Łada niva chce kupić kilka pytań

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
escorciarz
Kontaktowanie:

Re: Łada niva chce kupić kilka pytań

Post autor: escorciarz » pt wrz 19, 2014 11:30 pm

Browar Johnson pisze:
31415 pisze: Za 3k w internecie kupisz już raczej trupa. Szukaj lokalnie, na tak zwane kartki na szybie.
Zależy gdzie się mieszka, sam szukam Nivy, chętnie bym obejrzał jakąś z kartką na szybie ale jest jeden problem.
Od około miesiąca czujnie przyglądam się pojawiającym się w zasięgu wzroku samochodom jak tylko chodzę/jeżdżę po mieście i nie widziałem w ogóle jeszcze ani jednej Nivy, nie mówiąc o takiej z kartką. Tak więc niestety ta metoda nie wszędzie działa. :D
U mnie na działce w Zduńskiej Woli od roku stoi Nivka, która w tej chwili jest na sprzedaż. Nie moja. Moja nie jest do sprzedania. ;-) Kuzyn chce za grosze. Główny problem to rdza. To chyba lepsze rozwiązanie niż ?? za 8.000. ;-)

Jarcun07

Post autor: Jarcun07 » czw wrz 25, 2014 5:36 pm

Moją Nivę sprzedałem i kupiłem Maverica za 7 tyś, włożyłem 1 tyś i też jestem zadowolony .Niva do jazdy po mieście to porażka.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » czw wrz 25, 2014 5:44 pm

Jarcun07 chyba masz na mysli Nive jeszcze z gażnikiem.Akurat swoją 1.7MPi jezdże często po Elblągu i powiem szczerze,że spod swiateł nie zostaje w tyle.

Jarcun07

Post autor: Jarcun07 » pt wrz 26, 2014 7:55 am

Chodziło mi bardziej o komfort jazdy niż o jej możliwości .Słabe wyciszenie kabiny , brak wspomagania
do 2004r nie ułatwia jazdy po mieście. Co innego w terenie do czego ten samochód jest stworzony.
I te ciągłe dłubanie . W sumie Ok

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » pt wrz 26, 2014 11:17 am

Ja swoją bez wspomy jeżdzę cały czas po Łodzi ii... i zaparkować jest tragicznie cięzko, ale z drugiej strony jest dużo więcej miejsc parkingowych-dziury, krawężniki to przecież nie problem. Komfort jazdy? No cóż, to można lubić albo nie. Największym problemem jest raczej zamulastość silnika, u mnie chyba spowodowana taką a nie inną gazownią w aucie.
Ogólnie Autosanem H10 można, to czemu by Nivą nie dało się jeździć po mieście? ;p

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pt wrz 26, 2014 11:50 am

Górni$ prosze nie pisz mi o Łodzi.Dwa tygodnie temu byłem tam ze swoją siostrą jej nowym Jimnym.Mimo,że w prawku mam prawie cały alfabet to nie umiem po tym mieście jezdzić.Potem starałem się ominąć Łódż przez Pabianice to (chyba) w Strykowie na dziedziniec jakiegoś kościoła wjechałem tak są oznaczone drogi.Gdybym tam mieszkał to tylko skuter.Jarcun07 Niva którą miałeś nie była koloru czarnego?Kilka razy w Elblagu taką widziałem i to już chyba wersja z nową klapą.Wracając do tematu to Niva ma lepiej dobrane przełożenia szosowe (1.7MPi koła 16"),bo np.Jimny 1.3 na pierwszych trzech biegach szosowych jak dla mnie jest za wolny.Nim spod świateł jestem zawalidrogą.4 i 5 bieg wtedy tak,wiem,że jade no i komfort jazdy lepszy od Nivy jednak Jimnego troche buja na boki.

