Lada niva. Naprawde taka kiepska?
Moderator: Albert_N
Jak na extrem -> Suzuki. Jak na rajdy, wypady i wycieczki -> jednak polecam Nive. Przede wszystkim ze wzgledu na miejsce w srodku (ostatnio wiozlem nia kanape, ktora nie zmiescila sie do "cywilnego" auta. A umiejetnie uzywane trapy i lift pozwalaja Nivka wjechac prawie wszedzie
. A awaryjnosc? Niestety w przypadku Nivy jest tak, ze im jest nowsza tym... czesciej sie psuje (ciekawe, czy macie podobne odczucia
5 ). Ale duza dostepnosc zachodnich czesci sprawia, ze mozna nia jezdzic mniej awaryjnie. Ma jednak duzy plus - nie trzeba przystosowywac jej do terenu, jak Samuraia. Im jest bardziej oryginalna tym lepiej jezdzi
.

NIVA 1990@boreg
Nie, wrocilem z wyprawy w Bieszczady.
. Nivka jest dokladnie policzona (jezdze juz ponad rok, w roznym terenie, co prawda bez extremow ale troche juz przejechalem) i pomijajac przypadki extremalne typu przerobka tieriego, czy extremalna czeska bez drzwi i klapy bagaznika, niespecjalnie nadaje sie do "uterenowiania". Przy zwiekszaniu mocy silnika nie wytrzymuje zawieszenie i uklad kierowniczy przy podniesieniu i poszerzeniu kolek, silnik i sprzeglo sa zbyt slabe, poza tym zmiana charakterystyki zawieszenia na twardsza powoduje upierdliwe zakopywanie sie samochodu nawet w lekkim terenie, co w polaczeniu z Nivovska blokada miedzyosiowa jest bardzo nieprzyjemne. Natomiast zbyt miekkie zawieszenie jest bardzo niebezpieczne na szosie na zakretach.
Tak wiec wydaje mi sie, ze ruscy na tyle dobrze policzyli ten samochod, ze nie warto go poprawiac, bo latwo cos spieprzyc a wiele sie nie poprawi.
Co wy na to?

Tak wiec wydaje mi sie, ze ruscy na tyle dobrze policzyli ten samochod, ze nie warto go poprawiac, bo latwo cos spieprzyc a wiele sie nie poprawi.
Co wy na to?
NIVA 1990@boreg
-
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Moja Niva przetrwała wiosennego MUTT,a w jednym kawałku i to jest chyba najlepsza odpowieć na pytanie do czego służy Niva!
Wszystko zależy od właściwego podejścia do autka. Dobre gumy, technika jazdy itp. Sprzęgło co prawda spaliłem, ale dotrwało od maja do dzisiaj (właściwie to do piątku, bo już musiałem zmienić) No ale jak się wyrywa Nivą Uaz,y z błota to miało się prawo spalić.
zapraszam na stronę www.republika.pl/niva4x4 jest tam troszkę zdjęc co Niva potrafi
Wszystko zależy od właściwego podejścia do autka. Dobre gumy, technika jazdy itp. Sprzęgło co prawda spaliłem, ale dotrwało od maja do dzisiaj (właściwie to do piątku, bo już musiałem zmienić) No ale jak się wyrywa Nivą Uaz,y z błota to miało się prawo spalić.
zapraszam na stronę www.republika.pl/niva4x4 jest tam troszkę zdjęc co Niva potrafi
-
A komentarzem najlepszym co do jazdy w terenie niech bedzie :
http://republika.pl/niva4x4/PHTO0039.jpg

http://republika.pl/niva4x4/PHTO0039.jpg

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
a na którym konkretnie, bo się jakoś nie mogę dopatrzećAndrejS pisze:zapraszam na stronę www.republika.pl/niva4x4 jest tam troszkę zdjęc co Niva potrafi

-
-