z czego spasi skrzynia biegow 5 do niwki
Moderator: Albert_N
Re: z czego spasi skrzynia biegow 5 do niwki
właśnie pozornie bo centrowanie takim sposobem zajmuje dużo czasu i przynajmniej u mnie było nie możliwym wycentrować bez małego rezania podpory skrzyni miała ona tylko fasolki podłużnie a mi brakowało z 2mm poprzecznej regulacji to se przyszlifowalem
niva '85 1,8(vw,) lpg, wspomaganie el. , lift byl i sie zmyl, 215r15
- silverstone
-
Może coś więcej o tym druciku
Jakiś link do filmika na ten przykład, cy cuś...

Jakiś link do filmika na ten przykład, cy cuś...
1,6 '92, 1,7i '98.....
a może ktoś wytłumaczyć prostemu człowiekowi o co chodzi z tym drucikiem?
Лада Нива 84r., 1,6B
w skrócie należy tak ustawiać skrzynie/reduktor aż w końcu odległość miedzy drucikami w trakcie kręcenia przegubem nie będzie się zmieniać
niva '85 1,8(vw,) lpg, wspomaganie el. , lift byl i sie zmyl, 215r15
A czy podpora skrzyni o poduszka pasuje z nivy 5 do skrzyni od poloneza też 5.
Miałem skrzynie 4 i dałem się namówić na 5 od poloneza i zaczynam żałować, Chyba kupię oryginalną skrzynię z nivy
Miałem skrzynie 4 i dałem się namówić na 5 od poloneza i zaczynam żałować, Chyba kupię oryginalną skrzynię z nivy
Niva '84 1.6 Pb + LPG
Nie pasuje. Trzeba przerabiać.
-
- jestem tu nowy...
Koledzy ma ktoś może do sprzedania skrzynie 5 nivoską? W mojej wyskakuja 1,3,5 bieg i mysle ze nie warto inwestowac w jej remont, bo synchroniazatory, przesówki, koła zebate itd podejda kosztowo pod nową wiec szukam jakiejs używki.
Proszę o info.
Proszę o info.
Oby tylko lepszej, niż Twoja 

- Marek D.
-
weź i ją wytargaj, da się pod blokiem i bez kanału .... rozbierz ... zobaczysz co się jebło. Najszybciej pod sprężynki ustalające położenie wodzika szlam wodą niesiony podlazł albo łożyska luzu dostałyprzemek406 pisze:Koledzy ma ktoś może do sprzedania skrzynie 5 nivoską? W mojej wyskakuja 1,3,5 bieg i mysle ze nie warto inwestowac w jej remont, bo synchroniazatory, przesówki, koła zebate itd podejda kosztowo pod nową wiec szukam jakiejs używki.
Proszę o info.

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
Re:
krzywy_23kraków pisze:Kiedyś teżmiałem pomysł z poldka wsadzic skrzynie ale mechanik mi odradził powiedział że jst głosna, nie wiem czy to przwda czy tylko nie chciało mu sie robićDoradzał 5 z Nivy . A do czego potrzebujesz auto, w trenie 5 sie nie przydaje hcbya ze na dł dojazdach.
dobrze doradzal, jest bardzo glosna.
do nivy skrzynai z dowolnej nivy kpp5, lub klasycznej lady 2105-2107 z skrzynia przekładniowa 5
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
-
- jestem tu nowy...
czy jest głośniejsza to bym polemizował mam skrzynie od poldzia w nivie i wydaje mi się ze to jedno i to samo, w 90% te same części
a największa różnica to jakieś 300zł no i trzeba poświecić z jedno dłuższe popołudnie na montaż i kilka małych przeróbek
chyba że w poldkach było kilka rodzajów skrzyni biegów 5
a największa różnica to jakieś 300zł no i trzeba poświecić z jedno dłuższe popołudnie na montaż i kilka małych przeróbek
chyba że w poldkach było kilka rodzajów skrzyni biegów 5

Różnicy w głośności nie zauważyłem,ale może to diesel wszystko zagłuszał.
Natomiast fajniej wchodziły biegi w skrzyni poloneza no i ten
wsteczny bez wciskania w podłogę...
(na podstawie użytkowania jednej czwórki i dwóch piątek ori.niva oraz dwóch piątek poloneza w nivie)

Natomiast fajniej wchodziły biegi w skrzyni poloneza no i ten
wsteczny bez wciskania w podłogę...
(na podstawie użytkowania jednej czwórki i dwóch piątek ori.niva oraz dwóch piątek poloneza w nivie)