Usunięcie skrzyni rozdzielczej

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Janusz73

Re: Usunięcie skrzyni rozdzielczej

Post autor: Janusz73 » czw sie 18, 2016 4:23 am

Kiedyś na forum też zapytałem z "przymrużeniem oka" o pomysł usunięcia reduktora ale tylko zapytałem.Megatroneye rób jak uważasz ale mając Nivę tylko z tylnym napędem to w okresie zimowym gdy drogi są śliskie,przed wyjazdem zawsze żegnaj się z rodziną.Niva nawet jako 4x4 ma tendencje do zarzucania tyłem ze względu że jest krótka i ma sztywny tylny most.I w zimie mieć tylko tylny napęd to niedobrze.Ale i z tego jest wyjście-opony z kolcami lub cztery trelinki w bagażniku.

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » czw sie 18, 2016 9:14 am

tirek pisze:................
...................
A tu dowód, że można. Jednak mocowanie podpory wału woła o pomstę do nieba.
.....................
No za jaja powiesić "koństruktora" :)11
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
megatroneye
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: megatroneye » czw sie 18, 2016 9:24 am

A tak rozwijając boczny wątek na temat nieudanych konstrucji: kolega z pracy odradzał wczoraj firmę od wyważania wałów ZEM w Wałbrzychu i podsunął taki filmik na dowód. Jeśli to rzeczywiście ich robota, to szkoda gadać...

https://www.youtube.com/watch?v=cbZ8pm12y2k
"Jak się nie ma co się lubi, to się nie ma co się lubi"

Awatar użytkownika
megatroneye
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: megatroneye » czw sie 18, 2016 9:47 am

Janusz73 pisze:Kiedyś na forum też zapytałem z "przymrużeniem oka" o pomysł usunięcia reduktora ale tylko zapytałem.Megatroneye rób jak uważasz ale mając Nivę tylko z tylnym napędem to w okresie zimowym gdy drogi są śliskie,przed wyjazdem zawsze żegnaj się z rodziną.Niva nawet jako 4x4 ma tendencje do zarzucania tyłem ze względu że jest krótka i ma sztywny tylny most.I w zimie mieć tylko tylny napęd to niedobrze.Ale i z tego jest wyjście-opony z kolcami lub cztery trelinki w bagażniku.
Dzięki za uwagę.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw sie 18, 2016 9:45 pm

Odkrec przedni wal. Kolega tak zrobil i twierdzil ze palila mu litra mniej. Za bardzo mu nie wierze, bo on jest pijak i litr, pol, czy poltora to dla niego zawsze byla okazja.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Szerooki
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Szerooki » ndz paź 09, 2016 10:42 pm

tirek pisze:
A ja się zastanawiałem, (nie mogłem znaleźć) jakie jest przełożenie reduktora na biegu szosowym
O ile się nie mylę to przełożenia reduktora są: 1:1,2 i 1:2,135
A tu dowód, że można. Jednak mocowanie podpory wału woła o pomstę do nieba.
Obrazek

Co tu sie odjaniepawliło.

ja cię kręce :D

O boże :D

A tak serio - wydaje mi się, ze to nie ma sensu, nie zaoszczędzisz wiele paliwa jeśli uruchomisz tylną oś, chyba, że cały przedni most wypieprzysz i zostawisz tylko końcówki i będziesz rzeźbił. Jak to będzie działać - nie wiem. I szczerze mówiąc nie do końca rozumiem po co...
bo naprawde spalania nie zmiejszysz bardziej jak o 0,5-1l beny, a właściwości jezdne zniszczysz, bardzo.

Awatar użytkownika
megatroneye
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: megatroneye » śr lis 02, 2016 1:50 pm

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zwłaszcza tym, którzy wytłumaczyli, dlaczego to nie ma sensu.
Czytałem tu i owdzie, szukałem dawców różnych części, pojeździłem sobie Nivą (z całym napędem). Jest to prawda, że da się, ale że to już nie będzie Niva, jeśli nie ma napędu 4x4. Poza tym, jak tutaj wspominaliście, napęd tylny wiąże się z problemami w Nivie.
No więc nie będę usuwał i takie przedsiębiorstwo zostawię innym śmiałkom.
:-?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”