Jakie pasy bezpieczeństwa na tył?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

eleinfroot

Kontaktowanie:

Jakie pasy bezpieczeństwa na tył?

Post autor: eleinfroot » czw kwie 12, 2018 10:31 am

Jak w temacie, bo te które mam nie są w stanie objąć fotelika. Nie wiem czy oryginały (na takie jednak wyglądają), ale z kolei gniazda zaczepów są z Fiata.
Macie jakieś patenty żeby je wydłużyć, albo podmienić na jakieś z innego auta?

luki_34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Jakie pasy bezpieczeństwa na tył?

Post autor: luki_34 » pt kwie 13, 2018 9:43 pm

Ciężko będzie coś znaleźć bo w każdym aucie pasy pracują w takim położeniu (przechyle) do jakiego są przystosowane. Zauważ że z tyłu pasy są też pochylone i nie założysz w ich miejsce takich co mają pracować w pionie nie mówiąc już o bezpiecznym (solidnym) mocowaniu. Jak chcesz to mogę Ci zmierzyć długość tylnych pasów po całkowitym rozsunięciu abyś sobie porównał czy nie masz coś kombinowanego. :wink:
Niva 1.9D '00 tego nie pomalujesz :)21

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt kwie 13, 2018 9:45 pm

idzie spokojnie coś dobrać tylko trzeba szukać :wink:
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » sob kwie 14, 2018 9:09 pm

Zastanawiałem się kiedyś nad tym pochyleniem, szrociarz nie chciał mi sprzedać pasów bo przyjechałem innym samochodem, mówił że trzeba przymierzyć. Właśnie mówił o pochyleniu i jakiejśtam fasolce w pasach która nie zaskoczy pod innym kątem niż fabryka przewidziała. Kupiłem pas na przód od vectry C bo jest ich w bród na allegro, za całe 5zł + przesyłka i wsio działa. Blokuje, puszcza. Teraz tak na chłopski rozum wypadało by się zastanowić o co w tym chodzi? Czy jadąc z ostrej góry np. w Lądku Zdroju i waląc na czołówkę z samochodem który jedzie pod tą samą ostrą górę, ja i konkurent rozbijemy łeb o szybę bo samochód jest przechylony jeden na plus, a drugi na minus ileśtam stopni? A jeszcze ciekawiej by było jechać z tej góry na zakręcie który jest pochyły, co skutkuje zmianą kąta już nie w jednej, a w dwóch osiach. Ja się pytam, czy to prawda czy jakiś mit rozpowszechniony przez samochodziarzy. Tak jak pisałem jeden mam od vectry, a drugi od grupy audi VW i też działa bez przypału.
Lada Niva 1.7i 97'

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » pn kwie 16, 2018 4:12 am

malos86 pisze:
sob kwie 14, 2018 9:09 pm
Zastanawiałem się kiedyś nad tym pochyleniem, szrociarz nie chciał mi sprzedać pasów bo przyjechałem innym samochodem, mówił że trzeba przymierzyć. Właśnie mówił o pochyleniu i jakiejśtam fasolce w pasach która nie zaskoczy pod innym kątem niż fabryka przewidziała. Kupiłem pas na przód od vectry C bo jest ich w bród na allegro, za całe 5zł + przesyłka i wsio działa. Blokuje, puszcza. Teraz tak na chłopski rozum wypadało by się zastanowić o co w tym chodzi? Czy jadąc z ostrej góry np. w Lądku Zdroju i waląc na czołówkę z samochodem który jedzie pod tą samą ostrą górę, ja i konkurent rozbijemy łeb o szybę bo samochód jest przechylony jeden na plus, a drugi na minus ileśtam stopni? A jeszcze ciekawiej by było jechać z tej góry na zakręcie który jest pochyły, co skutkuje zmianą kąta już nie w jednej, a w dwóch osiach. Ja się pytam, czy to prawda czy jakiś mit rozpowszechniony przez samochodziarzy. Tak jak pisałem jeden mam od vectry, a drugi od grupy audi VW i też działa bez przypału.
Z tylnymi zauważyłem, że jak nie ustawisz odpowiedniego kąta pochylenia, to ich nawet nie rozwiniesz. Więc w sytuacji opisanej wyżej powinny zadziałać tym bardziej.
luki_34 pisze:
pt kwie 13, 2018 9:43 pm
Ciężko będzie coś znaleźć bo w każdym aucie pasy pracują w takim położeniu (przechyle) do jakiego są przystosowane. Zauważ że z tyłu pasy są też pochylone i nie założysz w ich miejsce takich co mają pracować w pionie nie mówiąc już o bezpiecznym (solidnym) mocowaniu. Jak chcesz to mogę Ci zmierzyć długość tylnych pasów po całkowitym rozsunięciu abyś sobie porównał czy nie masz coś kombinowanego. :wink:
Poproszę, ale obie części.

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » pn kwie 16, 2018 9:17 am

Kup klasyczne, nie bezwładnościowe.
Z PF126 powinny być długie.
Z Poldka czy pf125 trochę krótsze jak pamiętam.
***** USA

luki_34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: luki_34 » pn maja 21, 2018 10:04 pm

luki_34 pisze:
pt kwie 13, 2018 9:43 pm
Poproszę, ale obie części.

Przepraszam że dopiero teraz piszę ale zapomniałem i nie miałem za bardzo czasu... dziś zmierzyłem, może komuś się jeszcze przyda. Tylne oryginalne pasy po całkowitym rozciągnięciu mają około 240 cm. Sprawdzone na obydwu :)
Niva 1.9D '00 tego nie pomalujesz :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”