Nowa - za i przeciw

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
wojo02

Re: Nowa - za i przeciw

Post autor: wojo02 » pt maja 09, 2014 5:29 am

Łosiu pisze:@czesław - diler zajechanych japonskich sztrucli :)21 grubo :)21
https://www.facebook.com/TypowyMirekHan ... dsiebiorca
:)21

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt maja 09, 2014 7:05 am

Janusz73 pisze:Czesław wydaje mi się,że jesteś handlarzem samochodów.Ściagasz trupy zza granicy,masz kilku ludzi którzy je picują i wystawiasz te auta na sprzedaż.Znam mentalność takich ludzi-zawsze swój towar będą chwalić,co jest normalne i prawidłowe.Ale pamietaj,że są też tacy jak ja,którzy nie daja sobie nawijać makaronu na uszy.
tak człowieku, rozgryzłeś mnie. specjalizacja opel frotera i isuzu truper. wyglądają jak niemieckie, trochę tylko bardziej trzeszczą.
a niemieckie to jest prestiż. ludzie chcą prestiżu. rozumiesz, nie? PRESTIŻ
cena zakupu maks pińcet ojro. maks. i to z transportem do kraju. na takich najlepiej się przytula. szpachlolakier, szwarcmat, szafe zrzucić i jest git.
i dizel. koniecznie dizel. najlepiej w tedeiku. to jest maks prestiż.
no.

nadal jednak nie odpowiedziałeś mi na pytanie dlaczego kupując nowy wóz [co rozumiem i nie jest przedmiotem dyskusji] zamiast sprawdzonej, udanej nivy kupiłeś jej bezpośredniego konkurenta suzuki jimny które gnije szybciej, prowadzi się słabiej, jest rozchwiane, nie daje pewności w trasie i ma droższe części. to przecież nieracjonalne a ty jesteś ekspertem.
hę?
#noichuj

damian8907
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: damian8907 » pt maja 09, 2014 7:32 am

Może ja Ci Czesławie odpowiem skoro tak tego pojąć nie możesz.
Ma nive więc teoretycznie jak każdy ludź potrzebuje urozmaicenia w życiu. Na dodatek najprawdopodobniej zdanie na temat jimnego wyrobił po przejechaniu jakiejś ilości kilometrów. Człowiek poszedł za radami takich jak Ty i kupił wierząc że będzie miał coś o niebo lepszego. A tu d..pa w cale nie jest tak kolorowo. To tylko samochód terenowy wiec i tak nie będzie wygody limuzyny, lepiej wykonany i fajnie wyglądający (chociaż mi sie akurat wygląd samuraja i nivy oraz defendera bardziej podoba... lubię auta siekierą ciosane :P kwestia gustu) Ale niva jest większa może nieznacznie ale too juz swoje robi i też jakiś komfort daje.
Jimny ma ramę to tez plus... ale ale nikt nie zauważa że samonośka jest tak projektowana by zwiększyć bezpieczeństwo.
Sztywna rama podczas zderzenia przenosi całą siłę na jadących, nadwozie samonośne przez swoją większą elastyczność ma za zadanie zmniejszyć te siły dobrze mówię czy źle?
Można więc się rozwodzić ten ma lepsze to a ten to.
Zabawne jest to że gdyby przyszło nam teraz płacić podatki za wiek samochodu pewnie jednak część osób przesiadłaby sie na takie mniej zaawansowane technicznie ale nowsze konstrukcie i nie mam tu na myśli tylko łady i tylko samochodów terenowych.

