szybkie pytanie-szybka odpowiedz

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz

Post autor: Krzysiek_ » sob sty 28, 2017 2:29 pm

Dzięki, widziałem to. Myślałem, że da się prościej :)

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » sob sty 28, 2017 9:55 pm

No prościej już się nie da...... a nie sorry da się, kup flachę , zaproś szwagra i powiedz mu że na pewno tego nie umie zrobić.
A potem usiądź i oglądaj :wink:
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » czw lut 02, 2017 3:09 pm

Czy wtryskiwacz od Vectry A 1.6i (monowtrysk) pasuje do Nivy? Muszę wymienić swój a nigdzie nie ma nowego a nawet zamiennika...

Lysy93
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lysy93 » ndz lut 05, 2017 3:16 pm

Jeździ ktoś na poliuretanach? duża różnica jest między zwykłą tulejką ?

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » sob lut 11, 2017 12:58 pm

Powiedzcie mi Pany, co trzyma tylną oś w moście? Tylko pierścień? Czy dopóki nie wykręci się 4 śrub które trzymają kołnierz łożyska nie ma opcji by oś wyjechała z mostu? Nie widziałem jeszcze tego nigdy na oczy i nie wiem jak to działa. Czy chodzi o to że pierścień zaciska się na osi i zapiera się o wewnętrzną bieżnię łożyska, poprzez kulki przekazuje siły na bieżnię zewnętrzną, a ta następnie na kołnierz piasty który wszystko trzyma by nie wyjechało?
Lada Niva 1.7i 97'

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob lut 11, 2017 4:32 pm

Pierścień montowany na gorąco "trzyma" półoś w pochwie tylnego mostu poprzez pierścień wewnętrzny łożyska (ustala je na półosi).A cztery śruby które mocują tarczę kotwiczną,mocują też obudowę łożyska (zewnętrzny pierścień) do pochwy tylnego mostu.Nie wymontujesz półosi dopóki nie odkręcisz tych czterech śrub.Czyli jest tak jak piszesz łożysko trzyma wszystko.Ogólnie tylne łożyska w Nivie mają dużą żywotność.

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » ndz lut 12, 2017 9:10 am

Danke!:)
Lada Niva 1.7i 97'

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » ndz lut 12, 2017 1:36 pm

Miałem "przyjemność" wyjmowania półosi tylnej. Tak jak napisał Janusz73 - półoś (z łożyskiem, pierścieniem itd.) jest przykręcana do mostu czterema śrubami z nakrętkami.
Ciekawostka: kupiłem nową półoś (fi 30) w jacarsie i niej łożysko nie jest ustalone wzdłużnie pierścieniem tylko dociskane kołnierzem do którego przykręca się koło. Poza tym łożysko jest dwurzędowe zamiast jedno i schowane jest w korpusie. Czekam aż zrobi się cieplej żeby zobaczyć jak to ustrojstwo pasuje.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pn lut 13, 2017 3:19 am

Krzysiek to nie jest łożysko dwurzędowe.

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » wt lut 14, 2017 11:16 am

Wie ktoś może jaki uszczelniacz idzie do reduktora na wał napędowy przedniego mostu? Prawy czy lewy? Nie ma możliwości obczaić w którą stronę kręci się wał.
Lada Niva 1.7i 97'

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » wt lut 14, 2017 11:22 am

Ze schematów wynika że na przedni będzie prawy, tzn. zgodnie ze wskazówkami zegara. Jak coś to mam nówkę sztukę na zbyciu.

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » wt lut 14, 2017 11:37 am

Dzięki kolego, potrzebuje na dzisiaj. muszę kupić na miejscu.
Lada Niva 1.7i 97'

Janusz73

Post autor: Janusz73 » wt lut 14, 2017 7:36 pm

Malos86.W którą stronę pracuje wał łatwo sprawdzić przepychając Nivę do przodu.A praktycznie wszystkie uszczelniacze do Nivy znajdziesz w katalogu Corteco.Uszczelniacze tej firmy nigdy mnie nie zawiodły.

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » wt lut 14, 2017 9:52 pm

Si Senior, tylko ciężko samemu pchać i paczać w która stronę się wał kręci:) Ogólnie sytuacja awaryjna, ale okazało się że uszczelniacza i tak nie byo w sklepie. Corteco 17 prawy ponad 40 zł lewy SZOK! Ale póki co założę nowy wał, a uszczelniacze będę ogarniał jak się zrobi ciepło. Na chwile obecną po 16 roboczogodzinach w ciągu trzech dni przy -7 do -10 mam już dość. Ale trzeba było żeby bezpiecznie jeździć.
Lada Niva 1.7i 97'

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » śr lut 15, 2017 12:09 am

Nie trzeba pchać... Reduktor trzywałkowy, więc zdawczy będzie kręcił tak samo jak silnik; wyjście na przód w prawo, na tył w lewo :)21
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » śr lut 15, 2017 5:51 pm

Dzięki Kolego żeby nie pchać trzeba mieć wiedzę :) dzięki Tobie już wiem. Danke!:)

Na marginesie, któryś z poprzednich właścicieli auta był takim ignorantem że założył przedni lewy zacisk hamulcowy bez gumek które osłaniają tłoczki :)18 tłoczki wyglądają jak sworzeń od trzydziestki co 2 zimy pod płotem przeleżał.
Lada Niva 1.7i 97'

Janusz73

Post autor: Janusz73 » śr lut 15, 2017 6:09 pm

Malos86 gdzie Ty kupujesz części?Corteco o wymiarach 35,8x68x10 i symbolu katalogowym 12011293ACMB1SLRD (lewoskrętny)kosztuje 12zł.Dla mnie nie jest ciężko pochylić się złapać ręką za przednie koło i dosłownie drgnąć Nivą do przodu żeby sprawdzić kierunek obrotów wału.Według mnie najlepsza jest praktyka,a teoria potrafi wprowadzać w błąd.Jak to się mówi-lepiej sprawdzić coś dwa razy niż raz coś spie...lić :DMalos86 tak myślałem,co może być przyczyną,że ciężko Ci samemu Nivę przepchać.Trzeba być naprawdę niepoważnym,żeby zacisk zakładać bez osłon tłoczków.Malos86 tak szczerze to możesz już zamawiać nowe zaciski.

