skrzynia reduktora
Moderator: Albert_N
skrzynia reduktora
witam ostatnio ogladalem program o terenowkach i uslyszalem ze do skrzyni redukcyjnej i mostow zamiast hipolu wlewa sie olej silnikowy czy to prawda prosze pomozcie
O samym silnikowym nie słyszałem, poszukaj na forum ogólnym. Było gdzieś o mieszaniu oleju przekładniowego z silnikowym i innymi smarowidłami jako polepszenie właściwości takiej mieszanki przy wysokich temperaturach, ale to rozwiązanie bardzo wyczynowe.
W kontekście nivy uważam mieszanie, bądz wlewanie oleju silnikowego za nietrafiony pomysł z racji na uszczelki i uszczelniacze. Przerabiałem pomysł mechanika, który zalał mi kiedyś wszędzie hipol mf (b. rzadki) - który szybko wyleciał. Miało być lżej zimą.
W kontekście nivy uważam mieszanie, bądz wlewanie oleju silnikowego za nietrafiony pomysł z racji na uszczelki i uszczelniacze. Przerabiałem pomysł mechanika, który zalał mi kiedyś wszędzie hipol mf (b. rzadki) - który szybko wyleciał. Miało być lżej zimą.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
wszystko prawda w tym przypadku. AleLR_Olek pisze:jak sama nazwa podpowiad,to do wszelkiego rodzaju przekladni wlewamy olej przekladniowy...
a do silnikow olej silnikowy...
ciezko to zrozumiec?
w tv tez mowili,ze do diesli mozna lac olej jadalny....

Ciężko. Zrób ten numer w Oplu Fronterze i poszukaj biegów(przepraszam wsteczny będzie).LR_Olek pisze:jak sama nazwa podpowiad,to do wszelkiego rodzaju przekladni wlewamy olej przekladniowy...
a do silnikow olej silnikowy...
ciezko to zrozumiec?
I mieli rację. Czuć co prawda smażonymi frytkami, ale jedzie.LR_Olek pisze:w tv tez mowili,ze do diesli mozna lac olej jadalny....

"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
- Sniper
- Kontaktowanie:
Tak długo jak mam nivke używałem rozmaitych olejów do przekładni, skrzynek, mostów - ale o wlewaniu do tych elementów oleju silnikowego nie słyszałem
. Ja zawsze zalewałem rozmaitymi do przekładni i nigdy nie miałem jakiś kłopotów z grzaniem się skrzyni wyciekami itd.
Heh pamiętam ż ekiedys zalełem skrzynki olejem do automatów Elfa i nawet dawało to radę
Wiadoma sprawa iż jeśli zalejesz rzadszym olejem tym ryzyko ewentualnych wycieków jest większe niż w przypadku gęstrzego. Ja na twoim miejscu narazie leczyłbym objawy. Wypuścić z niej olej, osuszyć z wierzchu, uszczelnić zewnętrznie w miejscach których przecieka i się nie przejmować

Heh pamiętam ż ekiedys zalełem skrzynki olejem do automatów Elfa i nawet dawało to radę

Wiadoma sprawa iż jeśli zalejesz rzadszym olejem tym ryzyko ewentualnych wycieków jest większe niż w przypadku gęstrzego. Ja na twoim miejscu narazie leczyłbym objawy. Wypuścić z niej olej, osuszyć z wierzchu, uszczelnić zewnętrznie w miejscach których przecieka i się nie przejmować

Ręce precz od GENERAŁA!...

- petercapri