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » pt maja 09, 2014 7:34 am

damian8907 pisze:Sztywna rama podczas zderzenia przenosi całą siłę na jadących, nadwozie samonośne przez swoją większą elastyczność ma za zadanie zmniejszyć te siły dobrze mówię czy źle?
W przypadku Jimniego - źle mówisz.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt maja 09, 2014 7:54 am

damian8907 pisze:Może ja Ci Czesławie odpowiem skoro tak tego pojąć nie możesz.
Ma nive więc teoretycznie jak każdy ludź potrzebuje urozmaicenia w życiu. Na dodatek najprawdopodobniej zdanie na temat jimnego wyrobił po przejechaniu jakiejś ilości kilometrów. Człowiek poszedł za radami takich jak Ty i kupił wierząc że będzie miał coś o niebo lepszego. A tu d..pa w cale nie jest tak kolorowo. To tylko samochód terenowy wiec i tak nie będzie wygody limuzyny, lepiej wykonany i fajnie wyglądający (chociaż mi sie akurat wygląd samuraja i nivy oraz defendera bardziej podoba... lubię auta siekierą ciosane :P kwestia gustu) Ale niva jest większa może nieznacznie ale too juz swoje robi i też jakiś komfort daje.
Jimny ma ramę to tez plus... ale ale nikt nie zauważa że samonośka jest tak projektowana by zwiększyć bezpieczeństwo.
Sztywna rama podczas zderzenia przenosi całą siłę na jadących, nadwozie samonośne przez swoją większą elastyczność ma za zadanie zmniejszyć te siły dobrze mówię czy źle?
Można więc się rozwodzić ten ma lepsze to a ten to.
Zabawne jest to że gdyby przyszło nam teraz płacić podatki za wiek samochodu pewnie jednak część osób przesiadłaby sie na takie mniej zaawansowane technicznie ale nowsze konstrukcie i nie mam tu na myśli tylko łady i tylko samochodów terenowych.
a więc twoim zdaniem to kwestia bezpieczenstwa?

i sowiecka konstrukcja z lat 70tych bazująca na włoskiej konstrukcji z lat 60tych jest bezpieczniejsza od japońskiej konstrukcji z końca lat 90tych?

nowocześniejsza też jest? niva w sensie.
bardziej ekologiczna?
bardziej ekonomiczna?
bardziej niezawodna?
bardziej trwała?
#noichuj

Awatar użytkownika
Wojt@s

Post autor: Wojt@s » pt maja 09, 2014 8:43 am

i sowiecka konstrukcja z lat 70tych bazująca na włoskiej konstrukcji z lat 60tych jest bezpieczniejsza od japońskiej konstrukcji z końca lat 90tych?

bardziej ekologiczna?
bardziej ekonomiczna?
bardziej niezawodna?
bardziej trwała?
Tańsza w utrzymaniu na pewno, części kosztują nie tak dużo jak do reszty aut, awaryjność większa ale sumarycznie pewnie i tak wyjdzie taniej jeździć taką nivą, pomijam komfort i całą resztę, za 40k za nowy pojazd nie oczekujmy szału, przynajmniej ma 4x4, reduktor i centralną blokadę i nie jest na resorach.
Niva 1.9D Ironman 2" Kumho KL-71 29''
Jeep XJ 4.0 HO Rancho 4,5'' 5000HD Duratrack 31''

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » pt maja 09, 2014 9:17 am

No to moze zrobimy jakis plebiscyt?
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Adamo

Post autor: Adamo » pt maja 09, 2014 9:26 am

Szarbia pisze:No to moze zrobimy jakis plebiscyt?
Ankietę :)21

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » pt maja 09, 2014 9:27 am

Wojna pokoleń :)21
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » pt maja 09, 2014 10:02 am