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » śr lut 15, 2017 7:48 pm

Lewoskrętny 17 zeta, prawoskrętny ponad 40. Alfa i Kami w Lublinie różnica między sklepami ok 2 zł. Łada stoi w takim miejscu że nie ma mowy by pchać ją pod blokiem, ale to już nieważne już wiem jak się kręci:).
Zacisk prawy ma gumki lewy nie, miałem wymieniać klocki, ale dam spokój, sporo jeszcze jest, a jak się skończą ta tak jak piszesz zacisk do wymiany.

Napiszcie mi jeszcze proszę w jaki sposób reguluje się łożyska tego wałka (zębnika) który wchodzi od wału napędowego w przedni most. Mam tam luz całkiem spory, i zastanawiam się czy to może być wina samej regulacji czy raczej już łożyska do wymiany. Reguluje się dokręcając nakrętkę kołnierza, czy jakoś inaczej?

Z góry dzięki.
Lada Niva 1.7i 97'

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » śr lut 15, 2017 9:01 pm

Jaki masz luz? Wzdłużny, poprzeczny, czy obrotowy? Reguluje się ściskając tuleję. Jest to jednorazowe. Ustawiasz tym położenie wałka atakującego względem talerza. Przy wymianie simeringu, sprawdzasz dynamometrem docisk tej pęczniejącej tulei. Jeżeli już odkręciłeś śrubę to pozamiatane. Możesz spróbować dokręcać i zobaczysz, czy zmniejsza się luz. Pamiętaj, że cofnąć nie możesz, bo tuleja się nie rozpręży.
Ściągnij sobie książkę serwisową. Wszystko jest prosto opisane.
Niva `88 1.6 zagazowana

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » czw lut 16, 2017 12:03 am

malos86 pisze:Dzięki Kolego żeby nie pchać trzeba mieć wiedzę :) dzięki Tobie już wiem. Danke!:)
Sorka za sarkazm, ale albo fizyczny, albo umysłowy... :)21

PS. Polecam się !

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » czw lut 16, 2017 12:09 am

malos86 pisze: Napiszcie mi jeszcze proszę w jaki sposób reguluje się łożyska tego wałka (zębnika) który wchodzi od wału napędowego w przedni most. Mam tam luz całkiem spory, i zastanawiam się czy to może być wina samej regulacji czy raczej już łożyska do wymiany. Reguluje się dokręcając nakrętkę kołnierza, czy jakoś inaczej?

Z góry dzięki.
Ja pierdzielę !!! Jesteś : albo naiwny, albo ciągniesz druta ?
Ile masz lat? Jakie szkoły? Musisz być mechanikiem, czy nie masz kasy?

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » czw lut 16, 2017 1:01 am

Ale o co Tobie kolego Wojtek chodzi? Zadałem pytanie, jeśli wiesz odpowiedz jeśli nie nie dopowiadaj. Lat mam 31, szkoły trzy, mechanikiem nie jestem, aczkolwiek swoje samochody, motocykl i rowery w których znalazłbyś technologię bardziej zaawansowaną niż w samochodzie, przynajmniej jeśli chodzi i zawieszenie serwisuje i naprawiam sam. Z tym ciągnięciem druta nie bardzo rozumiem? Czy to obraźliwie, czy jak? Choć w sumie coś o tym wiem bo branża elektryczna to mój chleb powszedni. I jakbyś się zapytał co masz zrobić bo czegoś nie wiesz to bym Ci podpowiedział jeśli byłbym w stanie. No ale widzę że idea forum nie wszystkim znana.
Kiedyś Kolega z forum XTZ napisał mi jakie ruchy mają wykonać poszczególne zawory bym mógł je wyregulować wtedy jeszcze nie bardzo wiedziałem co do czego, chciało mu się, bo wiedział i wiedzą chciał się podzielić.

Ale esej:)

Do książki zajrzę i popatrzę jak to się reguluje.

Luz jest poprzeczny.
Lada Niva 1.7i 97'

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » czw lut 16, 2017 6:54 am

Jak dla mnie to łożysko/a do wymiany - nie pamiętam czy jest jedno czy dwa. Ale to wyjdzie gdy wymontujesz róznicówkę, może okazać się że nie łożysko a jego gniazdo jest wyrobione. Miałem tak z łożyskiem zdawczym tylnego wału w skrzyni rozdzielczej.

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » czw lut 16, 2017 8:23 am

Są, dwa. Tak mi się zdaje że trzeba wymienić i już. 70 kilka złotych komplet 4 łożysk.
Lada Niva 1.7i 97'

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » czw lut 16, 2017 9:41 am

malos86 pisze:
Do książki zajrzę i popatrzę jak to się reguluje.
Ja p.... Masz książkę to po kiego pytasz?
Coś w tym co pisze Wojtek jest.
Lepiej się sam za rozbieranie dyfra nie zabieraj. Z tego co i jak piszesz, to nie masz zielonego pojęcia o mechanice. Mechanizm różnicowy, to nie przerzutka w rowerze i pod blokiem raczej tego nie naprawisz.
Niva `88 1.6 zagazowana

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”