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » pn wrz 29, 2014 2:39 pm

Haha, Januszu, ciężko się z Tobą nie zgodzić. To co się teraz dzieje, to śmiech na sali jest.
Choć i tak z tego co mówisz wjechałeś od tej "luźniejszej strony". Ile nieraz trzeba nakręcić żeby sensownie dojechać w miejsce docelowe to nie do opisania.
Choć przyjdzie śnieg i od razu łatwiej będzie przesiąść się z wygodnego miejskiego dupowoza na Bolszewika...

mPL
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mPL » ndz paź 26, 2014 5:40 pm

dandan pisze:
Browar Johnson pisze:A że tak nieśmiało zapytam, z racji tego, że w mojej na przykład okolicy ciężko o Nivę - czy krótka Frontera w podobnym budżecie (~8k) będzie się do czegoś nadawać ? Przynajmniej wizualnie wyglądają ładnie i rdzy zbytnio nie widać, szczególnie na tych wypucowanych egzemplarzach z ogłoszeń :lol:
Dziwne,ale niezbyt gnijąca rama.
Na tylnym napędzie po asfalcie da się jeździć.
Po dołączeniu przodu trzeba bardzo uważać,najlepiej delikatnie bez specjalnego skręcania.
Może zmielić sprzęgiełka półosi,coś w przednim moście lub reduktorze.
Nie ma centralnego mechanizmu różnicowego.
Lamią się z upodobaniem resory.
Kolega kupił od kolegi Fronterę za ok.4 tys. i codziennie jeździ,ale egzemplarz był dbany.

Opel Monterey = Isuzu Trooper II

Miałem Frontere przez 6 lat, krótka A 2,0 - silnik słaby ale mało awaryjny, rama mi nie zgniła, za to nadwozie po 6 latach trochę, ale nic na wylot, zdarzało mi się oderwać 4 koła od ziemi i do tego miałem podniesiony samochód o 2 cale i nie połamałem resorów, nie zajeździłem skrzyni, ani mostów, a przedni miał się ponoć ukręcać szybciej niż to aluminiowe dziadostwo w Vitarze... no ale nie ukręciłem na nalewkach 31". Poza tym Monterey, ma to samo zawieszenie co frontera B.
Frontera Sport 1994 2.0i LPG

dandan

Post autor: dandan » pn paź 27, 2014 12:23 am

Napisałem na podstawie obserwacji 4 fronter u kolegów.
Ale to nasze mazurskie klimaty :D

Awatar użytkownika
linek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: linek » pn lis 03, 2014 11:56 pm

Witajcie.
Chodzi za mną od kilku lat temat nivki. Zawsze mi się podobała, chociaż jechać okazji nie miałem:)
Knuje zakup jako drugiego samochodu, czasem do wypadu rekreacyjnego w lekki teren. Druga funkcja autka miejskiego i "nośnik" reklamy. Pierwsze autko to diesel i męczę go czasem zbyt krótkim przelotem do szkoły z dzieciakiem.
Tutaj właśnie pytanie do Was - jaki orientacyjnie jest koszt autka w stanie technicznym zdolnym do normalnej eksploatacji.
Chodzi o to by po zakupie nie trzeba było od razu inwestować. Wiem że to oczywiście zależy od egzemplarza, ale w jakim rejonie cenowym szukać :)

Dzieki za pomoc.
Niva 1,7i 21214 2003r

MarekŻ

Post autor: MarekŻ » śr lis 12, 2014 2:27 am

Rejon cenowy - szerokie pojęcie, zależy ile chcesz wydać, jak wiele km przejechać w poszukiwaniu wymarzonego egzemplarza, ile masz na to czasu... Ja obecnie mam drugą nivę, kupiłem ją bo wytargowałem za rozsądne pieniądze, ale tylko dlatego że 5 bieg nie wchodził (przyczyną była niedokręcona nakrętka na wałku przed flanszą). Skrzynię oddałem do speców od skrzyń, rozebrali ją sprawdzili zębatki o V b., luzy na łożyskach i nic niepokojącego nie stwierdzili.
Wymieniłem przy okazji jeszcze przegub homokinetyczny, akumulator i i jakieś duperelki ale kupując ją orientacyjnie wiedziałem ile będę musiał w to zainwestować (nie licząc mojej robocizny). Tą "tajemną" wiedzę zdobyłem przy remoncie pierwszej nivki, którą o zgrozo po zakupie grzebałem pół roku. Obecnie ladacznica stoi niejeżdżona i czeka na nowego właściciela bo do pracy w lesie używam rockiego.
Z optymizmu się wyleczyłem, z głupoty jeszcze nie więc jadę dalej i szukam tej właściwej ... drogi.