Monia, która zainicjowało tę dyskusję jeździ 106 i nic nie pisała o potrzebie dzielności terenowej, a raczej o trwałości i prostocie. Może więc zaryzykować trochę nowoczesności, kupić np. Forda Ka, którym będzie sie jeździło lepiej niż 106, a zaoszczędzone pieniądze włożyć na konto i użyć na wymianę wozu po powiedzmy 10 latach. Czy autorka pytania jest przygotowana np. Na zużycie paliwa dwa razy większe niż w dotychczas używanym Peugeocie? Nie ma co sie bać ABS i wspomagania. Sa jeszcze na rynku nowe wozy ze sprawdzonymi silnikami benzynowymi bez nadmiaru wynalazków typu turbo. Na szosie taki VW up!, choć plastikowy, jedzie lepiej niż niva i kilka lat pojeździ. O dusterów 1.6 4x2 nie wspomnę. Moim zdanie niva ma sens tylko przy eksploatacji terenowej. Z drugiej strony ja jeżdzę po Warszawie podniesionym pajero ze snorklem, więc może nie ma co szukać sensu :lol:
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

damian8907
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: damian8907 » pt maja 09, 2014 11:41 am

Trzeba to powiedzieć Czesław i bez obrazy.
Ty albo jesteś taki upierdliwy albo głupi. Nie rozumiesz prostego przekazu i doszukujesz się problemu tam gdzie go nie ma.
Chciałeś odpowiedzi dlaczego kolega kupił Jimnego podałem ci więc jeden ze scenariuszy a Pan drogi Kolego "ciśnie mi na usta słowa których nie powiedziałem". Nie to nie kwestja bezpieczeństwa tylko urozmaicenia sobie życia ja tak uważam.
KSikorski pisze:
damian8907 pisze:Sztywna rama podczas zderzenia przenosi całą siłę na jadących, nadwozie samonośne przez swoją większą elastyczność ma za zadanie zmniejszyć te siły dobrze mówię czy źle?
Mylić się jest rzeczą ludzką, jeśli nie mam racji, przepraszam.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pt maja 09, 2014 11:46 am

damian8907 pisze:Trzeba to powiedzieć Czesław i bez obrazy.
Ty albo jesteś taki upierdliwy albo głupi.(...)
I do tego jeszcze jest gruby.
Dobrze, że rudy nie jest, bo byłaby kumulacja :)20

A Olo mówili, że nuda na forumie... :)21
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pt maja 09, 2014 11:49 am

:)20

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » pt maja 09, 2014 11:53 am

damian8907 pisze:Zabawne jest to że gdyby przyszło nam teraz płacić podatki za wiek samochodu pewnie jednak część osób przesiadłaby sie na takie mniej zaawansowane technicznie ale nowsze konstrukcie i nie mam tu na myśli tylko łady i tylko samochodów terenowych.
Ale to nie oznacza, że te nowsze (rocznikowo) są lepsze czy trwalsze, oznaczałoby tylko, że część osób została do tego zmuszona narzędziami fiskalnymi. To są dwie różne sprawy :)21

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » pt maja 09, 2014 12:12 pm

Ty albo jesteś taki upierdliwy albo głupi. Nie rozumiesz prostego przekazu i doszukujesz się problemu tam gdzie go nie ma.
Chciałeś odpowiedzi dlaczego kolega kupił Jimnego podałem ci więc jeden ze scenariuszy a Pan drogi Kolego "ciśnie mi na usta słowa których nie powiedziałem". Nie to nie kwestja bezpieczeństwa tylko urozmaicenia sobie życia ja tak uważam.
KSikorski pisze:
Mylić się jest rzeczą ludzką, jeśli nie mam racji, przepraszam.

masz gadane...

Igrzysk...
8)
Na chleb sam se zarobię.
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt maja 09, 2014 12:16 pm

Zajebista dyskusja. Skrajni teoretycy kontra... :)21 Czesław hieno niemieckiego szmelcu :lol: Państwo są z ery brandmanadżingu i fejsa. Ma być NOWE, bo stare jest z założenia złe i już. W związku z tym, że G-Classe jest poza zasięgiem finansowym, Defender takoż, a mus mieć przecież rasową terenówkę bo inaczej w środowisku się jest skończonym, to mus zracjonalizować sobie zakup Nivy. :)16 I żeby skały srały to finał tego wątku jest tylko jeden - Classical Foch prędzej czy później. Dokładnie jak w temacie z Dusterem. I choć zarówno Duster jak i Niva to w jakiś swój sposób fajne auta w pewnych okolicznościach i pod pewnymi warunkami, to i tak jesteś gnida Czesławie, że nie poklepałeś po główce i nie pochwaliłeś pomysłu nowobogackiego :wink: Czas się opamiętać i zreflektować :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt maja 09, 2014 12:19 pm

