Nie wiesz co napisać? Zapytaj tutaj

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Svenson

Re: Nie wiesz co napisać? Zapytaj tutaj

Post autor: Svenson » sob sty 16, 2010 7:06 am

sebaska pisze:Jeśli na alledrogo kosztuje 350 lub 450 -- zależnie od wersji to nie ma się co dziwić że za całą naprawę wezmą 700. To pi*drzwi warsztatowy standard -- części kosztują połowę a robota drugą połowę.

pzdr
\Sebi
Człowiek nie daje samochodu do mechanika i nie wie juz jakie sa ceny , ale i tak wydaje sie drogo :roll:

Jak bedzie wiadomo co sie w tym rozruszniku rozleciało -> napisz

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » sob sty 16, 2010 9:30 am

sebaska pisze:Jeśli na alledrogo kosztuje 350 lub 450 -- zależnie od wersji to nie ma się co dziwić że za całą naprawę wezmą 700. To pi*drzwi warsztatowy standard -- części kosztują połowę a robota drugą połowę.

pzdr
\Sebi
Zgadza się, że to sufitowa kalkulacja robocizny. Facet sprowadza części, więc podejrzewam, że jego cena zakupowa to właśnie przedział 300-400 zł max.
Powiedział, że wymienić trzeba, a to nie jest żadna naprawa, wylko wymiana.
W autoryzowanym serwisie VOLVO TRUCK, gdzie aż tak często nie zajeżdżam, mam wynegocjowaną stawkę 130 zł za godzinę. W piątek, za wymianę sprężarki, policzyli 3 godziny !!
A wymiana rozrusznika w NIVIASTCE :wink: , to nie całodzienna operacja 8) , żeby kasować 300 lub 400 zł :)3

wloczykij83

Post autor: wloczykij83 » sob sty 16, 2010 11:06 am

NO widzicie :-? co począc... Już mnie nieźle przycisnęła ta nivka (ostatni rok studiów, więc zarobki dorywcze jak już co).
Niestety, ale nie mam czasu, żeby się w temacie solidnie dokształcic i samemu za to zabrac, poza tym nie mam żadnego godnego warsztatu - parę narzędzi i tyle.
DO wyboru są 2 rozruszniki, jeden droższy, drugi tańszy(400zł)... Tego tańszego nie poleca...
Dam znac pewnie w poniedziałek bo nie wiem czy dziś cos zrobią. Potem zadzwonię, ale pewnie mają zamknięte.

PS. znacie takie świece PERFECT? kupiłem ostatnio 4 w skorpionie i jak byłem na przeglądzie lpg w Wieliczce to je założyli, ale dziwili się co to jest i mówili, że lepiej stosowac firmowe.
Gosc w skorpionie mówił, że to trójelektrodowe jakieś. Zresztą dosyc tanie bo chyba po 5 -6 zł sztuka.

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » sob sty 16, 2010 5:08 pm

wloczykij83 pisze:PS. znacie takie świece PERFECT? kupiłem ostatnio 4 w skorpionie i jak byłem na przeglądzie lpg w Wieliczce to je założyli, ale dziwili się co to jest i mówili, że lepiej stosowac firmowe.
Gosc w skorpionie mówił, że to trójelektrodowe jakieś. Zresztą dosyc tanie bo chyba po 5 -6 zł sztuka.
nie mam pojecia co to za swiece i co to za skorpion :wink:
choć po nazwach mozna sie domyslac ,ze swiece to produkcja w stylu " wyprodukowano dla Biedronki " . I tu by sie zgadzało bo wymieniasz innego zwierzaka ,Skorpiona ( brzmi jak sklepik z tuningiem do maluchów ) :)21

bobo1308

Post autor: bobo1308 » sob sty 16, 2010 5:46 pm

Svenson pisze:
wloczykij83 pisze:PS. znacie takie świece PERFECT? kupiłem ostatnio 4 w skorpionie i jak byłem na przeglądzie lpg w Wieliczce to je założyli, ale dziwili się co to jest i mówili, że lepiej stosowac firmowe.
nie mam pojecia co to za swiece i co to za skorpion :wink:
choć po nazwach mozna sie domyslac ,ze swiece to produkcja w stylu " wyprodukowano dla Biedronki " . I tu by sie zgadzało bo wymieniasz innego zwierzaka ,Skorpiona ( brzmi jak sklepik z tuningiem do maluchów ) :)21
no akurat czepianie się biedronki to chyba nie jest najlepsze porównanie, no bo tam naprawde jest tanio i smacznie, wolę biedronkę niż inne markety bo sporo kasy zostaje w portfelu :D

wloczykij83

Post autor: wloczykij83 » sob sty 16, 2010 6:06 pm

Eno SKORPION to chyba najlepszy Ladowski sklep. Wyspecializowany w częściach do Lady. Można tam niemal wszystko kupic (choc często dopiero na zamówienie bo nie mają na magazynie).
Np. wkłady do lamp przednich to po ok. 30 zł tam kupiłem. Te perfekt to podobno do Lady dedykowane też. Ale na pudełku napisane made in germany :lol:

