pytanie o felgi

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

kaczortasior
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

pytanie o felgi

Post autor: kaczortasior » pt wrz 18, 2015 7:27 pm

Szanowni forumowicze jeżeli się z tematem powtarzam to proszę mnie od razu ochrzanić .Jeżeli nie to proszę o szczere podpowiedzi . Ponieważ wszelakie kalkulatory felg albo nivki nie uwzględniają albo ja nie potrafię ich użyć . W każdym razie nie ma porównywarki wskazującej od jakich aut można podłożyć do danego modelu . Mnie interesuje od czego można podłożyć felgi 16 lub 15 cali do nivki . Widziałem Nivę na felgach od żuka ale od czego jeszcze by pasowały , może 16 od jakiegoś dostawczaka . Choć bardziej mnie interesują 15 , łatwiej o opony w lokalnych kapciarniach . Za wszelką pomoc z góry dziękuję .
Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk , a rośnie popyt na święty spokój .

Awatar użytkownika
johny0688
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: pytanie o felgi

Post autor: johny0688 » pt wrz 18, 2015 8:22 pm

Teoretycznie największe opony jakie można wstawić do nivy to 195/80 16" lub 205/80 15". Felgi 16" chyba najlepiej kupić nowe, na alledrogo kosztują niecałe 150,- z wysyłką, a używane to koszt około 100 a trafiają się lepsze okazje obecnie wisi komplet za 200,-. 15-tki teoretycznie pasują od samuraja, jimny, ferozy itp. wszystko z rozstawem szpilek 5x139,7. Ale to jest tylko teoria bo na forum jest dużo informacji, że niby 205/80 15" mają pasować plug and play ale temu coś ociera z przodu, temu z tyłu, tamtemu i tu i tu. Ja dostałem od kolegi felgi od samuraja (trójkąty) i dwie są przespawane na drugą stronę bo w niwie któraś oś miała delikatnie większy rozstaw (chyba ?). Nie wiem jak się sprawują bo jeszcze nie zakładałem, najpierw musi pójść piasek (czekają już prawie od roku) :D
Polecam tą stronę, po raz kolejny z resztą ;)
http://www.ladaniva.co.uk/baxter/resources/TyreSize.htm
i w tym miejscu jest OPR! bo temat już był, chociaż nadal jest aktualny skoro ludzie pytają a inni odpowiadają pozostawiając wątpliwości.
Powodzenia

canispl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: canispl » pt wrz 18, 2015 8:44 pm

Przede wszystkim szukaj felg z ET 45 i prawidłowiej wielkości otworem centrującym, żeby nie wkładać żadnych pierścieni i innych, szkoda czasu. Moje felgi ''15 są od starej Kii Sportage i pasują idealnie.
Ja mam dwa komplety, jakieś gówniane szosówki 205/75/16 i nalewki MT 195/80/15, emteki trochę tarły, musiałem popracować młotkiem mimo liftu 2 cale, nowych sprężyn i amortyzatorów.

Będę teraz wymieniał szosówki na ATki i biorę standardowy rozmiar do Nivy 175/80/16. Szkoda się szarpać, bardzo mniej fajny nie będę, a przynajmniej łatwiej będzie kręcić kierownicą, bo bez wspomagania na zajechanych 205 można się zesrać przy parkowaniu ;)

kaczortasior
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kaczortasior » sob wrz 19, 2015 3:25 pm

Witam to już coś tylko z którego rocznika te felgi pasują chyba z jednego z pierwszych roczników kia sportage jeżeli dobrze rozumiem , już wiem mniej więcej o co pytać .

canispl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: canispl » ndz wrz 20, 2015 2:37 pm

Nie mam pojęcia. Mów sprzedawcom, że potrzebujesz felgi z konkretnym ET, otworem i śrubami, będzie git.

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » ndz wrz 20, 2015 2:47 pm

Masz tu na pierwszej stronie :
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=13&t=2272
Zdjęć już nie ma, wcięło adres po tylu latach...
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

kaczortasior
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kaczortasior » ndz wrz 20, 2015 5:30 pm

Witam znalazłem parę ogłoszeń z tymi felgami obdzwonię na początek miejscowe szrociarnie czy nie mają , jak nie to wezmę któreś z ogłoszenia i po sprawie . Dziękuję za porady .

karol997
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: karol997 » pt paź 26, 2018 4:21 pm

Łada ma ET 58 lub 48-58 dla felg ze stopów lekkich.

Podaje link do info
http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... ilejj.html

kaczortasior
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kaczortasior » wt paź 30, 2018 8:48 pm

Trochę zapomniałem o temacie . Dwa lata temu kupiłem felgi 15 od kijanki i pasują , mam na zapas 2 inne tylko że otwór na piastę mają większy znajomy tokarz zrobił mi pierścienie i jest po temacie .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”