ani opamiętanie ani refleksja mi nie zagrażają gdyż albowiem jak nadmieniono powyżej jestem grubą i głupią hieną poniemieckiego szmelcu.
do tego kłamliwą.
#noichuj

Awatar użytkownika
apede

Kontaktowanie:

Post autor: apede » pt maja 09, 2014 12:23 pm

Czesław płakał jak sprzedawał :)21
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » pt maja 09, 2014 12:34 pm

Za komuny tym szczególnie oddanym i na stanowiskach dawano asygnatę na ...
Na co drogie dziewczynki?
Na ładę.
A niva to jej ulepszenie.
Znaczne.

W doopach się poprzewracało że już jest be?
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt maja 09, 2014 12:37 pm

nivy nie było nigdy na asygnaty.
tylko dla przedsiębiorstw albo przez pewex.
a ssanie było takie, że nawet podpierając się całą potęgą igloopolu dopchać się nie dało i trza było latać wołgami albo polonezami.
#noichuj

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt maja 09, 2014 1:02 pm

a jakieś merytoryczne argumenty?
#noichuj

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pt maja 09, 2014 1:17 pm

ernil pisze:
Ty albo jesteś taki upierdliwy albo głupi.(...)
I do tego jeszcze jest gruby.
Dobrze, że rudy nie jest, bo byłaby kumulacja :)20

A Olo mówili, że nuda na forumie... :)21
Z tym nie rudym to dyskusje bywały.. może on Ci farbowany szatyn ? :)
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

damian8907
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: damian8907 » pt maja 09, 2014 1:30 pm

a więc twoim zdaniem to kwestia bezpieczenstwa?

bardziej ekologiczna?
bardziej ekonomiczna?
bardziej niezawodna?
bardziej trwała?
moim zdaniem poddałem się refleksji nad:
Ale trochę zła konstrukcja części mojej wypowiedzi:
To tylko samochód terenowy wiec i tak nie będzie wygody limuzyny, lepiej wykonany i fajnie wyglądający (chociaż mi sie akurat wygląd samuraja i nivy oraz defendera bardziej podoba... lubię auta siekierą ciosane :P kwestia gustu) Ale niva jest większa może nieznacznie ale too juz swoje robi i też jakiś komfort daje.
mogła wprowadzić cię w błędne zrozumienie. Oczywiście miałem na myśli ze jimny jest lepiej wykonany ładniej wyglądający, chociaż mnie sie kształt nivy bardziej podoba natomiast trochę większe gabaryty nivy trochę rekompensują straty w na przykład wyposażeniu.
KSikorski pisze:

mogę spytać dlaczego? Nie żebym prowokował zbędną wymianę zdań ale chciałbym poprawić swą wiedzę w tym temacie. Czyż jimny nie był zrobiony na podstawie samuraja? on też ma ramę więc jak to z tym jest
Ooo samuraj właśnie to jedyna terenówka którą bym na prawdę chciał. Kocham małe samochody i uwielbiam kanciaste kształty :D

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt maja 09, 2014 1:54 pm

damian8907 pisze:trochę większe gabaryty nivy trochę rekompensują straty w na przykład wyposażeniu.
skromniej wyposażony od nivy a większy jest dajmy na to...jelcz 315

to z automatu czyni go lepszym?

honker jest większy, uaz, aro...wszystkie są lepsze?
#noichuj

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pt maja 09, 2014 2:26 pm

Czesławie ... oni idą tam , gdzie ty już byłeś dziesięć lat temu , posiadając DR z wpisem aro :)
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”