Usunięcie skrzyni rozdzielczej
Moderator: Albert_N
Re: Usunięcie skrzyni rozdzielczej
Kiedyś na forum też zapytałem z "przymrużeniem oka" o pomysł usunięcia reduktora ale tylko zapytałem.Megatroneye rób jak uważasz ale mając Nivę tylko z tylnym napędem to w okresie zimowym gdy drogi są śliskie,przed wyjazdem zawsze żegnaj się z rodziną.Niva nawet jako 4x4 ma tendencje do zarzucania tyłem ze względu że jest krótka i ma sztywny tylny most.I w zimie mieć tylko tylny napęd to niedobrze.Ale i z tego jest wyjście-opony z kolcami lub cztery trelinki w bagażniku.
No za jaja powiesić "koństruktora"tirek pisze:................
...................
A tu dowód, że można. Jednak mocowanie podpory wału woła o pomstę do nieba.
.....................

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
- megatroneye
- jestem tu nowy...
A tak rozwijając boczny wątek na temat nieudanych konstrucji: kolega z pracy odradzał wczoraj firmę od wyważania wałów ZEM w Wałbrzychu i podsunął taki filmik na dowód. Jeśli to rzeczywiście ich robota, to szkoda gadać...
https://www.youtube.com/watch?v=cbZ8pm12y2k
https://www.youtube.com/watch?v=cbZ8pm12y2k
"Jak się nie ma co się lubi, to się nie ma co się lubi"
- megatroneye
- jestem tu nowy...
Dzięki za uwagę.Janusz73 pisze:Kiedyś na forum też zapytałem z "przymrużeniem oka" o pomysł usunięcia reduktora ale tylko zapytałem.Megatroneye rób jak uważasz ale mając Nivę tylko z tylnym napędem to w okresie zimowym gdy drogi są śliskie,przed wyjazdem zawsze żegnaj się z rodziną.Niva nawet jako 4x4 ma tendencje do zarzucania tyłem ze względu że jest krótka i ma sztywny tylny most.I w zimie mieć tylko tylny napęd to niedobrze.Ale i z tego jest wyjście-opony z kolcami lub cztery trelinki w bagażniku.
Odkrec przedni wal. Kolega tak zrobil i twierdzil ze palila mu litra mniej. Za bardzo mu nie wierze, bo on jest pijak i litr, pol, czy poltora to dla niego zawsze byla okazja.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Co tu sie odjaniepawliło.
ja cię kręce

O boże

A tak serio - wydaje mi się, ze to nie ma sensu, nie zaoszczędzisz wiele paliwa jeśli uruchomisz tylną oś, chyba, że cały przedni most wypieprzysz i zostawisz tylko końcówki i będziesz rzeźbił. Jak to będzie działać - nie wiem. I szczerze mówiąc nie do końca rozumiem po co...
bo naprawde spalania nie zmiejszysz bardziej jak o 0,5-1l beny, a właściwości jezdne zniszczysz, bardzo.
- megatroneye
- jestem tu nowy...
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zwłaszcza tym, którzy wytłumaczyli, dlaczego to nie ma sensu.
Czytałem tu i owdzie, szukałem dawców różnych części, pojeździłem sobie Nivą (z całym napędem). Jest to prawda, że da się, ale że to już nie będzie Niva, jeśli nie ma napędu 4x4. Poza tym, jak tutaj wspominaliście, napęd tylny wiąże się z problemami w Nivie.
No więc nie będę usuwał i takie przedsiębiorstwo zostawię innym śmiałkom.

Czytałem tu i owdzie, szukałem dawców różnych części, pojeździłem sobie Nivą (z całym napędem). Jest to prawda, że da się, ale że to już nie będzie Niva, jeśli nie ma napędu 4x4. Poza tym, jak tutaj wspominaliście, napęd tylny wiąże się z problemami w Nivie.
No więc nie będę usuwał i takie przedsiębiorstwo zostawię innym śmiałkom.