dziwne zachowanie silnika

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

kaczortasior
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

dziwne zachowanie silnika

Post autor: kaczortasior » pt paź 07, 2016 8:27 pm

Długo z autem był spokój aż do ostatniego wtorku .Po objechaniu trasy około 200 km pod samym domem zaczęło się wyprawiać . Już piszę co . Niva zaczęła się dławić i palić jakby na 3 cylindry migał check engine , gaz sekwencyjny wyłączył się sam . Myślę pewnie to co 2 lata temu czujnik na rozrządzie , podpiąłem przyrząd dst-8 potwierdził moje przypuszczenia , a że zostałem na razie tylko o nivce delikatnie nią na benzynie jeździłem do roboty bo daleko . Na 2 dzień nie cudowało auto miało i ma do dziś moc ale nie da się jeździć na gazie bo po nagłym depnięciu na gaz jest charakterystyczne stuknięcie w kolektorze ssącym i dopiero się zbiera na obroty ale gaz się wyłącza . Przed wymianą czujnika szczytałem błędy z kompa od gazu pokazał za duże ciśnienie okazała się popuszczona opaska na mapsensorze po jej dokręceniu ciśnienie się uspokoiło do wartości jaka była od zawsze . Wymieniłem czujnik na rozrządzie skasowałem błędy na sterowniku gazowym i samochodowym odpalam i zonk dalej gaz się wyłącza po stuknięciu w kolektorze , dst-8 pokazuje że podczas pracy silnik widzi wymieniony czujnik tylko na wolnych obrotach , po dołożeniu gazu nagłym już go nie widzi ale po delikatnym dołożeniu gazu widzi . Lpg wyłącza się jak nawet nie wciskam gwałtownie pedału gazu ale jak obciążam auto np jazdą pod górę jakby sobie powietrze lewe gdzieś brał .Głupieję bo pomysły mi się kończą . Dodam , że auto moc ma ale tylko na benzynie i odpala za 1 razem od strzała niezależnie czy silnik zimny czy ciepły . Może przez odmę gdzieś powietrze idzie , bo tam nie patrzyłem może czujnik spalania stukowego padł tylko gdzie go szukać , auto z 2006 roku na wielopunkcie albo głupoty do sterownika podsyła .Proszę o jakieś sugestie .
Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk , a rośnie popyt na święty spokój .

Janusz73

Re: dziwne zachowanie silnika

Post autor: Janusz73 » sob paź 08, 2016 4:27 am

Za dużo Ci nie podpowiem.Czujnik spalania stukowego znajduje się przy samym rozruszniku.

kaczortasior
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: dziwne zachowanie silnika

Post autor: kaczortasior » sob paź 08, 2016 6:30 am

I już wiem mniej więcej gdzie szukać , dziękuję na 9 jadę do elektromechanika. I objechałem . Niestety zaczyna wypychać uszczelkę pod głowicą bo w płynie chłodniczym zaczyna się olej pojawiać . Także na biegu składam poczciwą Samarę żeby bez auta nie zostać . Musi jeszcze wytrzymać 2 dni jak skończę zabytka składać . Jedno jest pewne za wywalenie już drugiej uszczelki winię gaz ,z Samary już wywaliłem nie będę świeżo wyremontowanego silnika katował wynalazkiem . Po wykreśleniu gazu z dowodu będzie roczna butla z zaworem do sprzedania a później 3 miesięczna obie z papierami oczywiście .
Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk , a rośnie popyt na święty spokój .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”