syntetyczny, jeśłi chcesz aby był dobrze smarowany i czysty.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.