Audiofil89
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Audiofil89 » sob sty 18, 2020 10:24 am

Witam, Ja próbuje kupić nivę od 10lat. Problem w tym że w okolicy Łodzi to jakiś dramat. Jak mam pieniądze to zawsze szukam. Ale zawsze kończy sie tak samo, że po miesiącach bez auto w końcu se odpuszczam i kupuje co kolwiek. Teraz znów jestem bez auta. mam około 8,5tys. Oczywiście jak zwykle prawie brak ofert. Czasem pojawi sie jakąś z 90-92rok z 1,6 pod maska ale takiej nie chce. Chce coś koło 2000r z 1,7. Niestety. W ciagu ostatnich 4 miesięcy poszukiwń pojawiły sie 3 szt. Jedna pomalowana wałkiem, która niechciała odpalic za 3tyś. Jedna za 5 która była dziórawa jak sito i jedna za 8tys która po nowym roku podrożała do 9,9tyś zł ????????? jak to auto kupić? 10lat szukania i nic! Mam wrażenie że obecnie te auta podrożały dwukrotnie :-?

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob sty 18, 2020 4:04 pm

Ciekawostka -w Niemczech jest sporo oficjalnych przedstawicieli tej marki a i samych nivek się porusza, może na mobile.de albo eBay Kleinanzeigen znajdziesz?
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Audiofil89
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Audiofil89 » sob sty 18, 2020 4:52 pm

Ogólnie to Nivek w Polsce jest i to całkiem sporo. Problemem jest Łódź. W odległości nawet 100km od niej prawie nigdy nic niema ciekawego. Z dojazdem lipa, niema kogo poprosić żeby tyłek zawiózł. Pociągi czy pks to też bez sensu, raz że ile ja bym na to wydał i druga sprawa spędzić 12-15 godz np jadąc do Krakowa i zpowrotem żeby na miejscu zobaczyć ruinę. Po za tym zauważyłem że ostatnio ceny strasznie idą do góry. Np 13tyś za 16letni egzemplarz. Ostaynio pojawiła się 28 letnia za prawie 20tyś. Była też oferta bardzo blisko łodzi, 7,5 tyś rocznik 2000 do wymiany drzwi, klapa, progi, nadkola, środek rozebrany, części w kartonie. Jakiś obłęd!

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob sty 18, 2020 9:01 pm

chcesz kupić auto i szkoda Ci na dojazd? sorry, ale to trochę nie tak działa
masz znajomego mechanika-handlarza?jak tak to daj mu nr do ogłoszenia i niech dzwoni. Ktoś, kto żyje z handlu autami,wie o co spytać, jak zbić cenę i czy w ogóle jest sens jechać po samochód. Często już zbije cenę przez telefon, co ułatwia negocjacje ale i z drugiej strony pozwala się domyślać, że coś z autem może być nie tak.
Ja za samo paliwo (nie licząc kaw i hot-dogów na stacjach :)21 ) chyba ponad 1000 wydałem, zanim kupiłem auto w cenie ok 16tpln
jadąc pociągiem (w dodatku z kasą w reklamówce) jesteś często nastawiony na kupno, przez co racjonalne oglądanie samochodu jest...zaburzone nieco :)21

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob sty 18, 2020 9:28 pm

W Niemczech Niva też jest droga to opinia znajomego handlarza.Ale lepszy numer słyszałem od niego.Zgłosił się klient żeby mu sprowadził Jimnego tak do 10 tyś.zł i bez wkładu gotowy do jazdy to znajomy mu odpowiedział że za te pieniądze sprowadzi mu silnik z ramą i kołami.