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » sob sty 16, 2010 6:14 pm

w Biedronce sam kupuje :)2

co do sklepów to ja mam jeden kolo siebie i raz tylko tam byłem , gosc na takie braki w asortymencie ze skoda gadac , a ceny zaporowe .
Praktycznie tylko na zamówienie i z zaliczką , taniej mam na alleg... z przesyłką.
Za wkłady dawałem 25 zł na alleg..

bobo1308

Post autor: bobo1308 » sob sty 16, 2010 6:16 pm

Svenson pisze:w Biedronce sam kupuje :)2

co do sklepów to ja mam jeden kolo siebie i raz tylko tam byłem , gosc na takie braki w asortymencie ze skoda gadac , a ceny zaporowe .
Praktycznie tylko na zamówienie i z zaliczką , taniej mam na alleg... z przesyłką.
Za wkłady dawałem 25 zł na alleg..
u mnie też jest taki sklep że ceny jeszcze raz takie jak na aledrogo ale w sytuacji awaryjnej się przydaje

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » sob sty 16, 2010 6:19 pm

jak maja cos na sklepie to ok :)21
u mnie gośc ma w sklepie PRL :)23

bobo1308

Post autor: bobo1308 » sob sty 16, 2010 6:23 pm

no to napewno jest dobra musztarda :)21 :)21

wloczykij83

Post autor: wloczykij83 » sob sty 16, 2010 6:27 pm

ten krakowski skorpion nie jest zły. TYlko daleko ode mnie bo na drugim końcu Krakowa i nieraz trzeba i 40 minut, żeby tam dojechac. Ja nie zawsze mam tyle na koncie dostępnych środków, żeby częsc (droższe) kupic przez allegro. A w tym skorpionie to ceny z grubsza jak na allegro.
Poza tym po drodze jest Lidl, a ten jak dla mnie lepszy od Biedronki, choc biedronka też dobra:)

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » sob sty 16, 2010 6:29 pm

bobo1308 pisze:no to napewno jest dobra musztarda :)21 :)21
tylko na zamówienie :wink:

Lidl jest lepszy bo można kartą płacic :)21

Ivul

Post autor: Ivul » pn sty 18, 2010 1:12 pm

- Dlaczego w Rosji nie ma dobrych dróg?
- Rosjanie nie mają kiedy ich budować, stale naprawiają samochody.
LOL

wloczykij83

Post autor: wloczykij83 » pn sty 18, 2010 4:05 pm

chłopaki przeje....! rozrusznik planetarny 750 zł :o dzis nie odebrałem auta bo kasy tyle nie mam :cry:
ale co najgorsze!!! jak jechałem niva do modlnicy w piątek (wtedy gdy odpalilem nive na linie podłaczonej do auta brata) to na 1 i 2 biegu bardzo hałasowała, jakby było cos urwane. telepało dziwnie. Wczesniej tego nie było.... myslalem ze to tak silnik dziwnie chodzi (wczesniej od jakis 3 tyg szuralo tylko jak sprzeglo nie bylo wcisniete, ale nie tak mocno).
Natomiast teraz przy tej ostatniej jezdzie bylo kiepsko.
Dzwonilem pare min temu do Pana Czecha i co sie okazalo:/ przejechali niva po drodze i potwierdzili ze zrąbana jest skrzynia!!!
cena nowej jak mowil przez telefon to 2700 zł! no przeciez ja najnormalniej nie mam i nie bede mial tyle kasy!
Juz wydałem 700 zł + jutro musze zdobyc 750 zł(rozrusznik)... no i jeszcze z 200zł poszlo na dorbniejsze rzeczy.
Powiedziałem ze na razie nie mam mozliwosci tego naprawiac bo finansowo nie ma takich szans.
Powiedzial, zebym jezdzil dopoki nie padnie skrzynia, ale to moze byc niedlugo...

Co mozna zrobic?
Ile kosztuje skrzynia nowa?

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » pn sty 18, 2010 6:48 pm

Poszukać tańszego serwisu gdzie jest myślący majster co to potrafi skrzynię rozebrać i naprawić to co tam pada a nie od razu wszystko wywalać. Serio. I to poszukać zanim się skrzynia zupełnie nie rozpadnie.

Ja swoją dawałem do ASO (innego, nie to miasto), za każdym razem zostawało ok 1500-1800zł. Pierwsze to były poprawki zaraz po kupieniu, zawiecha cała dzwoniła i trzeszczała i faktycznie przestała dzwonić, ale przy puszczaniu sprzęgła nadala szarpała. Po drugim serwisowaniu, tak "bosko" dokręcili zaciski, że odpadły i tak zdiagnozowali świecenie kontrolki "check engine", że się katalizator zapchał na amen (stanęła w trasie, koleś z pomocy drogowej zdiagnozował w 5 minut).

\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » pn sty 18, 2010 6:50 pm

Acha i niech Ci dadzą ten stary rozrusznik -- cholera wie czy czegoś nie spierniczą, a tak to w razie co dasz do regeneracji i będziesz miał za 1/5 kosztów.

