Jakie pasy bezpieczeństwa na tył?
Moderator: Albert_N
-
-
- Kontaktowanie:
Jakie pasy bezpieczeństwa na tył?
Jak w temacie, bo te które mam nie są w stanie objąć fotelika. Nie wiem czy oryginały (na takie jednak wyglądają), ale z kolei gniazda zaczepów są z Fiata.
Macie jakieś patenty żeby je wydłużyć, albo podmienić na jakieś z innego auta?
Macie jakieś patenty żeby je wydłużyć, albo podmienić na jakieś z innego auta?
-
- jestem tu nowy...
Re: Jakie pasy bezpieczeństwa na tył?
Ciężko będzie coś znaleźć bo w każdym aucie pasy pracują w takim położeniu (przechyle) do jakiego są przystosowane. Zauważ że z tyłu pasy są też pochylone i nie założysz w ich miejsce takich co mają pracować w pionie nie mówiąc już o bezpiecznym (solidnym) mocowaniu. Jak chcesz to mogę Ci zmierzyć długość tylnych pasów po całkowitym rozsunięciu abyś sobie porównał czy nie masz coś kombinowanego. 

Niva 1.9D '00 tego nie pomalujesz 

idzie spokojnie coś dobrać tylko trzeba szukać

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Zastanawiałem się kiedyś nad tym pochyleniem, szrociarz nie chciał mi sprzedać pasów bo przyjechałem innym samochodem, mówił że trzeba przymierzyć. Właśnie mówił o pochyleniu i jakiejśtam fasolce w pasach która nie zaskoczy pod innym kątem niż fabryka przewidziała. Kupiłem pas na przód od vectry C bo jest ich w bród na allegro, za całe 5zł + przesyłka i wsio działa. Blokuje, puszcza. Teraz tak na chłopski rozum wypadało by się zastanowić o co w tym chodzi? Czy jadąc z ostrej góry np. w Lądku Zdroju i waląc na czołówkę z samochodem który jedzie pod tą samą ostrą górę, ja i konkurent rozbijemy łeb o szybę bo samochód jest przechylony jeden na plus, a drugi na minus ileśtam stopni? A jeszcze ciekawiej by było jechać z tej góry na zakręcie który jest pochyły, co skutkuje zmianą kąta już nie w jednej, a w dwóch osiach. Ja się pytam, czy to prawda czy jakiś mit rozpowszechniony przez samochodziarzy. Tak jak pisałem jeden mam od vectry, a drugi od grupy audi VW i też działa bez przypału.
Lada Niva 1.7i 97'
-
-
- Kontaktowanie:
Z tylnymi zauważyłem, że jak nie ustawisz odpowiedniego kąta pochylenia, to ich nawet nie rozwiniesz. Więc w sytuacji opisanej wyżej powinny zadziałać tym bardziej.malos86 pisze: ↑sob kwie 14, 2018 9:09 pmZastanawiałem się kiedyś nad tym pochyleniem, szrociarz nie chciał mi sprzedać pasów bo przyjechałem innym samochodem, mówił że trzeba przymierzyć. Właśnie mówił o pochyleniu i jakiejśtam fasolce w pasach która nie zaskoczy pod innym kątem niż fabryka przewidziała. Kupiłem pas na przód od vectry C bo jest ich w bród na allegro, za całe 5zł + przesyłka i wsio działa. Blokuje, puszcza. Teraz tak na chłopski rozum wypadało by się zastanowić o co w tym chodzi? Czy jadąc z ostrej góry np. w Lądku Zdroju i waląc na czołówkę z samochodem który jedzie pod tą samą ostrą górę, ja i konkurent rozbijemy łeb o szybę bo samochód jest przechylony jeden na plus, a drugi na minus ileśtam stopni? A jeszcze ciekawiej by było jechać z tej góry na zakręcie który jest pochyły, co skutkuje zmianą kąta już nie w jednej, a w dwóch osiach. Ja się pytam, czy to prawda czy jakiś mit rozpowszechniony przez samochodziarzy. Tak jak pisałem jeden mam od vectry, a drugi od grupy audi VW i też działa bez przypału.
Poproszę, ale obie części.luki_34 pisze: ↑pt kwie 13, 2018 9:43 pmCiężko będzie coś znaleźć bo w każdym aucie pasy pracują w takim położeniu (przechyle) do jakiego są przystosowane. Zauważ że z tyłu pasy są też pochylone i nie założysz w ich miejsce takich co mają pracować w pionie nie mówiąc już o bezpiecznym (solidnym) mocowaniu. Jak chcesz to mogę Ci zmierzyć długość tylnych pasów po całkowitym rozsunięciu abyś sobie porównał czy nie masz coś kombinowanego.
Kup klasyczne, nie bezwładnościowe.
Z PF126 powinny być długie.
Z Poldka czy pf125 trochę krótsze jak pamiętam.
Z PF126 powinny być długie.
Z Poldka czy pf125 trochę krótsze jak pamiętam.
***** USA
-
- jestem tu nowy...
Poproszę, ale obie części.luki_34 pisze: ↑pt kwie 13, 2018 9:43 pmCiężko będzie coś znaleźć bo w każdym aucie pasy pracują w takim położeniu (przechyle) do jakiego są przystosowane. Zauważ że z tyłu pasy są też pochylone i nie założysz w ich miejsce takich co mają pracować w pionie nie mówiąc już o bezpiecznym (solidnym) mocowaniu. Jak chcesz to mogę Ci zmierzyć długość tylnych pasów po całkowitym rozsunięciu abyś sobie porównał czy nie masz coś kombinowanego.
Przepraszam że dopiero teraz piszę ale zapomniałem i nie miałem za bardzo czasu... dziś zmierzyłem, może komuś się jeszcze przyda. Tylne oryginalne pasy po całkowitym rozciągnięciu mają około 240 cm. Sprawdzone na obydwu

Niva 1.9D '00 tego nie pomalujesz