szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Moderator: Albert_N
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz
nie powinna być mniejsza niż 1 MPa (10 kgs/cm2)
i między cylindrami nie większe różnice niż 25%.
i między cylindrami nie większe różnice niż 25%.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
Da się od czegoś podpasować drążek reakcyjny wzdłużny ?
a może komuś z okolicy zalega taki w garażu i chciałby się go pozbyć ?
Niva 1.7i '96
- escorciarz
- Kontaktowanie:
A nie można po prostu kupić nowy? 40 zł to nie wydatekttr pisze:Da się od czegoś podpasować drążek reakcyjny wzdłużny ?

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
jeśli o tylnym mówisz to z każdej łady klasyki pasuje po podregulowaniu długości - na przykład wspawując śrubę rzymską o tak:ttr pisze:Da się od czegoś podpasować drążek reakcyjny wzdłużny ?

Można i tak bym zrobił ale potrzebuje auta na niedziele a niestety w okolicznych sklepach części do niwy nie uświadczysz.escorciarz pisze:A nie można po prostu kupić nowy? 40 zł to nie wydatek
Niva 1.7i '96
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Nie masz czym jechać do kościoła?ttr pisze:Można i tak bym zrobił ale potrzebuje auta na niedziele a niestety w okolicznych sklepach części do niwy nie uświadczysz.escorciarz pisze:A nie można po prostu kupić nowy? 40 zł to nie wydatek

No, głowica zrobiona. Wymienione wszystkie zawory, 4 gniazda i 4 prowadnice, uszczelniacze także.cerber67 pisze:Czy przy kompresji: 3,5 - 5,5 - 5,0 - 6,0 w cylindrach /oczywiście to ciśnienie Atm a nie stopień sprężania/ to już czas zajrzeć pod głowicę czy jeszcze pomęczyć Nivkę?
Zawory wydechowe praktycznie były popalone i nie miały przylgni. Kosztowało mnie to 312 pln ale będzie ok.
I jeszcze pytanie. Czy słuchać mechanika: "minimum 500-700 km trzeba jeździć na benzynie"
Niva `88 1.6 zagazowana
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Ja bym olał. Ewentualnie podbij trochę dawkę gazu.
miasto WOODSTOCKu
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
Popieram. Nie robiłeś przecież szlifów, cylindrów itd.rus_one pisze:Ja bym olał. Ewentualnie podbij trochę dawkę gazu.
Ponadto obecnie benzyna to bezołowiowa, kiedyś była z ołowiem, to miało to znaczenie.
Generalne chodzi o to aby nie było spalania stukowego i nie była za uboga mieszanka.
Witam czy posiada ktoś z was kody kolorów nivy...
moja ma taki kolor http://www.mojauto.rs/images/7/18/big_4301266-4592.jpg jest to kolor fabryczny z 2004r
Pozdrawiam
moja ma taki kolor http://www.mojauto.rs/images/7/18/big_4301266-4592.jpg jest to kolor fabryczny z 2004r
Pozdrawiam
Kod koloru znajdziesz na tabliczce znamionowej a nazwę np tutaj: http://lada.co.uk/forum/viewtopic.php?f=1&t=9565M4lyyy pisze:Witam czy posiada ktoś z was kody kolorów nivy...
Pozdrawiam
Ale jeżeli potrzebujesz porobić jakieś zaprawki lakiernicze to lepiej podjechać do mieszalni i niech dobiorą kolor bo fabryczny a rzeczywisty mogą się różnić dość znacznie.
Niva 1.7i '96
wracam do rozwiązania drążka reakcyjnego ze zdjęcia wczesniej:
a na co to skutkuje, przy jakiej eksploatacji zabierać sie za taki patent ?
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
powyższe zdjęcie było wykorzystane w celu pokazania, że można zastosować drążek z dowolnej łady 2101-2107 po jego przedłużeniu.Jantah pisze:wracam do rozwiązania drążka reakcyjnego ze zdjęcia wczesniej:
Natomiast, po co się stosuje regulowany drążek w nivie?
Wiele osób o tym zapomina liftując nive i zaczyna im drążek wypychać nadwozie i rozrywać uszy mocowania.
Podwyższając auto wydłużamy drążek , obniżając należy skrócić aby zachować geometrie nadwozia.
Szyby boczne - czym uszczelnić - wkleić obramówki w oknach drzwiowych - oryginalnie wygląda to na jakiś mocno przylegający klej o konsystencji gumy. Silikon chyba nie bardzo się nadaje.
Niva Cabrio
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
Сhyba skutecznie można uszczelnić wymieniając uszczelki na nowe. Tak logika sugeruje. Podzwoń po sklepach.wolan pisze:Szyby boczne - czym uszczelnić -
tak wygadają uszczelki :
http://www.nivashop.ru/vcd-435-7-3797/goodsinfo.html
http://www.nivashop.ru/vcd-435-1-4369/g ... ml?print=1
Niva Cabrio
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
element pokazany strzałką to "okantovka" okna
raczej w kraju nie znajdziesz.
http://avtopasker.ru/auto_cat/data/vaz/2131//m340.gif
raczej w kraju nie znajdziesz.
http://avtopasker.ru/auto_cat/data/vaz/2131//m340.gif
Pewnie tak, tym bardziej, że nawet pod powyższym linkiem w katalogu tego nie widze.
Chromowane ramki trzeba bedzie uszczelnić tylko dylemat: masa poliuretanowa, klej do szyb czy silikon.
Czas pokaże
Chromowane ramki trzeba bedzie uszczelnić tylko dylemat: masa poliuretanowa, klej do szyb czy silikon.
Czas pokaże
Niva Cabrio
Witam,
Jako świeżo upieczony właściciel Nivy w pierwszej kolejności w moim wynalazku wymieniać będę filtry i oleje. I jak z tymi pierwszymi nie ma problemu, tak mam parę pytań w kwestii olejów:
1. Do silnika wchodzi niecałe 5l oleju, ile wchodzi do mostu, reduktora i skrzyni biegów?
2. Mimo niecałych 100'000 km przebiegu, właściciele do silnika lali minerał, także będę proces ten kontynuować. Co lać do mostów, reduktora i skrzyni? Jeden czy dwa rodzaje Hipolu?
pozdrawiam!
Jako świeżo upieczony właściciel Nivy w pierwszej kolejności w moim wynalazku wymieniać będę filtry i oleje. I jak z tymi pierwszymi nie ma problemu, tak mam parę pytań w kwestii olejów:
1. Do silnika wchodzi niecałe 5l oleju, ile wchodzi do mostu, reduktora i skrzyni biegów?
2. Mimo niecałych 100'000 km przebiegu, właściciele do silnika lali minerał, także będę proces ten kontynuować. Co lać do mostów, reduktora i skrzyni? Jeden czy dwa rodzaje Hipolu?
pozdrawiam!
U siebie leje do mostów i obu przekładni jeden Hipol 80W90, jak do tej pory nie ma problemów 
Jeśli chodzi o pojemność to skrzynia biegów 1,35 L, skrzynia rozdzielcza 0,75 L, most przód 0,9 L, most tył 1,3 L.