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Ivul

Post autor: Ivul » pn sty 18, 2010 7:01 pm

Widać za słabo Cię, włóczykiju przekonywałem, że serdecznie nie polecam usług tego warsztatu.. :)11

Awatar użytkownika
reaping

Post autor: reaping » pn sty 18, 2010 7:17 pm

On jakoś w ogóle dziwnie do sprawy podchodzi...

Ivul

Post autor: Ivul » pn sty 18, 2010 7:31 pm

reaping pisze:On jakoś w ogóle dziwnie do sprawy podchodzi...
Który "on" ?? :)21

wloczykij83

Post autor: wloczykij83 » pn sty 18, 2010 8:08 pm

Dzięki Sebaska:-) Skrzyni u nich nie robię... 2 razy jednak mi w tym serwisie wystarczyły... teraz miałem nadzieję, że będzie taniej, ale po zniżce wyszło 750 zł za rozrusznik. Mam nadzieję, że na tej skrzyni jeszcze trochę pojeżdże a w tym czasie coś wykminię.
Ivul, po prostu bardzo zależało mi na czasie:/ wiesz mam ten rok wyjątkowo zajęty. Ślub w tym roku, a jeszcze mało pozałatwiane (tylko sala) Narzeczona się już ostro wkurza na mnie. Poza tym ostatni rok studiów, dzień w dzień zajęcia, nie chcę za wiele pozawalac. Dodatkowo sprawy rodzinne, trochę pracy... no i szykowanie się do egzaminów po studiach i pracy stałej.
Dlatego tak mi na czasie zależy bo teraz widzę, że wpakowałem się w zbyt wiele tematów, z których mi teraz ciężko wyjsc :)9 :lol: głupol ze mnie.
Jest taki jeden mechanik w Krk koło stadionu Wieczysta. Do niego czasem jeździłem (2,3 razy) ze starą ładą 2107. Kupowało się częsc w skorpionie, przywoziło mu i on to zakładał. Ma taką kanciape - warsztat do którego przyjeżdża rano i pracuje do popołudnia. O tyle jest to mało wygodne, że trzeba auto odebrac tego samego dnia. Należy umówic się na rano i po południu odebrac, nawet jak robota cała skończona nie jest.
Zajmuje się Ładami. Na 2107 znał się super. Naprawiał b.dobrze i nie drogo nawet.
Może umówię się do niego, żeby przeglądnął czy jest w stanie to naprawic i w jakich kosztach.
Jak co to miałbym Wam kogo polecic:-)

PS. Sebaska... co do naprawy tej skrzyni to coś mówił p.Czech( przez tel.), że nawet 2 tys??? przesada

Awatar użytkownika
reaping

Post autor: reaping » pn sty 18, 2010 8:53 pm

Ivul pisze:
reaping pisze:On jakoś w ogóle dziwnie do sprawy podchodzi...
Który "on" ?? :)21
wloczykij83

Bo pisze, że za rozrusznik 700zł, chłopaki doradzają żeby zanieść do regeneracji, może akurat za 100zl uda się naprawić, a on i tak zawozi do p. Czecha.

wloczykij83

Post autor: wloczykij83 » pn sty 18, 2010 9:00 pm

Czech też mi mówił, że może to wyjdzie nawet te 150 zł... a wyszło 750 zł.... i co mam zrobic, auto tam zostawic i nie płacic? No lipton i tyle... Rozrusznik stary wezmę. Natomiast o skrzynię się podowiaduje gdzie taniej, ale narazie z powodu braku finansów muszę sprawę mocno odłożyc.

Awatar użytkownika
reaping

Post autor: reaping » pn sty 18, 2010 9:06 pm

wloczykij83 pisze:Czech też mi mówił, że może to wyjdzie nawet te 150 zł... a wyszło 750 zł.... i co mam zrobic, auto tam zostawic i nie płacic? No lipton i tyle... Rozrusznik stary wezmę. Natomiast o skrzynię się podowiaduje gdzie taniej, ale narazie z powodu braku finansów muszę sprawę mocno odłożyc.
Na twoim miejscu zaniósłbym najpierw do regeneracji ale teraz to chyba po ptokach, płać i płacz :)21

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » pn sty 18, 2010 9:25 pm

To niech wykręcą nowy jeśli założyli i se go wezmą z powrotem, a Ty zregeneruj stary gdzie indziej i każ im załozyć. Rozumiem koszty naprawy auta orientacyjnie, ale jeśli wychodzi ponad 100% więcej, to powinni uzgodnić czy klient reflektuje. Przegięcie, nie tyle cenowo, ile "oszacowanie" kosztów, :)3
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » pn sty 18, 2010 10:10 pm

Podejście serwisu w Modlnicy, w tej spawie, to qurestwo, nie mające nic z szanowaniem klienta :)3 . Rozbieżność w kwocie, powiedzmy 50-100 zł, można przełknąć bez konsultacji. Ale żeby za klienta decydować o wydaniu 750 zł !!

Musi kolega robić wrażenie bogatego, zmanierowanego i szukającego oryginalnych wrażeń, biznesmena :wink: :)21

Bo jak wytłumaczyć podejście serwisu :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”