skrzynia reduktora

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

czacha78

skrzynia reduktora

Post autor: czacha78 » czw sie 23, 2007 11:01 am

witam ostatnio ogladalem program o terenowkach i uslyszalem ze do skrzyni redukcyjnej i mostow zamiast hipolu wlewa sie olej silnikowy czy to prawda prosze pomozcie

Maykel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maykel » czw sie 23, 2007 11:58 am

O samym silnikowym nie słyszałem, poszukaj na forum ogólnym. Było gdzieś o mieszaniu oleju przekładniowego z silnikowym i innymi smarowidłami jako polepszenie właściwości takiej mieszanki przy wysokich temperaturach, ale to rozwiązanie bardzo wyczynowe.

W kontekście nivy uważam mieszanie, bądz wlewanie oleju silnikowego za nietrafiony pomysł z racji na uszczelki i uszczelniacze. Przerabiałem pomysł mechanika, który zalał mi kiedyś wszędzie hipol mf (b. rzadki) - który szybko wyleciał. Miało być lżej zimą.

czacha78

Post autor: czacha78 » czw sie 23, 2007 12:22 pm

czesc pytam sie bo po ostatniej wymianie na nowy olej skrzynnia zaczela przepuszczac moze ze wyplukalo wszystko co bylo stare a jeszcze ten program hmmm jestem w kropce bo teraz wymiana wszystkich uszczelek to jest problem malo ktory mechanik chce wymieniac ale dzieki za odpowiedz

Maykel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maykel » czw sie 23, 2007 2:47 pm

A nie wyciągałeś przypadkiem skrzyni i nie zalewałeś jej olejem gdy była wyciągnięta? Może masz wlane za dużo oleju.

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » czw sie 23, 2007 4:21 pm

I co myślisz, że jak wlejesz do skrzyni olej silnikowy (który jest rzadszy) to Ci skrzynia przestanie cieknąć ?
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » czw sie 23, 2007 4:40 pm

Maykel pisze:A nie wyciągałeś przypadkiem skrzyni i nie zalewałeś jej olejem gdy była wyciągnięta? Może masz wlane za dużo oleju.
No fakt, jak nie była na aucie to można za dużo wlać.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

czacha78

Post autor: czacha78 » czw sie 23, 2007 5:11 pm

nie sciagalem jej ale bylem u mechnika na rutynoewj wymianie i jak byl zlewany to lecialo srebro a pytam sie o silnikowy bo ogladalem program motoryzacyjny i tam podali ze do skrzyni roznicowej wlewa sie silnikowy wiec wole sie dopytac zanim cos naknoce

czacha78

Post autor: czacha78 » czw sie 23, 2007 5:17 pm

ogolnie mowiac po wymianie oleju zaczelo cos w niej piszczec a jak zajrzalem pod auto to jest spory wyciek

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw sie 23, 2007 6:03 pm

jak sama nazwa podpowiad,to do wszelkiego rodzaju przekladni wlewamy olej przekladniowy...
a do silnikow olej silnikowy...

ciezko to zrozumiec?

w tv tez mowili,ze do diesli mozna lac olej jadalny....

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » czw sie 23, 2007 7:04 pm

Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » czw sie 23, 2007 9:05 pm

LR_Olek pisze:jak sama nazwa podpowiad,to do wszelkiego rodzaju przekladni wlewamy olej przekladniowy...

ciezko to zrozumiec?

w tv tez mowili,ze do diesli mozna lac olej jadalny....
wszystko prawda w tym przypadku. Ale !! przykład z życia wzięty- w instrukcji obsługi do Łady ,ale Samary jest napisane że, do skrzyni wlewać ten sam olej co do silnika !! Miałem SAMARKĘ parę lat, tak robiłem i nic złego jej nie było :o . Jako ciekawostkę podam że, tak kazano robić gdyż w czassie kiedy powstała konstrukcja SAMARY (była to w tamtych czasach nowoczesna konstrukcja - młodzież nie pamięta :wink: ) nie było na rynku radzieckim odpowiedniej jakości oleju przekładniowego ( wszystko co było ,było po prostu za gęste) a samarka jest w sumie delikatna w porównaniu z innymi autami MADE IN USSR :wink: ale równie niezawodna i mająca DUSZĘ !! :wink:

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » czw sie 23, 2007 9:20 pm

LR_Olek pisze:jak sama nazwa podpowiad,to do wszelkiego rodzaju przekladni wlewamy olej przekladniowy...

ciezko to zrozumiec?
Ciężko. Zrób ten numer w Oplu Fronterze i poszukaj biegów(przepraszam wsteczny będzie).

LR_Olek pisze:w tv tez mowili,ze do diesli mozna lac olej jadalny....
I mieli rację. Czuć co prawda smażonymi frytkami, ale jedzie. :)2
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » sob sie 25, 2007 12:30 pm

Tak długo jak mam nivke używałem rozmaitych olejów do przekładni, skrzynek, mostów - ale o wlewaniu do tych elementów oleju silnikowego nie słyszałem :o . Ja zawsze zalewałem rozmaitymi do przekładni i nigdy nie miałem jakiś kłopotów z grzaniem się skrzyni wyciekami itd.
Heh pamiętam ż ekiedys zalełem skrzynki olejem do automatów Elfa i nawet dawało to radę :)2 :wink:

Wiadoma sprawa iż jeśli zalejesz rzadszym olejem tym ryzyko ewentualnych wycieków jest większe niż w przypadku gęstrzego. Ja na twoim miejscu narazie leczyłbym objawy. Wypuścić z niej olej, osuszyć z wierzchu, uszczelnić zewnętrznie w miejscach których przecieka i się nie przejmować :D
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » śr sie 29, 2007 7:45 pm

Poprzednia skrzynie biegow pod koniec zywota zalalem olejem silnikowym, i to zuzytym :) No i jezdzila, az w koncu nie moglem wrzucic wstecznego biegu, ale nie sadze zeby to bylo przez olej :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”