Jeśli chodzi o pojemność to skrzynia biegów 1,35 L, skrzynia rozdzielcza 0,75 L, most przód 0,9 L, most tył 1,3 L.
Niva 1,7 MPI, 2002.
Ile ogniw powinien mieć łańcuch rozrządu /Niva 1.6 `88r./?
Miałem ambitny zamiar wymienić łańcuszek a tu ZONK. Trycki pasują ale łańcuch za krótki w porównaniu z ze starym.
Nowy 57 ogniw - Stary 58 ogniw W Jacar-sie jest 116 ogniw(?)
Miałem ambitny zamiar wymienić łańcuszek a tu ZONK. Trycki pasują ale łańcuch za krótki w porównaniu z ze starym.
Niva `88 1.6 zagazowana
Mój błąd. Kłopoty z liczeniem /policzyłem tylko ogniwa zewnętrzne/.cerber67 pisze:Ile ogniw powinien mieć łańcuch rozrządu /Niva 1.6 `88r./?
Niva `88 1.6 zagazowana
Czy ktoś wie gdzie można dostać przedni emblemat tylko nie czarny ale czerwony jak do starego typu
Niva Cabrio
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
tylko używany.. nowych w Rosji nie produkują.wolan pisze:Czy ktoś wie gdzie można dostać przedni emblemat tylko nie czarny ale czerwony jak do starego typu
W nivie chyba nie występowały czerwone, do klasyki poszukujesz ?
(chyba że masz nivę antyczną z motorem 1,3 bodajże.. czytałem, że tam były )
Ewentualnie, zabrać żonie czerwony lakier do paznokci i pomalować.. a potem bezbarwnym. Efekt bardzo dobry.. koledzy sprawdzali.
[quote="kb-autostyle]
[/quote]
Prawie klasyk - mam zamiar zrobić coś takiego.
I mam tam czerwony emblemat - tylko taki złuszczony w środku.

[/quote]
Prawie klasyk - mam zamiar zrobić coś takiego.
I mam tam czerwony emblemat - tylko taki złuszczony w środku.

Niva Cabrio