Audiofil89
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Audiofil89 » sob sty 18, 2020 9:33 pm

Mechanikiem sam byłem. Bedzie z 12 może więcej lat. Mechanik, pomoc mechanika, pomoc blacharza-lakiernika i przez rok wulkanizacja. Teraz już 2 grupa inwalidzka i niestety słabo płatna praca-ochroniarz. Niva by mi pasowała bo naprawie sobie sam a części śmiesznie tanie. Problem w tym że przez telefon to Ci jeden z drugim powie że auto prawoe jak z salonu a na miejscu "no panie, auto ma swoje lata przecież" Ale masz może racje z tym handlarzem. Jeden z moich byłych szefów był jednocześnie handlarzem wiele lat. Trzeba odświerzyć kontakt, taka osoba może przez telefon wyczuć co i jak.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob sty 18, 2020 10:16 pm

wg mnie warto, nie tylko dlatego, że zna różne "myki", chodzi o to, że jemu tak naprawdę nie zależy, więc na chłodno lepiej oceni to i owo

Audiofil89
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Audiofil89 » sob sty 18, 2020 10:39 pm

Ooo! Jemu to napewno nie będzie zależeć, typowy Janusz, tylko vw i audi, wszystko inne blee! Rzuciłem podobny post z trudnością zakupu jeszcze w temacie "Szybkie pytanie-szybka odpowiedź". Szczerze to bardziej niż na radę, licze na to że ktoś może coś wie gdzie stoi taka nivka w rozsądnym stanie. Po pytać nie zaszkodzi. A może akurat ktoś coś wie.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob sty 18, 2020 11:47 pm

No coz, tylko w tym tygodniu szukajac wranglera przejechalem prawie 700 km.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz sty 19, 2020 5:32 am

Śledzę ten temat i jest bardzo ciekawy.Może do sprawy trzeba podejść od drugiej strony i szukać odpowiedzi w pytaniu-kiedy sprzedaje się swoją Nivę?

Audiofil89
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Audiofil89 » ndz sty 19, 2020 8:58 am

A może kupie jakogoś złomka za 500zł byle miał oc jeszcze na 3-4miesiące i polatam tym po Polsce. Potem na złom i papa. Próbował ktoś takiego patentu? PKS-em 5-6 wycieczek i tez wyjdzie z 5 stówek. Autkiem szybciej i wygodniej....

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz sty 19, 2020 9:06 am

jest to jakaś opcja
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Audiofil89
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Audiofil89 » ndz lut 02, 2020 2:33 pm

Ok. Byłem, widziałem, oglądałem. Jeden próg do wymiany, i tylna klapa. Troche rdzy i bąbelków cała reszta zdrowa, więc jak na łade super . Rok 2001 za 6tyś zł. Mam pytanie, rok 2001 a pod maską silnik z wielopunktowym wtryskiem i z tym okrągłym aluminiowym kolektorem i plastikową puszką filtra powietrza. Niepowinien być jeszcze na monowtrysku z talerzem na górze? W tych rocznikach był już wielopunkt czy ktoś to przełożył?

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » ndz lut 02, 2020 3:15 pm

Audiofil89 pisze:
ndz sty 19, 2020 8:58 am
A może kupie jakogoś złomka za 500zł byle miał oc jeszcze na 3-4miesiące i polatam tym po Polsce. Potem na złom i papa. Próbował ktoś takiego patentu? PKS-em 5-6 wycieczek i tez wyjdzie z 5 stówek. Autkiem szybciej i wygodniej....
Miałem do niedawna Seicento kupione za 1300zł. Cenę usprawiedliwiało 10 m-cy ubezpieczenia i ważne BT.
Przez te 10 miesięcy raz podniosłem maskę by płynu do spryskiwaczy dolać. Z napraw, wycieraczka szyb spadła i zgubiła się. Od strony kierowcy więc trzeba było uzupełnić. Koszt 12 - 14zł ? z montażem :)21
***** USA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”